SHUT UP AND SING! - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Τα γαμήσαμε μια φορά
και τώρα έχουμε το καθήκον
να τα γαμήσουμε και πάλι…


Dixie ChicksΓνώριζα εδώ και πολλά χρόνια το συγκρότημα των Ντιξι τσικς. Το θεωρούσα μια αμερικάνικη χαριτωμενιά. Η κάντρι δεν ήταν σχεδόν ποτέ στα ενδιαφέροντα μου. Τα κορίτσια βέβαια και χάρη είχαν και ωραία τα λέγανε αλλά το άκουσμα ήταν πολύ βλαχοαμερικάνικο για το αντέξω. Το 2003 μια από τα 3 μέλη του γκρουπ θα κάνει την δήλωση «Ντρεπόμαστε που ο Πρόεδρος Μπους είναι από το Τέξας». Η δήλωση αυτή κέντρισε την προσοχή των μιντια και φυσικά όλου του πλανήτη, που τότε ζούσε σε ρυθμούς από τα πολεμικά τύμπανα του φυλάρχου Μπους.

Και ενώ η Κοπλ ήταν έτοιμη να γυρίσει ένα ντοκιμαντερ για το συγκρότημα φαινόμενο στην Β Αμερική ξαφνικά να το λαβράκι! Η δήλωση της Νάταλι Μεινς άλλαξε ριζικά το περιεχόμενο της ταινίας.

ΣΚΑΣΤΕ…

Μέσα στα 90 λεπτά της ταινίας φωτίζονται τα πολλά πρόσωπα των τριών γυναικών του συγκροτήματος. Ακολουθώντας για περίπου 3 χρόνια τα βήματα τους η Μπαρμπαρα Κοπλ παρουσιάζει τις Ντιξι γυναίκες, τις Ντιξι ανθρώπους, τις Ντιξι πολιτικοποιημένες, τις Ντίξι μουσικούς. Μια δήλωση που έγινε σε μια συναυλία μισοαστεία μισοσοβαρά χωρίς να το καταλάβουν προκάλεσε ρίγη στην συντηρητική Αμερική, που κατά σατανική σύμπτωση ήταν και η πελατειακή δύναμη του συγκροτήματος! Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια η μπάντα θα περάσει μια τεράστια δοκιμασία, ένα κανονικό κυνήγι μαγισσών, με ραδιοφωνικό μποικοταζ των τραγουδιών τους, με καταστροφή εκατοντάδων cd σε διάφορα μέρη της Αμερικής, με ασχήμιες και απίστευτες υστερίες. Γεγονότα που όμως όσο κι αν έφεραν τις 3 κοπέλες με την πλάτη στον τοίχο, αντιμετωπίστηκαν ως η ιδανική πρόκληση που τις μεταμόρφωσε από μια χαζοχαρούμενη βλάχικη μπάντα για αμερικανάκια, σε παγκόσμιο μουσικό φαινόμενο με τολμηρό πολιτικό και κοινωνικό λόγο. Η συνέχεια είναι βέβαια γνωστή. Οι Ντιξι κέρδισαν φέτος 5 Γκράμι για το δυναμικό come back τους, ο Πρόεδρος Μπους βλέπει την δημοτικότητα και την πολιτική υστεροφημία του να καταρρακώνονται.

Η Κοπλ μας παρουσιάζει τρία κορίτσια με πολύ ανθρώπινο τρόπο. Θα μπορούσαν να είναι τρία οποιαδήποτε κορίτσια, που αγωνιούν για την οικογένεια τους, για τη δουλειά τους, για το που πάει η κοινωνία γύρω τους. Μας συστήνει την μουσική του συγκροτήματος, που είναι αρκετά συμπαθητική (και επιτέλους κατανόησα και αρκετά από τα τραγούδια του τελευταίου cd). Μας δείχνει την αγάπη τους για την μουσική, την λατρεία τους για την πατρίδα τους (χωρίς ίχνος μελούρας), τις οικογένειες τους, τις μικρές ή μεγάλες συνήθειες που απέκτησαν ως καλλιτέχνιδες και ως διάσημες.

Δεν είναι κατά βάση μια πολιτική ταινία, ούτε μια βιογραφία, ούτε και ένα μουσικό ντοκιμαντέρ. Είναι όλα αυτά μαζί χάρη στην κομψή αντιμετώπιση της Κοπλ απέναντι στις 3 πρωταγωνίστριες της. Τις οποίες συμπάθησα όχι τόσο για αυτή καθεαυτή την φραστική επίθεση στον Μπους, όσο για την γενναιότητα και την σταθερότητα που έδειξαν. Στάση που τις ανέδειξε και τις δικαίωσε πλήρως. Και εκεί στέκεται τελικά και η ταινία.

ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΤΕ!

Στίχοι του τραγουδιού
"Not Ready To Make Nice"
από το τελευταίο cd των Dixie ChicksForgive, sounds good
Forget, I’m not sure I could
They say time heals everything
But I’m still waiting

I’m through with doubt
There’s nothing left for me to figure out
I’ve paid a price
And I’ll keep paying

I’m not ready to make nice
I’m not ready to back down
I’m still mad as hell and
I don’t have time to go round and round and round


It’s too late to make it rightI probably wouldn’t if I could
‘Cause I’m mad as hell
Can’t bring myself to do what it is you think I should

I know you said
Can’t you just get over it
It turned my whole world around
And I kind of like it


I made my bed and I sleep like a baby
With no regrets and I don’t mind sayin’
It’s a sad sad story when a mother will teach her
Daughter that she ought to hate a perfect stranger
And how in the world can the words that I said

Send somebody so over the edge
That they’d write me a letter
Sayin’ that I better shut up and sing
Or my life will be over

I’m not ready to make nice
I’m not ready to back down
I’m still mad as hell and
I don’t have time to go round and round and round

It’s too late to make it right
I probably wouldn’t if I could
‘Cause I’m mad as hell
Can’t bring myself to do what it is you think I should
I’m not ready to make nice
I’m not ready to back downI’m still mad as hell and
I don’t have time to go round and round and round
It’s too late to make it right

I probably wouldn’t if I could
‘Cause I’m mad as hell
Can’t bring myself to do what it is you think I should
Forgive, sounds good
Forget, I’m not sure I could
They say time heals everything
But I’m still waiting

Υπέροχο, δεν νομίζετε?

Σχόλια

Ο χρήστης Seven Film Gallery είπε…
συγχαρητηρια για την ταλαντουχα, cool και συναισθηματικη σου προσεγγιση. Κανεις τον αναγνωστη σου να θελει να τρεξει να δει το φιλμ(κι αυτο ειναι πολυ σπανιο στις μερες μας)
Ο χρήστης alps είπε…
Αγαπημένο μου Seven Film gallery muchas gracias!Αντε ελάτε να δούμε και μαζί κανένα ντοκιμαντερ και αφηστε την πολυ δουλειά γιατί τρώει τον αφέντη!

Δημοφιλείς αναρτήσεις