ΜΕ ΔΕΚΑΔΑ ΤΑΙΝΙΩΝ Ο ΘΕΙΟΣ ΟΣΚΑΡ ΤΟ 2010



Έχοντας σαν πρώτο πλάνο τις ανησυχίες της για την διαρκή ανανέωση του θεσμού αλλά και του ενδιαφέροντος του κοινού για την μεγάλη γιορτή των Όσκαρ η Ακαδημία πήρε μια απόφαση που θα προκαλέσει συζητήσεις τον χειμώνα που έρχεται.

Η τελική λίστα των υποψηφίων καλύτερης ταινίας των 82ων Όσκαρ δεν θα περιλαμβάνει τις πέντε κλασσικές υποψηφιότητες αλλά δέκα! Σκοπός της Ακαδημίας να αναδείξει, όπως λέει, τις πραγματικά καλύτερες ταινίες της χρονιάς, όπως ακριβώς κάνουν το American FIlm Institute ή το National Board of Review εδώ και χρόνια.

Είναι νομίζω κάτι παραπάνω από κατανοητό ότι η Ακαδημία προσπαθεί σε καιρούς δύσκολους για τηλεθεάσεις και ταμεία (διαφημιστικά και κινηματογραφικά) να κάνει το τηλεοπτικό προϊον λίγο πιο ελκυστικό για τους απλούς θνητούς που θα παρακολουθήσουν την τελετή. Από τη μια εξασφαλίζει ικανοποίηση για τα στούντιο και τους δημιουργούς βάζοντας στο σακούλι ενδεχομένως και κάποιες ταινίες που συζητούνται αλλά παραμελήθηκαν ή κόπηκαν στο νήμα (όπως καλή ώρα φέτος ο Σκοτεινός Ιππότης) ενώ από την άλλη δημιουργεί σασπένς και στοιχεία έκπληξης αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για τον απλό θεατή αλλά και για τα στούντιο που θα ξηλωθούν οικονομικά με στόχο την έκπληξη. Θα είχε ενδιαφέρον αν η διαδικασία επεκτεινόταν και στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, στην οποία τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ανακοινωσιμη εννιάδα ταινιών πριν την τελική short list των πέντε επικρατέστερων και φυσικά μια γκρίνια για τις τελικές επιλογές της Ακαδημίας (λέγε με π.χ. Γόμορρα).

Πάντως το κόλπο δεν ειναι ολότελα καινούργιο. Στα πρώτα ηρωικά χρόνια των Όσκαρ και πριν κατασταλάξουν τα Σωματεία στις κλασσικές πεντάδες για τις οσκαρικές short-lists είχαν λίστες με εννέα, δέκα ή δώδεκα επικρατέστερους υποψήφιους. Τελευταία φορά που εφαρμόστηκε το μέτρο της δεκάδας ήταν το 1943 με τελικό νικητή την "Καζαμπλάνκα". Από τότε ήταν η αρχή μιας υπέροχης φιλίας του θείου Όσκαρ με τις παραδοσιακές μέχρι σήμερα πεντάδες υποψηφίων.

Η είδηση όπως μεταδόθηκε στο Variety

Τα 82α Όσκαρ θα απονεμηθούν στις 7 Μάρτιου του 2010 (λόγω Χειμερινών Ολυμπιακών) ενώ οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν στις 2 Φεβρουαρίου 2010

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΛΙΣΤΕΣ