DEOLINDA - ΚΑΙ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ!


Η Ντιουλίντα είναι μια περσόνα
που επινόησαν τα μέλη της πορτογαλικής μπάντας
για τις ανάγκες του πρώτου άλμπουμ
και αφηγήται τις μουσικές ιστορίες τους


Αυτο το ΠουΣουΚου (Παρασκευοσαββατοκύριακο) κλείστε ένα εισητήριο για ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο. Ξενάγος σας το Sani festival και το Sounds of the World! Ας δούμε με τρία ξεχωριστά posts τα σπουδαία ονόματα που έρχονται και φέτος για το world αφιέρωμα της Σάνης




Μην σας ξεγελάει ο τίτλος του βίντεο. Οι Ντιουλίντα (προφέρεται όσο πιο βλάχικα και χωριάτικα μπορείτε να το πείτε) δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση αλλά μια παρέα με δεσμούς αίματος. Όλα ξεκίνησαν πριν 3-4 χρόνια από δύο αδέρφια τους Πέδρο Ντα Σίλβα και Χοσέ Μαρτινς, που κάλεσαν μια ξαδέρφη τους, την Άννα Μπακαλάου, να δοκιμάσει τέσσερα τραγούδια που είχαν σκαρώσει. Το αποτέλεσμα βγήκε τόσο καλό που στο γκρουπ προστέθηκε και ο Χοσέ Πέδρο Λιτάου, σύζυγος της Άννα και έτσι σχηματίστηκαν οι Ντιουλίντα!

Αν και ο ήχος προδίδει κάπως την μελαγχολική μουσική παράδοση της πατρίδας τους, που την τελευταία δεκαπενταετία απογείωσε διεθνώς την μουσική εικόνα και το πρεστιζ της Πορτογαλίας με εκπροσώπους σπουδαίες φωνές όπως η Μαρίζα, που οι Ντιουλίντα εκτιμούν βαθύτατα, τα μέλη της μπάντας θα λέγαμε ότι μάλλον βγάζουν γλώσσα παρά αποτελούν συνεχιστές της παράδοσης των φαντίστας.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό η έλλειψη πορτογαλικής κιθάρας (που έτσι κι αλλιώς χαρακτηριζει τον ήχο του φάντο), η πολυχρωμία και το κέφι στην σκηνική τους παρουσία αλλά και ο παιχνιδιάρικος, χιουμοριστικός, σχεδόν σαρκαστικός στίχος τους. Το Φάντο Τονίνιο λ.χ. που έχουμε παραθέσει είναι πάνω κάτω ένα μουσικό χαριτωμένο ερωτικό παιχνίδι. Σε γενικές γραμμές τους αρέσει να τραγουδούνμικρές ιστορίες που έχουν τοάρωμα της πατρίδαςτους. Μιλάνε λοιπόν για τη Λισαβώνα, που μπορεί να μην είναι η τέλεια πόλη όπως λένε, ή για ένα ερωτευμένο ζευγάρι στα δύσκολα χρόνια του δικτάτορα Σαλαζάρ (πριν το 1974 και την επανάσταση των Γαρυφάλλων), παίζουν με τον ήχο και την μουσική ιδιοσυγκρασία της άλλοτινης αποικίας, της Βραζιλίας, προβληματίζονται για το τι σημαίνει το να είσαι Πορτογάλος στις μέρες μας. Αυτή η διάθεση τους (οι ίδιοι λένε ότι τους ενδιαφέρει να λένε απλά τραγούδια της διπλανής πόρτας ή αλλιώς στα πορτογαλικά Cancaos ao lado, όπως λέγεται και ένα τραγούδι τους) είναι που θα τους χαρίσει το 2008 πάνω από 20 χιλιάδες φίλους και έναν πλατινένιο δίσκο ενώ τον Απρίλιο του 2010, όταν κυκλοφόρησε και το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Dois selos e um carimbo, θα τους κατατάξει στην κορυφή του Πορτογαλικού τσαρτ.

  • Οι Deolinda έρχονται στη Σάνη την Παρασκεύη 23 Ιουλίου 2010. Η παρούσα συναυλία είναι η πρώτη τους στην Ελλάδα και η πρώτη εκτός Πορτογαλίας για τη νέα μεγάλη περιοδεία τους με την οποία θα οργώσουν ολόκληρη την χώρα τους

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ