The First Orbit: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιούρι Γκαγκάριν στο YouTube


Σαν σήμερα ένας πρωτοπόρος, ο Γιούρι Γκαγκάριν, κατάφερε και ολκλήρωσε μια πλήρη τροχιά γύρω από την Γη. Ο Γιούρι Γκαγκάριν αψήφισε τον κίνδυνο, αφησε τον πλανήτη Γη και αιωρήθηκε στο διάστημα σε μια περιστορφή γύρω από τον πλανήτη μας! Ήταν 12 Απριλίου 1961 όταν συνέβη αυτό το γεγονός. Είναι ευτύχημα ότι 50 χρόνια μετά η γενναία πράξη του Γκαγκάριν και της σοβιετικής κοσμοναυτικής δεν έχει ξεχαστεί. Κι αυτό γιατί στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου για ευνόητους λόγους η αποστολή του Απόλλον 11 πήρε την πρωτοκαθεδρία σε ότι αφορά την προβολή και την καταγραφη της ιστορίας.

Ο Πόλεμος της κατάκτησης του διαστήματος απασχόλησε Αμερική και ΕΣΣΔ. Απασχόλησε την ανθρώποτητα γενικά και αυτό από πολύ νωρίς. Όταν στο μεταίχμιο μεταξύ 19ου και 20ου ο Ιούλιος Βερν και ο Ζωρζ Μελιές φαντάζονταν τον άνθρωπο βολίδα και τα περίεργα διαστημόπλοια που εκτοξεύονταν θύμιζαν στους ανθρώπους μια αγιάτρευτη επιθυμία αλλά και μια φαντασία που μόνο ο Βαρώνος Μυνχάουζεν είχε κατορθώσει να ικανοποιήσει, χρησιμοποιόντας και αυτός την υπέρμετρη δημιουργική φαντασία του.

Μεταπολεμικά το κατόρθωμα του Γιούρι Γκαγκάριν έδειχνε στους ανθρώπους πως η προσδοκία και η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο που πλέον είχε απογειωθεί χάρη στην άνοδο της βιομηχανίας, της τεχνολογίας. Η αίσθηση και η απώλεια της βαρύτητας περιγράφηκαν έξοχα σε μια από τις πλέον αριστουργηματικές κινηματογραφικές ταινίες του είδους, την "2001: Η οδύσσεια του διαστήματος" υπό την μουσική υπόκρουση του "Γαλάζιου Δούναβη".


50 χρόνια μετά η "Πρώτη Περιστροφή" απασχολεί τον Κρίστοφερ Ρίλεϊ σε ένα ντοκιμαντέρ που ξαναπαρουσιάζει τον Γκαγκάριν, το μυθικό Βοστόκ 1 και φυσικά αρκετό αρχειακό υλικό από την ιστορική πτήση. Ο ενθουσιασμός του κοσμοναύτη, η αναπαράσταση της περιστροφής 50 χρόνια μετά παρουσιάζονται στην ταινία και όχι μόνο. Η πρεμιέρα της γίνεται σήμερα μέσω του Youtube ενώ το βρετανικό BBC έχει πργραμματίσει μια προβολή στην συχνότητα του.

Σημείωση : Την άνοιξη του 1968, πριν καν συμπληρωθεούν 6 χρόνια από το σπουδαίο κατόρθωμα του, ο Γιούρι Γκαγκάριν έχασε τη ζωή του σε μια πτήση ενός εκπαιδευτικού αεροσκάφους. Μερικά πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι τόσο ειρωνικά...

Σημείωση 2 : Όπως ήδη έγραψα η ταινία διανέμεται δωρεάν από το YouTube. Αυτό μάλλον δείχνει την πρωτοπορία του σήμερα. Στην Ελλάδα κάπως έτσι κινήθηκε η ομάδα του Debtocracy και αυτή τη στιγμή πάνω από 500 χιλιάδες επισκέπτες έχουν δει την ταινία και έχουν στηρίξει οικονομικά την παραγωγή της ταινίας. Για το Debtocracy δεν έχω προλάβει να ασχολήθώ αλλά σύντομα θα έχετε ένα post με μια κριτική εκτίμιση της ταινίας και του πρωτοποριακού γεγονότος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ