ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ MADCHESTER ΩΣ ΤΗΝ Ν. ΑΦΡΙΚΗ (ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΜΟΥ ΜΕΡΙΚΑ CD)




Διχασμένος ανάμεσα σε 2 ηπέιρους σήμερα θυμάμαι ραδιοφωνικά την μουσική ιστορία της Μαντ-τσεστερ. Μια σπουδαία στιγμή στην μουσική ιστορία της γηραιάς αλβιώνας και της γηραιάς ηπείρου γενικότερα. Στην εργατούπολη του Μαντσεστερ πριν από 3 δεκαετίες και μέχρι τις αρχές του '90 σπουδαία συγκροτήματα γεννήθηκαν και νέα μουσικά ρεύματα ξεκίνησαν τη πορεια τους. Από τους Τζοι Ντιβιζιον φτάσαμε στους Νιου Ορντερ, τους Σμιθς και από εκεί στους Τζειμς, τους Χαπι Μαντεις. Στην Χασιέντα, το μουσικό κλαμπ που όρισε το ξεκίνημα της χιπ χοπ, της χάουζ και της αμπιεντ μουσικής σκηνής γεννήθηκαν μουσικές και τραγούδια που για χρόνια επηρέασαν την Αγγλία και την Ευρώπη.

Σας θυμίζω την ταινία του Μαικλ Γουιντερμποτομ "24 hour party people", που μιλάει για έναν από τους πρωταγωνιστές του Madchester, όπως έμεινε στην ιστορία, του Τόνι Γούιλσον, παραγωγός των Νιου Ορντερ και ιδιοκτήτης της Χασιέντα.

Μια ιστορία που δεν μιλάει για sex, drugs and rock'n'roll αλά τα περιέχει μέσα της σε αφθονία!

MIRIAM MAKEBA



Μια λυπηρή είδηση από την χθεσινή ειδησεογραφία. Η σπουδαιότερη φωνή, που έβγαλε η Αφρική, η Μίριαμ Μακέμπα έφυγε απροσδόκητα την Κυριακή από κοντά μας. Σπουδαία ερμηνεύτρια της μουσικής παράδοσης της Αφρικής και πολιτική ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των μαύρων της Ν. Αφρικής. Πολέμησε το απαρτχαϊντ και ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο τραγουδώντας και μιλώντας για τα όνειρα και τις δυσκολίες των συμπατριωτών της. Μόνο παρήγορο πως έφυγε πάνω στην σκηνή την ώρα που ο κόσμος την χειροκροτούσε και ζητούσε να ξανανέβει στην σκηνή για να τραγουδήσει. Η Μίριαμ Μακέμπα θα "έρθει" στο δεύτερο μέρος της εκπομπής για να μας θυμίσει μια καταπληκτική ηχογράφηση του 1965 με τον Χαρυ Μπελαφόντε, που της χάρισε ένα Γκράμι και την έκανε γνωστή στην Αμερική

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ