ΓΕΝΝΕΘΛΙΑ? ΑΙΜΑΤΑ ΚΟΧΛΑΖΟΥΝ? ΚΑΒΓΑΔΕΣ? ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ? ΕΝΤΑΣΗ?



Αντιγράφω από το ΠΟΝΤΙΚΙ και πιο συγκεκριμένα από το ωραίο ένθετο ΠΟΝΤΙΚΙ ART που κυκλοφόρησε προχτες:

"Τα πεντηκοστά του γεννέθλια θα γιορτάσει φέτος το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όμως εν μέσω θέρους τα αίματα μάλλον κοχλάζουν στους υπέυθυνους της διοργάνωσης. Κι αν η πρόσφατη ανακοίνωση όλων των σκηνοθετών και παραγωγών, που έχουν αξιόλογες ταινίες, ότι θα μποϊκοτάρουν τα κρατικά βραβεία δεν ήταν αρκετός λόγος για να δημιουργηθούν τριγμοί, οι φήμες λένε ότι αυτή δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Μπορεί να μην παίρνουμε όρκο για την έκταση τους, αλλά οι καβγάδες ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του Φεστιβάλ δεν αποτελούν ακριβώς μυστικό, ενώ και η έντονη φημολογία ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά της Δέσποινας Μουζάκη στο τιμόνι ανεβάζουν την ένταση σε σχεδόν εκρηκτικά επίπεδα."

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

Σήμερα μέσω του ιντερνετ ήρθε και ένα δεύτερο χτύπημα. Στο site του Κώστα Βαξεβάνη "Κουτί της Πανδώρας" εκφράζεται έντονος σκεπτικισμός για τον αυξημένο προϋπολογισμό του Φεστιβάλ, που στηρίζεται κυρίως από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τα όσα γράφει η Πανδώρα δεν είναι άγνωστα. Κι αν θέλετε μπορούμε να προσθέσουμε στην κουβέντα πως τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ δίνει μεγάλη έμφαση κυρίως στο 10ημερο του Νοέμβρη αλλά την υπόλοιπη χρονιά η εικόνα του Ολύμπιον (στην βάση του Φεστιβάλ δηλαδή) δεν συνάδει με όσα βλέπουμε εκείνες τις 10 ημέρες. Για να μην αναφερθούμε στην σχέση Αθήνας - Θεσσαλονίκης στο διοικητικό και οργανωτικό κομμάτι του. Αλλά ας μείνουμε σε αυτά που καταθέτουν τα δύο μέσα. Το τι έχει ειπωθεί και τι έχει γραφτεί εξάλλου για το Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια στον 9.58/ΕΡΤ3 και στο παρόν ιστολόγιο είναι εύκολο να αναζητηθούν. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους...

Update 14.00: Κατά φωνή και το Φεστιβάλ! Το οποίο καλεί τους Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης αλλά και όλες τις δημιουργικές ομάδες της πόλης να προσφέρουν στην επετειακή 50ο διοργάνωση τις ιδέες τους και την συμμετοχή τους στην γιορτή. Αντιγράφω από το δελτίο τύπου:



"Ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του Φεστιβάλ με την πόλη που το γέννησε και τόσο πολύ το αγάπησε και το αγαπάει, αποτελεί βασικό άξονα αυτής της φιλοσοφίας. Πρόθεση της 50ης επετειακής διοργάνωσης είναι να μετατραπεί η ίδια η πόλη σε έναν ζωντανό κινηματογράφο, να γεμίσει κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης με τη δύναμη της κινηματογραφικής αφήγησης.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καλεί καλλιτέχνες, performers και ομάδες της πόλης να συμμετάσχουν σε αυτή την χωρίς προηγούμενο κινηματογραφική γιορτή. Αυτές οι δράσεις άλλωστε - αναπαραστάσεις από διάσημες κινηματογραφικές σκηνές, χορογραφίες και άλλα projects, εμπνευσμένα από την 7η τέχνη - θα προαναγγέλλουν το 50ο Φεστιβάλ, θα φέρουν τον κινηματογράφο κοντά στο κόσμο της Θεσσαλονίκης, θα ανοίξουν μία ρωγμή δημιουργίας μέσα στην καθημερινότητα.

Προθεσμία υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 15η Ιουλίου.


Οι προτάσεις που θα κατατεθούν, θα αξιολογηθούν από ειδική κριτική επιτροπή που θα συσταθεί για αυτό το σκοπό. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και όσες ομάδες / καλλιτέχνες επιλεγούν θα ενημερωθούν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης."



ενώ για τους φοιτητές της Α.Σ.Κ.Τ. αναφέρει:


"Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καλεί τους φοιτητές όλων των τμημάτων των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου, δημιουργώντας μία καλλιτεχνική πρόταση για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με θέμα Why cinema now?


Οι φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν με έργα από όλο το φάσμα των εικαστικών τεχνών, με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, γραφικών τεχνών, φωτογραφίας, βίντεο κ.ά. Οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου 2009. Όλα τα έργα που θα κατατεθούν, θα κυκλοφορήσουν σε ειδική έκδοση.


Η τελική επιλογή θα περιλαμβάνει 50 έργα τα οποία θα εκτεθούν σε μια ομαδική έκθεση που θα παρουσιαστεί στο κοινό κατά τη διάρκεια του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ κάποια από αυτά θα κυκλοφορήσουν σε γιγαντοαφίσες στις στάσεις των λεωφορείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ένα από τα κατατεθέντα έργα μπορεί να αποτελέσει την αφίσα του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης."


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΛΙΣΤΕΣ