ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Και ενώ το Φεστιβάλ μετράει πλέον αντίστροφα στιγμές ένας ξεχωριστός καλεσμένος βάζει φωτιά με τις ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ στην εκπομπή. Ladies and Gentlemen ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος!
ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ
Η εκπομπή του Λεωνίδα Αντωνόπουλου και της μικρής αριθμητικά αλλά εξαιρετικά ευέλικτης και δημιουργικής ομάδας του εδώ και 3 περίπου χρόνια μας γνωρίζει τον διαφορετικό ήχο και τις εικόνες από γωνιές όλης της υφηλίου. Από το Καϊρο μέχρι τη Νέα Υόρκη και από την Κρήτη μέχρι την Αυστραλία τα μουσικά ντοκιμαντέρ του αποτελούν ένα υπέροχο ταξίδι μέσα από την τηλεόραση. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία όπου παρουσιάζονται η ΜΟΥΣΙΚΗ αλλά και οι ΜΟΥΣΙΚΟΙ του κόσμου.
Το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στη δουλειά του λεωνίδα και των συνεργατών του με μια σειρά από άπαιχτες ακόμα στην ελληνική τηλεόραση ταινίες που ταξιδεύουν στο Κάπο Βερντε, την Ζανζιβάρη, το Ισραήλ, την Κρήτη, το Ιράν, τη Σερβία, κ.α.
Με τον Λεωνίδα είχα την χαρά να έχω μια κουβέντα μιας ώρας ενώ ενδιάμεσα διαλέγαμε παρέα ήχους από την world music που όπως λέει και ο ίδιος αποτελούν το σάουντρακ της νέας χιλιετίας που διανύουμε. Έκανα την απομαγνητοφώνηση και ιδού μια μικρή επιλογή από τα πολλά και ωραία που είπε στο στούντιο σε ευθύ λογο και χωρίς εισαγωγικά...
ΜΠΟΜΠΑΝ ΜΠΑΡΚΟΒΙΤΣ - Ο ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΣΤΟΣ ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΤΟΥ ΚΟΥΣΤΟΥΡΙΤΣΑ
Ο Μπομπαν Μαρκοβιτς ειναι ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς στον ήχο των Βαλκανίων. Κατάγεται από τον Σέρβικο Νότο. Οι τουρκικές καταβολές εκεί έμειναν πιο ζωντανές από άλλα μέρη της Σερβίας και για αυτό ο Μαρκοβιτς κρατάει αυτά τα στοιχεία στον ήχο του. Τον συνάντησα στην Γκούτσα της Σερβίας το περασμένο καλοκαίρι, όπου γίνεται μια συνάντηση αυτών των μουσικών. Μια διονυσιακή κατάσταση!
Αυτός ο ήχος βέβαια έχει γίνει λίγο μόδα τα τελευταία χρόνια. Αντί να μείνει στο πλαίσιο μόνο των ταινιών του Κουστουρίτσα ας πούμε (Ο Μάρκοβιτς συμμετέχει στην ηχογράφηση του σάουντρακ της ταινίας UNDERGROUND) έχει εξελιχθεί. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη Γερμανία υπάρχουν κλαμπ με dj που έχουν ή δεν έχουν βαλκανική καταγωγή μιξάρουν αυτά τα βαλκανικά και τσιγγάνικα ακούσματα σε εμπορικές επιτυχίες. Να πούμε βέβαια ότι ο συγκεκριμένος μουσικός στην ηχογράφηση του σάουντρακ του Μπρέγκοβιτς δεν παίζει μουσικές του συνθέτη αλλά παραδοσιακά ακούσματα και ρυθμούς της πατρίδας του. Αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία βέβαια…
ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η εκπομπή υπάρχει με την μορφή που την ξέρουμε πλέον τα 3 τελευταία χρόνια. Ο τίτλος αυτός υπήρχε και σε μια εκπομπή που παρουσίαζα και πάλι στη ΝΕΤ παλιότερα αλλά τότε φιλοξενούσε ξένες παραγωγές ντοκιμαντέρ για διάφορους μουσικούς. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Όταν ζεις σε αυτό το πράγμα...
Η μουσική είναι το αντικείμενο που με ενδιαφέρει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Συνδύασα την δημοσιογραφία που έτσι κι αλλιώς εξασκούσα γράφοντας σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά με αυτή την αγάπη για την μουσική και το επόμενο βήμα ήταν ακριβώς αυτό: να μπορώ να κάνω αυτά τα ντοκιμαντέρ. Να μπορώ να μεταφέρω στον Έλληνα θεατή την εμπειρία ενός Έλληνα που ξεκινάει από την Αθήνα για να συναντήσει αυτούς τους μουσικούς και αυτούς τους ήχους σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Η ΕΡΤ είναι το μόνο κανάλι που στηρίζει τέτοιου είδους προσπάθειες αν και υπάρχουν και αυξημένες υποχρεώσεις και μεγάλο κόστος σε μια τέτοια παραγωγή.
Δεν υπάρχει ορισμένος χρόνος προετοιμασίας για το θέμα κάθε εκπομπής. Υπάρχει θέμα που το δουλεύουμε 2 χρόνια για να βγει και άλλα που έρχονται από μόνα τους επειδή προέκυψε μια καλή επαφή, οργανώσαμε σε μικρό διάστημα το ταξίδι και έγινε. Υπάρχουν βέβαια και οι αναποδιές όπως πάντα. Εδώ και 2 χρόνια δούλευα μια εκπομπή γα τον Λίβανο. όταν ξέσπασε ο πόλεμος όλη η ετοιμασία πήγε πίσω. Τελειώνοντας αυτή η ιστορία το ταξίδι απέκτησε νέο ενδιαφέρον αφού η προσοχή όλων ήταν στραμμένη εκεί. Το ακυρώσαμε όμως εκ νέου αφού τότε ξέσπασαν τα επεισόδια από τουθς υποστηρικτές της Χεζμπολα. Τώρα περιμένουμε...
Η WORLD MUSIC ΕΙΝΑΙ ΤΟ SOUNDTRACK ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ
Νιώθω ότι το σάουντρακ της εποχής μας δεν μπορεί να προέρχεται από μια και μόνο περιοχή του πλανήτη. Ζούμε ήδη εδώ και μια δεκαετία το τρίτο μεγάλο κύμα της μετανάστευσης τα τελευταία 100 χρόνια. Η τεχνολογία έχει φέρει τον πλανήτη πολύ πιο κοντά. Το να ταξιδεύεις σε μια οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη έχει γίνει πολύ πιο εύκολο και προσιτό πλέον. Σε μια τέτοια εποχή λοιπόν το σάουντρακ δεν μπορεί παρά να είναι όλες αυτές οι μουσικές που ακούγονται σε κάθε γωνιά της Γης.
Η world music είναι κίνημα, ένα ρεύμα που ξεκίνησε με πολύ αγνές προθέσεις: ήθελε να αμφισβητήσει την κυριαρχία της ποπ δυτικής μουσικής σε όλο τον πλανήτη. Έναν πολιτιστικό ιμπεριαλισμό που δεν άφηνε να ακουστεί τίποτα παρά μόνο αυτό που παραγόταν στη ποπ βιομηχανία της Δύσης. Βλέπουμε ότι και ο πολιτισμός είναι ένα πεδίο ιδεολογικών συγκρούσεων επομένως. Αυτή ιδέα εξελίχθηκε σε ένα ρεύμα αντικομφορμιστικό που άριχσε σιγά – σιγά να επηρεάζει ακόμη και την ίδια την ποπ. Η σημερινή ποπ υιοθετεί ολοένα και περισσότερο αυτή την διαφορετικότητα, τα διαφορετικά στυλ, τους ήχους από όλον τον πλανήτη.
ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΓΙΑ... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Είναι εκπληκτικό ότι στο Ισραήλ έχουν υιοθετήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την ελληνική μουσική. Από Χατζιδάκι και Μικρούτσικο μέχρι το τελευταίο λαικοποπ άσμα της νυχτερινής πίστας. Συνάντησα περιπτώσεις ανθρώπων που λατρεύουν την Ελλάδα μέσα από την μουσική, είδα Ισραηλινούς που μαθαίνουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, μαθαίνουν την γλώσσα για να καταλαβαίνουν τι λένε αυτά τα τραγούδια. Είναι απίστευτο να βλέπεις ανθρώπους ηλικίας 40, 50 και 60 ετών να κάθονται στο θρανίο για να μάθουν ελληνικά ώστε να μπορούν να καταλάβουν τι λένε οι στίχοι στο «Αγριολούλουδο» του Καζαντζίδη...
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Κλείνοντας την εκπομπή ο Λεωνίδας μου είπε πως παρέα με την βαλίτσα του έχουν ακόμη ένα ταξίδι μπροστά τους. Θα πάει στην Ουγγαρία ενώ στο πλάνο βρίσκεται και ένα όδοιπορικό στην Αλβανία. Το δισκάκι σταμάτησε να παίζει στο ραδιόφωνο και ο λεωνίδας έφυγε για το ΟΛΥΜΠΙΟΝ αλλά εγώ έχω στα αυτιά μου τα ακουστικά του i-pod και ταξιδεύω ακόμη σε τόπους μακρινούς... Σεζάρια Εβόρα και Τεοφιλο Τσαντρε, Μαρίζα και Κριστίνα Μπράνκο, Ψαραντώνης και Τασούλα, Μιριαμ Μακέμπα, Χατζιδάκις στα εβραικά, Τσαβέλα Βαργκας και τόσες άλλες εξαίσιες φωνές είναι ένα φωτεινό σάουντρακ μέσα στην βροχή της Τσιμισκή...
EXTRA - 5 SOUNDTRACK ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ WORLD MOUSIC ΜΕ ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ
1. LAST KING OF SCOTLAND - ALEX HEFFES
Οι αφρικάνικοι ήχοι είναι το ηχόχρωμα της βιογραφίας του οσκαρικού πλέον δικτάτορα Ιντι Αμιν.
2. FRIDA - ELLIOT GODENTHALL
Οι Αμερικάνοι λατρεύουν να θεωρούν την μεξικάνικη κουλτούρα ως κάτι το εξωτικό κι ας βρίσκεται δίπλα τους. Ο ΈΛιοτ Γκοτενταλ τους προσφέρει με αυτό το σάουντρακ αυτή την ευκαιρία να δοκιμάσουν το εξωτικό φρούτο που βρίσκεται τόσο κόντα τους και η Ακαδημία του προσφέρει το 2002 το Όσκαρ μουσικής. Αποστολή εξετελέσθη!
3. BABEL - GUSTAVO SANTAOLALLA
Σημειώστε εδώ και τα ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ως μια ηχητική μινιμαλ φωτογραφία της Λατινικής Αμερικής. Η επίσης οσκαρική ΒΑΒΕΛ πάντως πρόκειται για ένα κολλαζ ήχων από 3 ηπείρους που έχουν τόσα διαφορετικά κι όμως τόσα κοινά στοιχεία...
4. ΒΑΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ και ΜΠΡΑΖΙΛΕΡΟ - ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ
Στο αγαπημένο του παιχνίδι ο Πορτοκάλογλου στο πρώτο μας συστήνεται και πάλι ως οργισμένος Βαλκάνιος Ροκάς. Στην δεύτερη περίπτωση πάλι θα ανακαλύψετε ποιος έκανε την κρητική σουστα ρειβ και ποπ ρεμιξ που έφτασε να κερδίσει ακόμη και την ... Γιουροβίζιον!
5. UNDERGROUD - GORAN BREGOVIC
Δεν χρειάζεται να εξηγήσω τίποτα παραπάνω. Τα είπαμε πιο πάνω για αυτό το cd και για τον μουσικό Μάρκοβιτς, την ψυχή του σαουντρακ...
INFO:
1) Χρήστος Μπάρμπας, Αγγελική Αριστομενοπούλου, Κωνσταντίνος Αδρακτάς, Χρόνης Πεχλιβανίδης είναι η δημιουργική ομάδα (σκηνοθεσία, μονταζ, ήχος, φωτογραφία, παραγωγή) των ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ μαζί με τον Λεωνίδα Αντωνόπουλο (Σενάριο - Κέιμενα - Παρουσίαση)
2) Προβολές γίνονται καθημερινά στις 23.00 στην αίθουσα Τ. ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
3) Για να ακούσετε τον Λεωνίδα συντονιστείτε ραδιοφωνικά στον internet - radio σταθμό που εκπέμπει εδω
Σχόλια