Ο ΠΩΛ ΝΙΟΥΜΑΝ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ




Ένας μύθος του Χόλυγουντ σήμερα πέρασε στην ιστορία. Η σύγκινηση μου είναι μεγάλη. Γιατί μόνο με συγκίνηση μπορείς να μιλάς όταν αναφέρεσαι στον Πωλ Νιούμαν, τον άνθρωπο που έζησε τον αμερικάνικο κινηματογράφο από μέσα σε όλες τις κομβικές φάσεις και αλλάγες του από το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου και μέχρι σήμερα.

Η αλήθεια είναι ότι ένας Αμερικανός μπλόγκερ είχε βγάλει την είδηση της απώλειας του Νιούμαν χτες το πρωι όμως η οικογένεια του ηθοποιού το ανακοίνωσε επίσημα μόλις σήμερα. Έτσι κι αλλιώς ο ίδιος ο Νιούμαν ήθελε να γίνουν όλα ήσυχα και αξιοπρεπώς. Για αυτό και διάλεξε να περάσει τα στερνά του στο σπίτι παρέα με τους αγαπημένους δικούς του ανθρώπους.

Λυσσασμένη Γάτα, Μακρύ Καυτό Καλοκαίρι, Έξοδος, Ο Κόσμος Είναι Δικός Μου!, Paris Blues, Άγριος Σαν Θύελλα, Butch Cassidy and the Sundance Kid : Οι Δυο Ληστές, Το Κεντρί, Η Ετυμηγορία, Το Χρώμα του Χρήματος, Ο Κύριος και η Κυρία Μπριτζ, Ο Δρόμος Προς την Απώλεια και το χαριτωμένο καρτουν Cars είναι μερικοί μόνο από εκείνους τους κινηματογραφικούς του ρόλους που μας έκαναν να θαυμάζουμε και απολαύσουμε την μεγάλη υποκριτική του τέχνη.

Πέρα από την πλούσια παρουσία του στην μεγάλη οθόνη ο Νιούμαν άφησε το στίγμα του στην τηλεόραση αλλά και στο θεατρικό σανίδι - ανήκει εξάλλου στην σπουδαία φουρνιά που μας χάρισε το Actor's Studio του Λη Στρασμπεργκ τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και καθιέρωσε την Μέθοδο ως το απόλυτο εργαλείο προσέγγισης για έναν ρόλο.

Φυσικά και ο ίδιος απόλαυσε την απόλυτη αναγνώριση τόσο από το κοινό όσο και από τους ειδικούς του κινηματογράφου. Με βραβεία στα σπουδαιότερα φεστιβάλ του κόσμου (Κάννες και Βερολίνο), Bafta, Χρυσή Σφαίρα, ΕΜΜΥ, και 3 όσκαρ (τα δυο τιμητικά για την συνολική προσφορά του στην τέχνη του κινηματογράφου αλλά και για την ανθρωπιστική του δράση). Βέβαια για 3 δεκαετίες υπήρξε ο απόλυτος λούζερ των Όσκαρ με 7 χαμένες υποψηφιότητες (το ρεκόρ πλέον κατέχει ο Πητερ Ο Τουλ με 8 χαμένες αλλά και ένα τιμητικό για τα μάτια του κόσμου).

Το 1985 η Ακαδημία θα του δώσει το Όσκαρ παρηγοριάς για το σύνολο της πορείας του προκειμένου να διορθώσει την αδικία της. Από ένα περιέργο παιχνίδι της μοίρας - και είναι πολλά αυτά τα παιχνίδια που έζησε ο Νιούμαν τόσο στην ζωή όσο και στην καριέρα του αποδεικνύοντας πως η ευτυχία απέχει από την δυστυχία μόλις ένα βήμα μακριά- ένα χρόνο αργότερα θα θριαμβεύσει κερδίζοντας αυτό που δικαιωματικά του άνηκε, ένα Όσκαρ Α Ανδρικού ρόλου για τον ρόλο του στο ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ρόλο που ουσιαστικά ανέστησε ο Σκορτσέζε από την ταινία Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ και για τον οποίο το 1961 ο Νιούμαν έχασε μια (από τις επτά) ευκαιρία για Όσκαρ! Φυσικά ο ίδιος δεν μπήκε ποτέ στο τρυπάκι της ματαιοδοξίας. Παρότι ένας από τους σπουδαίους σταρ της γενιάς του (που επιβίωσε από όλες τις διαδοχικές αλλαγές των στούντιο του '60, του '70, του '80) αρνήθηκε να υπηρετήσει αυτό το σύστημα. Στις τελετές των όσκαρ δύσκολα καταδεχόταν να πάει. (Σημείωση: Το τιμητικό του '85 το πήρε σε ζωντανή δορυφορική σύνδεση με το σπίτι του ενώ και το κανονικό όσκαρ του '86 το δέχτηκε βλέποντας την τελετή από τον αναπαυτικό καναπέ του σαλονιού του). Και είχε έναν από τους μακροβιότερους γάμους αυτού του λαμπερού σταρ - συστεμ με την επίσης ηθοποιό Τζοαν Γουντγουορντ, πράγμα ασυνήθιστο και παράξενο (θυμηθείτε μόνο την Τειλορ που έβρισκε γαμπρούς από το τίποτα!).

Αυτός ο υπέροχος ηθοποιός μπορεί να έφυγε αλλά όπως σε κάθε περίπτωση μένει το έργο του, οι καταπληκτικές ερμηνείες του. Και έτσι τον ευχαριστούμε και τον θυμόμαστε με αγάπη. Καλό ταξίδι Πωλ Νιούμαν...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
RIP blue eyes...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ