ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ

Το χτεσινό βράδυ ξεκίνησε ιδανικά. Μετά όλα έγιναν καπνός...

ΚΛΩΝΙΣΜΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ

Η μέρα καταρχην ξεκίνησε ιδανικά. Η ομίλια της κας Αρβελέρ ήταν απολαυστικη. Συνδυάζοντας την ευρωπαική, γαλλική και ελληνική πραγματικότητα (και τις γνωρίζει όλες άψογα, μπορώ να σας βεβαιώσω για αυτό) μίλησε για τους κινδύνους στους οποίους εκτιθεται μια παιδική ψυχη. Το αξιοθαύμαστο στην ομιλία δεν ήταν ότι απαριθμησε τους κινδύνους και τις ευθυνες της κοινωνας. Είναι ότι επιμέρισε αυτές τις ευθύνες και έδωσε τον κύριο ρόλο στην ίδια την κοινωνία, στους γονείς και στους δασκάλους των παιδιων. Αυτοί θα έπρεπε να να νοιαζονται πρώτα από όλους και υστερα η πολιτεία και οι πολιτικοί. Βέβαια η διαπίστωση της ότι η ελληνική παιδεία είναι έτσι κι αλλιώς στα χέρια των ιδιωτών (με τον απάραδεκτο και ανήκουστο θέσμο των φροντιστηρίων, όπως είπε) βρήκε άπαντες σύμφωνους ενώ η πολιτεία θα έπρεπε να μεριμνήσει ώστε να υπάρχει ολοήμερο σχολείο, όπως γίνεται και στην Γαλλία. Ολοήμερο υπάρχει αλλά το έχουν αφήσει στην τύχη του ακούστηκε από μερικούς. Μελογισμό και μ' όνειρο, με χιούμορ και σύνεση και νηφαλιότητα η Πρύτανης της Σορβόνης έδωσε μια ομιλία που η κατι παραπάνω από το μισό αιθουσα του ΟΛΥΜΠΙΟΝ χειροκρότησε στο τέλος.

ΕΝΤ ΔΕ ΠΙΠΛ'Σ ΤΣΟΙΣ ΑΓΟΥΟΡΝΤ ΓΚΟΟΥΣ ΤΟΥ...

Μια πηγούλα μου είχε ψυθηρίσει κάτι για τα χτεσινά βραβεία αλλά δεν έδωσα και μεγάλη σημασία. Μου φάνηκε λίγο παράξενο αλλά περίμενα κιολας να δω πως θα εξελιχθεί η τελετή. Τελικά η πηγούλα έπεσε μέσα και ευτυχώς που δεν έβαλα στοίχημα!

Η Μάγια Τσόκλη πολύ όμορφη και κομψή αντί καλησπέρας έδωσε κατευθείαν το λόγο στους πρωταγωνιστές αυτής της βραδιάς. Οι συμβασιούχοι του φεστιβάλ με τα κοκκινα μπλουζάκια φάνηκαν συγκαταβατικοί με το πεπρωμένο τους. Απέφυγαν τα μεγάλα λόγια, τα ακριβά ξεσηκωτικά συνθήματα, τον εύκολο λαικισμό. Έτσι κι αλλιώς το κοινό της τελετής, του φεστιβάλ και πλήθος από τους φετινούς συμμετέχοντες δημιουργούς είχαν ήδη δηλώσει την συμπαράσταση τους. Λίγο συγκινημένοι (για το τέλος), λίγο στενοχωρημένοι(για την αδικία του τέλους), λίγο ικανοποιημένοι(για την αναγνώριση των κόπων τους από την πλειοψηφία στο τέλος) χάρισαν ακόμη ένα κοκκινο μαχητικό μπλουζάκι στον άνθρωπο, όπως είπαν, που τις τελευταίες 10 μέρες ήταν μαζί τους και τους έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούν και να συναναστραφουν με τόσους εκλεκτούς δημιουργούς. Στον Δημήτρη Εϊπίδη.

Ανεβάινοντας αργότερα στη σκηνή ο ίδιος ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ εις ανταποδόσιν μίλησε για την γιορτή των ντοκιμαντέρ, του κοινού (που πλέον έφτασε τις 36.000 θεατές) και των δημιουργών αλλά και για εκείνους που ίσως δεν μπορούν να γιορτάσουν λόγω των συνθηκών αλλά τους ευχαριστεί για όσα του έδωσαν τόσο καιρό.

Εντελώς "τυχαία" βέβαια έλειπε κόσμος και κοσμάκης από τους επίσημους φορείς, πολιτικούς και λοιπούς εκπροσώπους (μόνο τους κυρίους Καλαφάτη, Γκιουλέκα και Τσοχατζόπουλο, Μαγκριώτη είδα και τους αναφέρω προς τιμήν τους). Ίσως και να μην θεωρούν την τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ άξια προσοχής. Η πρεμιέρα της Βέρας Λάμπρου και της Εφης Θώδη ίσως προσθέτει πόντους δημοτικότητας (κοντά στον πολιτισμό), τηλεπροβολής (στα καλύτερα κοσμικά τοκ- ζωου) και φυσικά αληθινή ψυχ-αγωγία (ψυχης αγωγός δηλαδή). Ενώ στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ χτες θα εβλεπαν άγνωστους δημιουργούς να βραβευονται και απογοητευμένους συμβασιούχους να εξεγείρονται. Δεν βαριέσαι...

Η Μάγια Τσόκλη ήταν εκτός από κομψή και απολαυστική (έστω κι αν έκανε και μερικά λάθη) και η τελετή κύλησε μια χαρά μεταξύ εύστοχων σχόλιων της Μάγιας και χαρούμενων βραβευμένων δημιουργών.

Και τώρα κυρίες και κύριοι θα συνδεθούμε με το MEGA για να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλαδα - Τουρκία. Το σκορ ήταν ακόμη 1-0. Ενθουσιασμένος άφησα την τελετή (όπως και πολλοί αλλοι) για να νιώσω την χαρά του Τουρκοφάγου. Που να ξέραμε τι θα επακολουθούσε ...

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ ΕΡΤ 3

Βραβείο Κοινού - ΕΡΤ3 που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απονέμεται :

Για ελληνική παραγωγή που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 € στην ταινία

Play it again, Χρήστο σε σκηνοθεσία Σταύρου Καπλανίδη


Για ξένη παραγωγή που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 € στην ταινία

Ένα τραγούδι για τον Αργύρη από την Ελβετία σε σκηνοθεσία Stefan Haupt / Στέφαν Χάουπτ


Βραβείο Κοινού - ΕΡΤ 3 που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται στις:

Για ελληνική παραγωγή που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 € στην ταινία

Schoolwave σε σκηνοθεσία Παύλου Τσιαντού

Για ξένη παραγωγή που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 € στην ταινία

Το αίμα της περιφέρειας Yingzhou σε σκηνοθεσία Ruby Yang / Ρούμπι Γιανγκ (τυφλα να έχουν τα Όσκαρ!)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI

Η φετινή Κριτική Επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζεται από τους:

Thomas Rothschild / Τόμας Ρόθσιλντ, Γερμανία, (Πρόεδρος)
Lars Movin / Λαρς Μόβιν, Δανία
Paulo Portugal / Πάουλο Πόρτουγκαλ, Πορτογαλία
Sasa Radojevic / Σάσα Ραντόγιεβιτς, Σερβία
Δημοσθένη Ξιφιλίνο, Ελλάδα

και απονέμει τα Βραβεία FIPRESCI

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Μυστικά και ψέματα σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου

Για ξένη παραγωγή στην ταινία Σουβενίρ (Souvenirs) από το Ισραήλ σε σκηνοθεσία Shahar Cohen / Σαχάρ Κόεν και Halil Efrat / Χαλίλ Εφράτ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Η φετινή Κριτική Επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία του τμήματος Ανθρώπινα Δικαιώματα απαρτίζεται από τους:

Στέλιο Κούλογλου (δημοσιογράφος)
Παύλο Νεράτζη (δημοσιογράφος)
Γρηγόρη Πασχαλίδη (Καθηγητής στο Τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου)
Ειρήνη Τσολάκη (αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας)
Κατερίνα Καλογερά (μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας)
Γεράσιμο Κουβαρά (Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας)

Και απονέμει το βραβείο στην ταινία:

The Trials of Darryl Hunt / Οι δίκες του Ντάριλ Χαντ από τις ΗΠΑ σε σκηνοθεσία Ricki Stern / Ρίκι Στερν και Annie Sundberg / Άνι Σάντμπεργκ

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

Η φετινή Κριτική Επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία του τμήματος Κοινωνία και Περιβάλλον απαρτίζεται από τους:

Δημήτρη Καραβέλλα (Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς)
Γιώργο Βελλίδη (Υπεύθυνος Επικοινωνίας WWF Ελλάς)
Γιούρι Αβέρωφ (Σκηνοθέτης Ντοκιμαντέρ)

Και απονέμει το βραβείο στην ταινία:

Loop από τη Νορβηγία σε σκηνοθεσία Sjur Paulsen / Σουρ Πάουλσεν

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όπως πάντα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις.Μου άρεσε η ανταπόκριση από το φεστιβάλ. Δυστυχώς δεν κατάφερα να έρθω.

ΥΓ. Ώστε άφησες τα φεστιβάλ για να δεις τον αγώνα ε? ....:)όλοι ίδιοι είστε:))
Ο χρήστης Πέτρος Αλμπάνης είπε…
Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΚΟΜΨΗ Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ. ΟΥΤΕ DISTRIBUTOR ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ, ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΩΣΑΝ ΠΡΩΤΑΡΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...
Ο χρήστης igkros είπε…
@zoi20

Δυο είναι καλύτερα!Αν ήσουν εκει θα καθομουν να δω και εγω το φεστιβαλ μαζι σου (εννοείται με μπουγάτσα). Δηλαδή εσύ δεν παρακολουθησες το ματς κυρια πειραχτηρι?

@ΠΕΤΡΟΣ

Πέτρο δεν έκανε απλά λάθη.Έκανε λαθάρες!Καλά εκεί με το βραβείο που φανερώθηκε ρίξαμε ένα γέλιο.Φαντάσου να παρουσίαζε τα Όσκαρ και να έλεγε πριν καν ανακοινωθεί ο νικητής π.χ. "Το βραβείο θα παραλάβει η πρωταγωνίστρια της ταινίας Ελεν Μιρρεν!" Όπως και να έχει πάντως η Μάγια είναι η Μάγια! Επίσης δεν ξέρω αν απόλαυσες και το σωου του President Chorraface...
Ο χρήστης Πέτρος Αλμπάνης είπε…
ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ Ο ΧΩΡΑΦΑΣ ΜΠΗΚΕ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΕΡΙ ΣΩΟΥ-ΜΑΣΚΟΤ!ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ.ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΥΠΕΠΕΣΕ ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ.ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΑΘΗΣ.ΕΦΕΡΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ-ΓΚΛΑΜΟΥΡ ΑΕΡΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΤΟ ΜΑΤΣ!ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ-ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΣΟ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΩ!ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΘΑ ΞΕΣΠΑΘΩΝΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ 3Χ3 ΣΤΟ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟ! ΕΛΠΙΖΩ ΓΙΑΝΝΗ(ΕΤΣΙ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΣΕ ΛΕΝΕ ΣΤΟΝ 9.58) ΕΣΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
E, ναι το παρακολούθησα! Κ το μετάνιωσα βέβαια :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Kalimera,

Anebasa ena post k se exei k esena mesa. Einai apo tis sunithismenes mou saxlamares k elpizo na sou aresei k na min pareksigitheis:)
Z

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ