ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ?
Διαβάζω μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Κατρίν Βελησσάρη, διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, στα σημερινά ΝΕΑ. Μιλάει για τη νέα πολιτική που πρέπει η Ελλάδα να ακολουθήσει για τον χώρο του βιβλίου. Μεγάλο στοίχημα το ψηφιακό βιβλίο και η σύνδεση των εκδοτών, των βιβλιοπωλών και των συγγραφέων με τις νέες τεχνολογίες. Ανάμεσα στα ερωτήματα ξεχωρίζει όμως και αυτό:
Ερώτηση: Πολλοί εκδότες λένε πως δεν αντέχουν τα έξοδα της Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Αθήνα ή Θεσσαλονίκη;
Απάντηση: "Ο λόγος, στους εκδότες. Εάν δεν θέλουν να ανέβουν στη Θεσσαλονίκη για οικονοµικούς λόγους, τι µπορούµε να κάνουµε; Να ανεβάσουµε ένα θεατρικό έργο χωρίς ηθοποιούς; Δύσκολο! "
Είναι κοινό μυστικό βέβαια πως αρκετοί εκδότες δυσανασχετούν στην πραγματοποίηση της επόμενης Διεθνούς ΈΚθεσης Βιβλίου στην Θεσσαλονίκη. Όχι άδικα. Στην τελευταία διοργάνωση που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στην ΔΕΘ πολλοί εκδότες ανέβηκαν με την προσδοκία πως θα ανοίξουν δρόμο συνεργασίας, άρα και μια καλή εμπορική συμφωνία, με την μεγάλη αγορά της Κίνας, μιας και η χώρα αυτή ήταν η τιμώμενη της Έκθεσης. Μάταια όμως ήλπιζαν καθώς οι Κινέζοι ήρθαν με διάθεση να ξεπουλήσουν και όχι να αγοράσουν! Στον χώρο των εκδόσεων λέγεται πως το οικονομικό ζόρι είναι μεγάλο. Κάποιοι κάνουν λόγο (ψυθιριστά βέβαια) και εδώ, όπως και σε άλλους επαγγελματικούς τομείς, για μεγάλα κανόνια και για συγχωνεύσεις που θα αλλάξουν από Σεπτέμβρη άρδην το τόπιο στον χώρο των εκδόσεων.
Όλα αυτά δυσχεραίνουν την προετοιμασία της επόμενης Έκθεσης στην Θεσσαλονίκη. Και όπως φαίνεται το ΕΚΕΒΙ ρίχνει το μπαλάκι κιόλας στους εκδότες και στα συμφέροντα τους. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να τους κατηγορίσει για την δυσφορία τους και για τις επιλογές τους σε αυτό το θολό οικονομικό τοπίο. Χρήματα θέλουν να σώσουν και να προστατέψουν τις επιχειρήσεις τους από μια σπατάλη. Το ερώτημα είναι η Θεσσαλονίκη σε αυτό το ίδιο τοπίο που διαμορφώνεται τι θα κάνει για να προφυλάξει τα κεκτημένα της? Θα στέκεται βουβή και αμήχανη ή ή μήπως πρέπει να διαμορφώσει ένα σχέδιο διάσωσης και ανάδειξης εδώ και τώρα?
Σχόλια