9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Του χρόνου γίνεται δέκα ετών αλλά φέτος φιλοδοξεί για άλλη μια φορά να μας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Είναι το 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και στις 16 Μαρτίου αρχίζει προβολές...

ΣΚΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ

130 ταινίες από 35 χώρες θα φιλοξενηθούν στα πολλά και ενδιαφέροντα τμήματα του φετινού φεστιβάλ ταινιών τεκμηρίωσης. Από αυτές οι 35 είναι πρεμιέρες πάσης φύσεως (πανευρωπαικές, πανελλήνιες, παγκόσμιες, κτλ). Η αρχή γίνεται το βράδυ της 16ης Μαρτίου όποτε και η ταινία της Μπάρμπαρα Κοπλ "Ντιξι Τσικς - Σκάστε και τραγουδήστε" ανοίγει τον χορό των εκδηλώσεων και των προβολών. Η ταινία περιγράφει την περιπετεία των κοριτσιών της συγχρονης κάντρι μουσικής από την ώρα που καταδικάσαν τον Πρόεδρο Μπους και τις πολιτικές του.

Η Μπάμπαρα Κοπλ είναι ένα από τα πολλά τιμώμενα πρόσωπα που θα επισκεφτούν μάλιστα το φεστιβάλ και θα δώσουν και ένα μαστερκλας γύρω από τις εμπειρίες της στον χώρο του ντοκιμαντέρ. Η Κοπλ έχει κερδίσει 2 Όσκαρ στο παρελθόν για την δουλειά της που για πρώτη φορά θα δούμε στην Ελλάδα το 1977 και το 1990. Έχει επίσης τιμηθεί σε διάφορα φεστιβάλ μεταξύ των οποίων και στο Σαντανς. Η Αμερική είναι στο επίκεντρο της δουλειάς της εδώ και 30 χρόνια περιπου.

Για 2 Όσκαρ ήταν προτινώμενη και η Τζούλια Ραινχαρτ αλλά αυτή δεν τα κέρδισε. Η δουλειά της πάντως παρουσιάζει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Το "Λιοντάρι στο σπίτι" ας πούμε που είναι η τελευταία της ταινία (περιγράφει την ζωή 5 αμερικανικών οικογενειών και πως αντιμετωπίζουν το θέμα του καρκίνου, που ταλαιπωρεί σε κάθε περίπτωση ένα αγαπημένο τους πρόσωπο.

O Τζον Αλπερτ με ντοκιμαντερ, επίσης made in USA, είναι από τους δημιουργούς που ξεχωρίζουν φέτος. Το "Επείγοντα περιστατικά: Βαγδάτη" μας παρουσιάζει την πολυκλινική του αμερικάνικου στρατού κατοχής της ιρακινής πρωτέυουσας και τα περιστατικά που αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση. Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τέσσερα τηλεοπτικά Όσκαρ (ΕΜΜΥ) κερδισε για αυτή τη δουλειά ο μιστερ Αλπερτ.

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Βλέμμα στην Ασία είναι δυο από τους νέους θεματικούς άξονες για φέτος όμως εκεί που σίγουρα αξίζει να δούμε είναι το κεντρικό θέμα της διοργάνωσης με τίτλο "Κλονισμένη Αθώοτητα". Μια παρουσίαση των κινδύνων που απειλούν την παιδική ηλικία σε όλο τον πλανήτη Γη. Αρρώστιες, πόλεμοι, πείνα, προκαταλήψεις, φανατικές θρησκευτικές πεποιθησεις, κ.α. 2 από τις ταινίες του αφιερώματος ξεχωρίζουν για την συμμετοχή τους στα φετνά Όσκαρ. "Το αίμα της Επαρχίας Γκινγκζου" κέρδισε το Όσκαρ μικρού μήκους ντοκιμαντέρ και παρουσιάζει το πως η μάστιγα του AIDS θερίζει μια κινέζικη επαρχία εν έτει 2006 ενώ στο "Στρατόπεδο του Ιήσου", που συμμετείχε στην 5αδα των Όσκαρ για ντοκιμαντερ μεγάλου μήκους, μικρά παιδάκια δέχονται κανονική πλύση εγκεφάλου σε μια ευαγγελική κατασκήνωση κάπου στην Αμερική.

Φυσικά αξιοθαύμαστη είναι η συμμετοχή ελληνικών ταινιών που φτάνει τις 109 συνολικά. Μετρήστε κόντα σε αυτά και τα τηλεοπτικά τεμάχια της ΕΡΤ αλλά και του MEGA, που συμμετέχει για πρώτη φορά φέτος με την Εμπόλεμη Ζώνη του Σ. Δανέζη.

Δεν συμμετέχει φέτος η "Άβολη Αλήθεια". Το ντοκιμαντέρ γεγονός του 2006 που έβαλε το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και το πρόσωπο του Αλ Γκορ ξανά στην ατζέντα της επικαιρότητας. Στην Αθήνα παίχτηκε για λίγες προβολές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή εδώ στη Θεσσαλονίκη ας ευχηθούμε ότι το DVD της ταινίας θα βγει σύντομα. Οι υπέυθυνοι του Φεστιβάλ λένε ότι ενώ η ταινία είχε συμφωνηθεί να παιχτεί στην πορεία για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί η εταιρία διανομής και εκμετάλευσης της στην Ελλάδα άλλαξε άποψη και την απέσυρε. Για άλλη μια φορά είμαστε πάντως στην πίσω πλευρά της σελήνης μέσα στο σκοτάδι. Φευ...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ