Ο Νικόστρατος, ένα Υπέροχο Καλοκαίρι και η Γαλλοφωνία στο Ολύμπιον


Σάββατο βράδυ στο Ολύμπιον έγινε η παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας του Ολιβιέ Ορλέ "Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι" στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας.

Καλά, δεν ήταν ακριβώς πρώτη, μάλλον παγκόσμια δεύτερη (αφού η πραγματική πρεμιέρα έγινε σην Αθήνα την Παρασκεύη με τον Εμίρ Κουστουρίτσα και τον Ολιβιέ Ορλέ παρόντες). Στην ειδική προβολή της Θεσσαλονίκης έδωσαν το παρόν οι διευθυντές των γαλλικών Ινστιτούτων Αθήνων και Θεσσαλονίκης, ο Γάλλος πρέσβης στη Θεσσαλονίκη ενώ ο σκηνοθέτης και οι παραγωγοί της ταινίας επισκέφτηκαν το Γαλλόφωνο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως ειδικοί προσκεκλημένοι της εκδήλωσης και μίλησαν με το (ως επι το πλείστον) γαλλόφωνο κοινό του Ολύμπιον.



Γυρισμένη σε Σίφνο, Μήλο, Πειραιά και Αθήνα η ταινία αφηγείται ένα καλοκαίρι στη ζωή ενός νησιώτη πιτσιρίκου που καταφέρνει να σώσει ένα μωρό πελεκάνο και να το αναδείξει σε μασκότ του νησιού του (τη φανταστική Ζώρα). Στην διαρκεια της ταινίας περιγράφονται η αγάπη του και η ιδιαίτερη σχέση του με αυτό το υπέροχο πουλί αλλά ακόμα και οι σχέσεις του έφηβου με τον μονόχνωτο πατέρα του (που τον παίζει πολύ ωράια ο Εμίρ Κουστουρίτσα) αλλά και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα με μια συνομίλικη του. Άλλοτε κωμική, άλλοτε δραματική, άλλοτε ρομαντική η ταινία του Ορλέ ισορροπεί με τρόπο μέσα σε όλα αυτά και σε αφήνει με μια γλυκιά αίσθηση στο τέλος.

8 πελεκάνοι χρειάστηκαν για τα γυρίσματα, ο καθένας με τον δικό του εκπαιδευτή. Τα πουλιά του συγκεκριμένου ορνιθοτροφείου είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και ο Ζακ Περέν για το ντοκιμαντέρ του "ταξιδιάρικα Πουλιά". Ο Ορλέ μας αφηγήθηκε αργότερα πως από αυτή την ταινία κέρδισε φίλους όπως ο Εμίρ Κουστουρίτσα και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (ο οποίος υπογράφει την υπέροχη μουσική της ταινίας). Η ταινία θα προβληθεί προσεχώς αφού έχει διανομή σε Γαλλία και Ελλάδα για τις αρχές του καλοκαιριού. Οπότε μην τη χάσετε!

Δείτε στο βίντεο την λήξη του Φεστιβάλ Γαλλοφωνου κινηματογράφου στην Αθήνα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ