ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ?


Δεν είναι μόνο τα Όσκαρ που αλλάζουν. Όπως δείχνει το πράγμα και ο θεσμός των ελληνικών Κρατικών Βραβείων πάει προς αλλαγή. Φαίνεται πως το Υπουεργείο Πολιτισμού περίμενε την φιέστα του Μουσείου Ακρόπολης (και την παγωμάρα των Ευρωεκλογών) για να κινηθεί τάχιστα προς αρκετά από τα ανοιχτά μέτωπα που υπήρχαν. Έτσι μετά την επιλογή - τοποθέτηση Χατζάκη στο ΚΘΒΕ το Υπουργείο βάζει μπροστά το νέο Νομοσχέδιο για την κινηματογραφική πολιτική στην Ελλάδα στέλνοντας το εξής μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο:

"Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους ανθρώπους του κινηματογράφου, ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την κατάθεση και την ψήφιση του νέου Νόμου. Ο Νόμος θα έλθει να επικαιροποιήσει εκείνον της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, ώστε να εκσυγχρονίσει ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο του Κινηματογράφου (συμπεριλαμβανομένων και των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας), δίνοντας έτσι νέα ώθηση στην ελληνική κινηματογραφία. Στόχος μας είναι ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα επιλύει χρονίζοντα προβλήματα, και παράλληλα θα προσφέρει ευκαιρίες και ώθηση στους αξιόλογους, νέους δημιουργούς.

Προς αυτή την κατεύθυνση, με πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού, συνεχίζονται τις προσεχείς ημέρες οι συναντήσεις, με στόχο την ταχεία ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, προκειμένου να δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου."

Να σημειωθεί πως οι κινηματογραφιστές φαίνονταν αποφασισμένοι τις τελευταίες μέρες για την σκλύρυνση της στάσης τους απέναντι στο Υπουργείο βλέποντας πως ουσιαστική ανταπόκριση στα αιτήματα τους δεν υπάρχει. Όμως η τωρινή δήλωση μάλλον δημιουργεί στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις. Το θέμα είναι τι θα γίνει με το φετινό Φεστιβάλ και τις φετινές υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία. Εφόσον δεν υπάρχει νέος νόμος ισχύει ότι ξέρουμε (όλοι το Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη και καλή τύχη μάγκες!). Αν όμως ο Νόμος πάρει τον δρόμο για την Βουλή σε κάποιο από τα θερινά τμήματα της θα πιάσει και τους φετινούς υποψήφιους?

Update 26-06-09 : Ποιά στάση αναμονής? Εδώ θα φάει η μύγα σίδερο και το κούνουπι ατσάλι. 64 σκηνοθέτες απαιτούν εδώ και τώρα αλλαγή κινηματογραφικής πολιτικής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ