ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (σκέψεις)




Οφείλω ένα μπράβο, ένα μεγάλο μπράβο στον Αλέξανδρο Αβρανά γιατί κατάφερε κάτι μοναδικό σήμερα. Είναι ανάλογο εκείνου που είχε πετύχει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Παντελής Βούλγαρης την περίοδο 1970-1972. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εποχών του τότε και του σήμερα βέβαια είναι εξ ολοκλήρου διαφορετικά. Όμως ο Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος ύψωσε το λάβαρο του με δύο σπουδαίους (όπως αποδείχτηκε μετά) 30αρηδες την δεκαετία του 70.

Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Δεν παίρνω πίσω ούτε συλλαβή από όσα έγραψα την προηγούμενη Δευτέρα για την ταινία του. Όμως είναι υπέροχο να βλέπεις ένα νέο δημιουργό, που με όλες τις ατέλειες του κατάφερε να σπάσει τα στεγανά και να διακριθεί για την δουλειά του. Κάποιοι λένε πως πίσω από τον θρίαμβο αυτό κρύβεται ο παραγωγός της ταινίας ο Ν. Σέκερης, που έπεισε την ΕΤΕΚΤ να δώσει τα κουκιά της για να διακριθούν οι 2 ταινίες του. Εγώ λέω πως και αυτό ακόμα να ισχύει, το WITHOUT μας έδειξε τον δρόμο με τον οποίο μπορείς να διακριθείς ακόμη κι αν το υλικό σου δεν είναι ολοκληρωμένο αλλά απόλυτα ειλικρινές. Και για να το θέσω διαφορετικά ο Αλέξανδρος πήρε αυτό που χρωστάνε οι επιτροπές Κρατικών Βραβείων στους Κωνσταντίνο Γιάνναρη, Γιάννη Φαγκρά, Αλέξανδρο Βούλγαρη, Γιάννη Οικονομίδη. Και για όσους θεωρούν πως τα βραβεία είναι η ετήσια επετηρίδα του κλάδου μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Με αυτές τις σκέψεις θεωρώ την διάκριση του Αλ. Αβρανά, ενός νέου δημιουργού, που σίγουρα παίρνει θάρρος να γίνει ακόμη πιο τολμηρός και δημιουργικός, θετική και ευχάριστη έκπληξη. Και ελπίζω να αποδειχτεί η αποκάλυψη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όσο για τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους θεωρώ πως η "Αθανασία" και η "Ιστορία 52" μπορούσαν να ξεχωρίσουν σε κάποιες επιμέρους κατηγορίες. Αρκετοί ήταν απόντες προφανώς θεωρόντας πως αφού δεν κερδίζουν βραβεία δεν τους αφορά η τελετή. Είπαμε, η επετηρίδα...
Κάποιοι από αυτούς μάλιστα σε παρελθόντα χρόνο είχαν συμμετοχή σε παρελθούσες επιτροπές βραβείων και τα είχαν δώσει σε φίλους φίλων και σε γυναίκες και γκόμενες φίλων. Άρα τώρα κρίθηκαν, όπως ακριβώς έκριναν.

Χαίρομαι επίσης για την διάκριση του Μίνου Μάτσα. Η μουσική του στους "Σκλάβους" είναι εξαιρετική. Το έχω γράψει και τις προηγούμενες μέρες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ