ΟΜΙΧΛΗ: ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί σύνοψη της χτεσινής συν. τύπου της Ομίχλης και συντάχθηκε από τα μέλη του FogFilms:

Ο κύβος ερρίφθη. Οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» είπαν χθες δημόσια ομόφωνα «ναι» στο κινηματογραφικό νομοσχέδιο Γερουλάνου.

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες είχε δημιουργηθεί μια παραφιλολογία γύρω από το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Ως διά μαγείας, όσο περνούσαν οι μέρες, αποκτούσε όλο και περισσότερους εχθρούς. Ετσι οι «ομιχληστές» αποφάσισαν να στηρίξουν πάλι δημόσια το νομοσχέδιο, να διαλύσουν τις λανθασμένες εντυπώσεις και να πούνε τα πράγματα με το όνομά τους.

«Παλεύουμε για την εξυγίανση του χώρου. Να φύγουν από τα κέντρα αποφάσεων οι αιώνιοι συνδικαλιστές, οι άνθρωποι που δεν κάνουν ταινίες. Τέρμα οι ξύλινες σφραγίδες» είπε ο Δημήτρης Αθανίτης, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα του χώρου χθες το πρωί στον κινηματογράφο «Ελλη» και παράλληλα εξηγώντας έναν από τους βασικούς λόγους που στηρίζουν το νομοσχέδιο Γερουλάνου.

Γι' αυτό και αναστέλλεται -τονίζουν τη λέξη- η αποχή από το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Θα καταθέσουν τις ταινίες τους στο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου, με την προϋπόθεση ότι «το νομοσχέδιο δεν θα αποσυρθεί και θα φτάσει στη Βουλή για την ψήφισή του».

Ηταν όλοι εκεί

Στην «Ελλη», όπου συγκεντρώθηκαν οι κινηματογραφιστές, δεν έλειπε κανείς: Νίκος Περάκης, Γιώργος Πανουσόπουλος, Φίλιππος Τσίτος, Τάσος Μπουλμέτης, Αντουανέττα Αγγελίδη, Αγγελος Φραντζής, Βαρδής Μαρινάκης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Σωτήρης Γκορίτσας, Σύλλας Τζουμέρκας, Πάνος Κούτρας, Ελένη Αλεξανδράκη, Αγγελική Αντωνίου, Χρήστος Δήμας, Αλέξης Καρδαράς, Κωνσταντίνος Μωριάτης, Τάκης Βερέμης, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Γιάννης Σακαρίδης, Χάρης Βαφειάδης, Μαρία Δρανδάκη κ.ά. Με λίγα λόγια, ήταν οι ενεργοί άνθρωποι του κινηματογραφικού χώρου.

Και για να μιλήσουν τα νούμερα, υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου είναι 141 σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί 390 ταινιών μεγάλου μήκους και 365 ταινιών μικρού μήκους, που έχουν συμμετάσχει σε 1.350 φεστιβάλ και έχουν πάρει 475 βραβεία και διακρίσεις τα τελευταία δέκα χρόνια.

Εχουν σημασία τα νούμερα. Πριν από λίγες μέρες εμφανίστηκε μια επιστολή από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, σύμφωνα με την οποία το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 4.952 αρνητικές και 399 θετικές ψήφους. Δεν χρειάζεται να σπαζοκεφαλιάζουμε για το πώς προέκυψε το αποτέλεσμα. Μας έλυσε την απορία ο παραγωγός Πάνος Παπαχατζής.

Οι «καρέκλες» εναντίον νόμου

«Είναι ένα επικοινωνιακό τρικ της ΕΕΣ. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης περίπου 60 άτομα "ψήφιζαν" αρνητικά τα σχόλια. Αθροισαν έτσι τις δικές τους ψήφους για κάθε ένα σχόλιο, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο σύνολο 5.000 ψήφοι από τα ίδια 60 άτομα».

Εχει επίσης σημασία για ποιες υπογραφές μιλάμε. Αυτό είχε στο μυαλό του ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, όταν είπε ότι «οι δικές μας υπογραφές μπαίνουν σε ταινίες. Πρέπει να διαχωρίσουμε αυτούς που κάθονται σε καρέκλες και υπογράφουν προκηρύξεις από αυτούς που κάνουν ταινίες».

Δεν ήταν το μόνο «κόλπο» της ΕΕΣ, σύμφωνα με τους «ομιχληστές». Κατά τα λεγόμενα του σεναριογράφου Νίκου Παναγιωτόπουλου, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών επιδόθηκε σε ένα «πόλεμο εντύπωσεων σε αντίθεση με τον δικό μας, που είναι ουσίας». Ο ίδιος καταφέρθηκε και εναντίον του Σωματείου Σεναριογράφων, καταγγέλλοντας ότι πήρε θέση κατά του νόμου χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των μελών του.

Το ίδιο υποστήριξε για το δικό του σωματείο, την Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Φρέντζος. Και ο Γιώργος Κορδέλας για την Ενωση Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας.

Περισσότερα λεφτά σε παραγωγή

Η αντίθετη άποψη εκφράστηκε κι αυτή στη χθεσινή μάζωξη. Την εκπροσώπησε ο σκηνοθέτης Γιώργος Μπακόλας, μέλος της ΕΕΣ. «Είμαι σίγουρος», είπε, «ότι οι παραγωγοί και οι μεγαλοπαραγωγοί είναι χαρούμενοι με το νομοσχέδιο. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πώς γίνεται να χαίρεται ένας σκηνοθέτης».

Η απάντηση ήρθε από τον Αντώνη Καφετζόπουλο: «Μέχρι τώρα πήγαιναν στην παραγωγή ταινιών 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Με το νέο νομοσχέδιο θα γίνουν 17 εκατομμύρια. Γίνεται μια μαύρη προπαγάνδα ότι υπάρχουν εδώ μεγαλοπαραγωγοί που κρατάνε όμηρους τους υπόλοιπους. Θέλουμε να ψηφιστεί το πνεύμα του νομοσχεδίου». Θα καταθέσουν άλλωστε συγκεκριμένες προτάσεις για τους εσωτερικούς κανονισμούς του ΕΕΚ και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και θα συνεχίσουν τη διεκδίκηση αξιόπιστης κινηματογραφικής παιδείας. *

Υπέρ του νομοσχεδίου είναι 141 σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί 390 ταινιών μεγάλου μήκους και 365 μικρού μήκους, που έχουν συμμετάσχει σε 1.350 φεστιβάλ και έχουν πάρει 475 βραβεία και διακρίσεις τα τελευταία δέκα χρόνια.

ΚΑΙ ΕΝΑ ΛΙΝΚ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ

Το Camerastylo Online έχει κινηματογραφίσει όλη την συν. τύπου της Ομίχλης και φυσικά σας δίνω το link ανεπιφύλακτα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΛΙΣΤΕΣ

Ο Ιρλανδός του Μ. Σκορτσέζε είναι η ταινία της χρονιάς για το National Board of Review

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)