Το βαθύ μπλε του έρωτα - Εξώστης Θήτα 28/6




Το βαθύ μπλε του έρωτα (The deep blue sea) ****
Ερωτικό δράμα, 2011, Ην. Βασίλειο, 98 λεπτά

Σκηνοθεσία: Τέρενς Ντεϊβις
Παίζουν: Ρέιτσελ Βάις, Τομ Χίντλεστον, Σάιμον Ράσελ Μπιλ


Η Έστερ ζει μια προνομιούχα ζωή στο μεταπολεμικό Λονδίνο, παντρεμένη με τον δικαστή Σερ Γουίλιαμ Κόλιερ. Εντελώς ξαφνικά αποφασίζει να ακούσει την καρδιά της, παρατώντας τον άντρα της και ακολουθώντας με τον πρώην πιλότο Φρέντι Πέιτζ.


Για όσους είχαν παρακολουθήσει την υπεροχη ρετροσπεκτίβα που είχε κάνει στον Τέρενς Ντεϊβις, σε αυτόν τον μοναχικό αλλά ρομαντικό μάστορα της 7ης τέχνης, πριν μερικά χρόνια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το όνομα σίγουρα τους λέει πολλά. Άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά και καλλιτέχνης βαπτισμένος και συνεπής στην τέχνη του χωρίς να επιδιώκει παράτες και εμπορικότητα. Κατά βάθος ο Ντεϊβις είναι λάτρης της ατμόσφαιρας εποχής (ρετρό) και προσεκτικός και μελαγχολικός παρατηρητής της ανθρώπινης φύσης. Με το “Βαθύ Μπλέ του Έρωτα” αποφασίζει να μεταφέρει ένα θεατρικό έργο του Τέρενς Ράτιγκαν, το «Ανάμεσα στο Διάβολο και τη Βαθιά Μπλε Θάλασσα» στη μεγάλη οθόνη.

Η ταινία μας μεταφέρει στη δεκαετία του ’50 και σε μια ερωτική ιστορία που δοκιμάζει τα όρια της λογικής. Περισσότερο από κάθε άλλη προσπάθεια του σε αυτή την ταινία ο Ντεϊβις επιβεβαιώνει όλα όσα περιγράψαμε λίγο νωρίτερα για την καλλιτεχνική του φύση. Στηριζόμενος αρκετά στην ερμηνευτική δύναμη και στην παρουσία της Ρεϊτσελ Βαϊς και των δύο αρσενικών άκρων της ιστορίας, του Τομ Χίντλεστον και του Σαϊμον Ράσελ Μπιλ. Ο Ντεϊβις αγαπάει τους ηθοποιούς του αλλά και τους χαρακτήρες του έργου, τους φέρεται με ιδιαίτερα τρυφςερό τρόπο και τους προστατεύει μεγαλοφυώς από συναισθηματικά τερτίπια που οδηγούν στο πυκνό μελό ενός “Τέλους μιας Σχέσης”.

Η ατμοσφαιρική φωτογραφία της ταινίας αποπνέει την αίσθηση του μεταπολεμικού Λονδίνου, που προσπαθεί να φτιάξει και πάλι την ζωή του μέσα στα ερείπια του Β Παγκοσμίου Πολέμου αλλά την γκρίζα μελαγχολία της Έστερ, μια γυναίκα που ξέρει να διαβάζει το πεπρωμένο και να το αποδέχεται όπως είναι. Σημασία έχει η ζωή και αν ξέρεις να διαβάζεις τις ανάγκες της...     

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ