ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ - ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΙΣΘΗΣΗ!



Είχα θυμηθεί την ταινία αυτή στο ραδιοφωνικό ένθετο που παρουσιάζαμε τα μεσημέρια κάθε Πέμπτης στον 9.58 πριν από καιρό. Το εξαίσιο μιούζικαλ των Στάνλει Ντόνεν και Τζιν Κέλι αποτελεί σήμερα ένα ορόσημο για την ιστορία του κινηματογράφου.

Μεταφέροντας την δράση στην εποχή της μετάβασης της έβδομης τέχνης από τον βωβό στον ομιλών κινηματογράφο ουσιαστκά το σενάριο και η σκηνοθετική ματιά αποτελεί ένα παιχνίδι κινηματογραφικό (σινεμά μέσα στο σινεμά). Εξ ου και το σάουντρακ που φυσικά δεν είναι πρωτότυπο αλλά αποτελεί διασκεύη γνωστών κινηματογραφικών και θεατρικών τραγουδιών (του Χόλυγουντ και του Μπροντγουει δηλαδή) των δεκαετιών '20 και '30.

Η ιστορία της ταινίας κρύβει βέβαια και πολλές μικρές λεπτομέρειες. Όπως η υπερκόπωση του Ντόναλντ Ο Κόνορ στην περήφημη σκηνή ενός χορευτικού που δίνει τα ρέστα του μετά από 4 ημέρες εντατικής πρόβας και γυρίσματος που τον έστειλαν στο νοσοκομείο. Όπως η σκληρή προσπάθεια της Ντέμπι Ρεϊνολντς, πρωτάρα ηθοποιός τότε, και η υπερβολική αυστηρότητα με την όποια την αντιμετώπιζε ο Κέλι σε τέτοιο βαθμό ώστε κάποια στιγμή η Ρέινολντς αποθαρρύνθηκε και χρειάστηκε μια τυχαία παρέμβαση, του Φρεντ Αστέρ, που παρακολουθούσε μια μέρα τα γυρίσματα για να πάρει κουράγιο και να συνεχίσει την προσπάθεια της (για την οποία χρειάστηκε μάλιστα να περάσει μερόνυχτα στα στούντιο γυρίσματος της ταινίας). Και βέβαια η κλασική αξεπέραστη σκηνή του Τζιν Κέλι να χορεύει μέσα στη βροχή με 40 βαθμούς πυρετό αλλά με απόλυτα πειθαρχημένη θέληση!

Aς σημειώσουμε και την αντίστοιξη της μουσικής της ταινίας όταν χρόνια αργότερα ο Στάνλει Κιούμπρικ στο "Κουρδιστό Πορτοκάλι" του συνοδεύει τα απερίγραπτα που διαπράτει ο πρωταγωνιστής του τραγουδώντας το Singin in the Rain! Μια σπουδαία αναφορά μιας μελωδίας που στην μια περίπτωση δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση και από την άλλη μια ανατριχιλα!

Αν και σήμερα σημείο αναφοράς όπως είπαμε, στην εποχή του το μιούζικαλ αυτό δεν είχε την ίδια θριαμβική εκτίμηση και αναγνώριση όπως "Ο Αμερικανός στο Παρίσι" που προηγήθηκε. Στοιχείο που δίνει επιπλέον πόντους στην αδιαμφισβήτητη αξία του. Δεν έχω να προσθέσω κάτι επιπλέον αλλά για όσους το (ξανα)δείτε θα το απολαύσετε!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ