Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης του Κ.Θ.Β.Ε.



Αν και τον αγαπήσαμε κυριώς χάρη στις εμφανίσεις και στις παρουσίες του στην μικρή και στη μεγάλη οθόνη ο Αθηνόδωρος Προύσαλης υπήρξε ένας σπουδαίος θεατρικός ηθοποιός. Υπήρξε μάλιστα ένας από τους ηθοποιούς της πρώτης ιδρυτικής περιόδου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδός, αφού πρωταγωνίστησε και συμμετείχε σε αρκετές παραστάσεις του νεοσύστατου κρατικού θεατρικού οργανισμού που είχε αναλάβει ο Σωκράτης Καραντινός.

Α. Προύσαλης και Γ. Δαμασιώτης στις πρόβες του "Αρχοντοχωριάτη"

Το Νοέμβριο του 1962 ο Αθ. Προύσαλης συμπρωταγωνίστησε μαζί με το ιερό τέρας του ελληνικού θεάτρου, την Κυβέλη στο κλασικό έργο του Γρ. Ξενόπουλου "Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας". Ο ίδιος θυμόταν αυτή την παράσταση με πολύ αγάπη και είχε αφηγηθεί την συνεργασία του με την Κυβέλη σε μια συνέντευξη του: "Με αγαπούσε πολύ σαν ηθοποιό η Κυβέλη. Μάλιστα επειδή έτυχε να πάρω τον μεγάλο πρωταγωνιστικό ρόλο εκείνης της παράστασης από τύχη (αντικαθιστούσα έναν ηθοποιό που έτυχε να ασθενήσει) προσπαθούσα τελευταία στιγμή να μάθω τον ρόλο και εκείνη μου έλεγε με την στεντώρια φωνή της "Δεν πειράζει Προύσαλη, παιδί μου, αντικατάσταση κάνεις". (Οπωσδήποτε την Κυριακή, Βίκυ Φλέσσα, ΕΡΤ, 2003)

Α. Προύσαλης και Θ. Καλλιγά στις πρόβες του "Αρχοντοχωριάτη"
σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού (1962-1963) 

Ο Αθ. Προύσαλης έπαιξε 2 χρόνια στο Κ.Θ.Β.Ε την περίοδο 1962 - 1964 σε παραστάσεις όπως "Οθέλλος", "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", "Το Νησι της Αφροδίτης", "Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας". Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως τον Αλέξη Σολομό, τον Σωκράτη Καραντινό και τον Μήτσο Λυγίζο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ