EΞI (KAI MΙΑ) ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Διάβαζα ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ πριν από καιρό με θέμα τις ταινίες που δεν θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας. Ακόμα κι αν η ταινία έχει διακριθεί σε φεστιβάλ ή στα Όσκαρ η εμπορική της διαδρομή στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και ο (συνήθης) κακός προγραμματισμός των γραφείων διανομής ταινιών εμποδίζουν τους Έλληνες θεατές από το να δουν μια καλή ή απλά συμπαθητική ταινία στην μεγάλη οθόνη. Ας θυμηθούμε λοιπόν τι είδαμε ή θα δούμε την τελευταία πενταετία σε DVD ενώ θα γουστάραμε να το δούμε σε σκοτεινή αίθουσα. Σε κάθε περίπτωση παραθέτω λινκ με τρέιλερ των αναφερόμενων ταινιών ώστε αν σας κεντρίσει το ενδιαφέρον να βρείτε τις ταινίες στο dvd club της γειτονίας σας:

1. CRAZY HEART - To φετινό Οσκαρ του dude Τζεφ Μπρίτζες. Όλη η ταινία άλλωστε πάνω του πέφτει και την στηριζει εξαιρετικά. Μια συμπαθητική low budget country ιστορία με την ιστορία ενός καταραμένου καλλιτέχνη. H μουσική και τα τραγούδια του T Bone Burnette εγγύηση και από τα καλά σάουντρακ της χρονιάς (ειδικά αν σου αρέσει η κάντρι μουσική)!

2. BLIND SIDE - Και εδώ Όσκαρ ερμηνείας φετινό, αυτό της Μπούλοκ. Για να είμαι ειλικρινής δεν θεωρώ την ταινία τίποτα φοβερό αν και στην Αμερική άρεσε. Η συγκινητική, ανθρώπινη και αληθινή ιστορία που συνέβη πριν λίγα χρόνια μάλλον θα σας τραβήξει.

3. THE MESSENGER - Άλλη μια οσκαρική φετινή ταινία που ωστόσο κόπηκε και βγήκε άμεσα σε dvd. Δεν ξέρω αν σας κουράζουν οι δακρύβρεχτες ιστορίες για την χαμένη Αμερική στο Ιράκ. Άλλωστε φέτος το Hurt Locker και η διάκριση του ήταν το κερασάκι στην τούρτα αυτής της κινηματογραφικής αφήγησης στις ΗΠΑ. Στο Messenger βέβαια έχουμε μερικές από τις πιο δυνατές ερμηνείες της χρονιάς και άλλη μια εκ των έσω κριτική ματιά στο θέμα του πολέμου.

4. ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ - Την πάτησε η Σοφία Κόπολα θέλoντας μετά το εκπληκτικό "Χαμένοι στην μετάφραση" να γυρίσει κάτι τελείως διαφορετικό. Στις Κάνες η ταινία γιουχαϊστηκε, οι Γάλλοι το φέρουν βαρέως που άνοιξαν για πρώτη φορά τις Βερσαλίες σε αυτό το χλιαρό πράμα. Η μείξη post punk και 17ος αιώνα έδωσαν όμως μια απολαυστική αισθητικη και εικαστική απόλαυση για όποιον είδε την ταινία. Αυτό χάρισε στην Μιλένα Κανονέρο και το Όσκαρ ενδυματολογίας το 2006.

5. ΑΒΟΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ - Ακόμη δεν το είδατε? Σάρωνε ο Αλ Γκορ σαν τσουνάμι τα διεθνή media με αυτό το οικολογικό ντοκιμαντέρ. Ήταν το δυνατότερο χαρτί του και για το Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε λίγο αργότερα. Στα Όσκαρ του 2007 και στις μεγάλες συναυλίες που έγιναν για την διάσωση του πλανήτη (το γνωστό σε όλους Live Earth) τα οικολογικά μήνυματα έδωσαν και πήραν με τον Γκορ να ξεσηκώνει πλήθος συζητήσεων. Βέβαια κάποια από τα επιχειρήματα και τα ζητήματα που θίγει ο Γκορ έχουν αμφοσβητηθεί από μερίδαεπιστημόνων και έχουν συζητηθεί αρκετά για την ορθότητα τους. Ωστόσο πέρα από μια - δυο ειδικές προβολές για περιορισμένο κοινό το οικολογικό μήνυμα του Γκορ έφτασε στην Ελλάδα μέσω DVD!

6. ACROSS THE UNIVERSE - Ήταν μεγάλη η επιτυχία της Φρίντα για την σκηνοθέτιδα Τζούλι Τεϊμορ. Και έτσι και αυτή θέλησε να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό από την βιογραφική mexican fiesta της Φρίντα Κάλο. Δοκίμασε λοιπόν να φτιάξει το πορτραίτο της δεκαετίας του '60 σε ένα jukebox μιούζικαλ, ένα μιουζικαλ δηλαδή χωρίς πρώτοτυπη μουσική ή τραγούδια και στην περίπτωση μας αυτή με μοναδικό σάουντρακ τα τραγούδια των Beatles. Το καστ φανταστικό, οι χορογραφίες άψογες, η ερμηνεία και η διασκεύη των τραγουδιών πολύ όμορφη, η ψυχεδέλεια και οι ανησυχίες των 60ς μέσα και αυτές, όμως μια αμηχανία έρπει στο πάτωμα. Η μέτρια υποδοχή σε Αμερική και Αγγλία έστειλε την ταινία στα ράφια των dvd club της Ελλάδας και άλλων χωρών.

+1. TΣΕ - Το πορτραίτο ενός επαναστάτη σύμφωνα με τον Στήβεν Σόντερμπέργκ. Στον ρόλο του Τσε ο Μπενίτσιο Ντελ Τόρο. Παίχτηκε στις Κάνες αλλά η διανομή του δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα. Και όχι μόνο αυτό αλλά περιμένουμε εδώ και ένα χρόνο και το dvd!

Φυσικά ο κατάλογος είναι πολύ μεγαλύτερος και ίσως επανέλθουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ