ΜΙΚΡΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΡΑΒΑ


Ο Σταύρος Παράβας ξεχώρισε στον κινηματογράφο για ρόλους όπως αυτός στον "Φίφη τον αχτύπητο"...

Αυτή ήταν η ατάκα που με τρέλανε τελείως. Για έναν ηθοποιό που έδωσε το ειναι του στην τέχνη του ο σημαντικότερος ρόλος ήταν ο Φίφης. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να σας πω τον Παράβα που γνώρισα εγώ. Και ήταν ένας Παράβας που έπαιξε σε ωραίες θεατρικές παραστάσεις όπως τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ του Γιάννη Ξανθούλη (δίπλα στην αλησμόνητη Αλίκη Γεωργούλη).

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Παντελή Βούλγαρη και του Αντρέα Θωμόπουλου σε τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ όπως οι ΑΠΟΜΑΧΟΙ αλλά και σε ταινίες όπως το ΑΚΡΟΠΟΛ ή ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ (παίζοντας έναν μοντέρνο ντοστογεφσκικο Ρασκόλνικοφ, που λατρεύει τα μπλουζ του Κολτρειν). Φυσικά την δεκαετία του '60 σάρωνε στην επιθεώρηση με ρόλους υψηλού ρίσκου (όπως αυτόν της Βουγιουκλάκη τραγουδώντας το "Νιάου νιάου βρε γατούλα"). Και βέβαια στο σινεμά σε ρόλους ηθογραφικούς. Όμως έκανε πολλά περισσότερα από έναν Φίφη!

ΥΓ: Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω να βρω ο υλικό που χρειάζομαι αλλά θέλω να κάνω ένα αφιέρωμα στον Σταύρο Παράβα. Ελπίζω να το καταφέρω.

Σχόλια

Ο χρήστης BOSKO είπε…
πες τα, ρε Γιάννη, τα ίδια λέω κι εγώ στο post μου. Μα τόσο αστοιχείωτοι είναι πια οι δημ/φοι; γυρνάς στο ίντερνετ, σε ανταποκρίσεις υποτιθέμενων σοβαρών μέσων, και μόνο αυτή την παπαριά ακούς: ό,τι ο καλύτερος ρόλος του Παράβα ήταν ο Φίφης. Δε γαμιούνται, λέω γω...Στενοχωρήθηκα επίσης για το θάνατο του Rick Wright των Pink Floyd, ήταν ακμαιότατος μέχρι πρότινος...Από Πέμπτη ελπίζω να σε δω στη Δράμα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιαννη σου το εύχομαι και ξέροντας την αγάπη σου για αυτό που κάνεις είμαι σίγουρος πως θα το καταφέρεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ