ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΚΘΒΕ 2009 - 2010



Προφανώς υπάρχει κάτι στο κλίμα της Θεσσαλονίκης, που όποιος την επισκέπτεται τον πειράζει και την ακούει άσχημα. Δεν εξηγήται αλλιώς αυτό που μας παρουσίασε ως προγραμματισμό ρεπερτορίου για την περίοδο 2009 - 2010 χθες ο νέος καλ. διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτ. Χατζάκης.

Από τις δέκα νέες παραγωγές του ΚΘΒΕ οι οκτώ αφορούν ελληνικά έργα! Φυσικά ο κος Χατζάκης έχει ενδιαφέρουσες ιδέες και προθέσεις και δείχνει τον δίκο του δρόμο, ο οποίος δεν ξέρω πόσες διαφορές έχει με αυτόν του προηγούμενου καλ. διευθυντή. Αν στις μέρες μας θεωρείται πρωτοπορία το να ανεβάζεις την "Βαβυλωνία" του Βυζάντιου πάω πάσο. Σε μεγάλο βαθμό το νέο πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις και του Διοικητικού Συμβουλίου (ο πρόεδρος του και άλλα 3 μέλη ήταν στο ίδιο πάνελ με τον κο Χατζάκη χτες στην παρουσίαση του νέου προγραματισμού, γεγονός που υποδηλώνει την αμέριστη στήριξη τους στη νέα διεύθυνση) αλλά και την μεγάλη πίεση χρόνου που έχει ο διευθυντής στο έργο του. Ας μην ξεχνάμε πως η θητεία του έχει διάρκεια μόλις ενός έτους και εφόσον η πολιτική σκακιέρα της προσεχούς επικαιρότητας γεννήσει εκλογές η παραμονή του στο ΚΘΒΕ είναι αβέβαιη.

Παρ' όλα αυτά έχει όραμα για το ΚΘΒΕ και δεν φοβάται τις κακοτοπιές γιατί θεωρεί πως με τον διάλογο όλα θα λυθούν. Δημιούργει λοιπόν δύο νέα τμήματα την Λαϊκή και Πειραματική Σκηνή που θα έχουν σαν έδρα τους τη Μονή Λαζαριστών, συνδέει το Κρατικό με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου μεταφέροντας κινηματογραφικές ιστορίες στο σανίδι (πρώτη προσπάθεια "Το κορίτσι με τα μαύρα" του Κακογιάννη), συνεργάζεται με τα βαλκανικά θέατρα (αυτό είναι μια μόνιμη σταθερά στην φιλοσοφία του ΚΘΒΕ έτσι κι αλλιώς), δηλώνει πρόθεση συνεργασίας με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Μακεδονίας - Θράκης, με τοπικούς φορείς και ΜΜΕ (πρωτίστως με την ΕΡΤ 3), επαναπροσδιορίζει την Δραματική Σχολή με βάση την ελληνική παιδεία και το ελληνικό θεατρικό έργο και προτίθεται να επαναφέρει το Χοροθέατρο στην μορφή που το ξέραμε προ Τσακίρογλου.

Δεν ξέρω τι θα προλάβει να κάνει από όλα αυτά ο Σωτήρης Χατζάκης. Το πλάνο του είναι καλών προθέσεων αλλά ποτέ δεν έφταναν μόνο οι προθέσεις για να πειστείς για κάτι. Ξέρω βέβαια πως στην παρούσα φάση δεν αλλάζει τίποτα για το Κρατικό ενώ όλοι πλέον αισθάνονται ότι με την φυγή Τσακίρογλου έχουν αλλάξει όλα.

ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ - ΛΑΊΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΒΑΣΙΚΑ ΜΕ ΛΕΝ ΘΑΝΑΣΗ (Γ. ΑΡΜΕΝΗ) - ΣΚΗΝ: ΝΙΚ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ (Ν. ΤΣΙΦΟΡΟΥ) - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ Γ. ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ


ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ


ΑΝΤΙΓΟΝΗ (ΣΟΦΟΚΛΗ) - ΣΚΗΝ ΤΑΣΟΣ ΡΑΤΖΟΣ


ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ


Ο ΥΜΠΥ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ( ΑΛ. ΖΑΡΥ) - ΣΚΗΝ ΓΙΑΝ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ (Σ. ΣΕΡΕΦΑ) - ΣΚΗΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΑΣ


Ε.Μ.Σ.


ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ (ΜΙΧ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ)

ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ - ΣΚΗΝ : ΣΩΤ ΧΑΤΖΑΚΗΣ (με Μάγια Μοργκεστερν και θίασο από χώρες των Βαλκανίων)


ΒΑΣΙΛΙΚΟ


ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ (Δ. ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ) - ΣΚΗΝ: Δ. ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ

ΙΣΑΒΕΛΛΑ, ΤΡΕΙΣ ΚΑΡΑΒΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ (ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ)


ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ


ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΤΗΣ - ΣΚΗΝ: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Ο ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ - ΣΚΗΝ: ΑΛΕΞ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ


ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ - ΣΚΗΝ: Α. ΦΟΝΙΑΔΑΚΗΣ

Φυσικά μπορείτε να διαβάσετε και τα ρεπορταζ δύο συναδέλφων από τοπικά φύλλα: του Κ. Μαρίνου από την Μακεδονία και της Λεμονιάς Βασβάνη από τον Τύπο Θεσσαλονίκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ