Εφυγε ο Τάσος Ζωγράφος



Μια σπουδαία μορφή της ζωγραφικής και της ενδυματολογίας - σκηνογραφίας έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο Τάσος Ζωγράφος είχε συνδέσει το όνομα του με σπουδαίες ιστορίες από τον χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου και της λαϊκής ζωγραφικής τέχνης. Υπήρξε ο σκηνογράφος του Δράκου (σατανική σύμπτωση ότι ο σεναριογράφος της ταινίας Ι. Καμπανέλης έφυγε κι αυτός πριν από μερικές μέρες).

Μαθητής του Γ. Τσαρούχη, άρχισε να δημιουργεί από τα χρόνια που εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Η συνεργασία του με τον Νίκο Κούνδουρο, μια από τις αδερφικές φιλίες που έκανε τα χρόνια της Μακρονήσου, στον "Δράκο" του άνοιξε τον δρόμο για να εργαστεί ως σκηνογράφος σε περισσότερες από 200 ταινίες και 150 θεατρικά και 70 τηλεοπτικές παραγωγές. Έχει συνεργαστεί με όλους τους πρωταγωνιστές και σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου την περίοδο 60-90. Από Εθνικό Θέατρο μέχρι Ελεύθερο Θέατρο και με αρκετούς ιδιωτικούς θιάσους. Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είχε αποσπάσει 5 βραβεία σκηνογραφίας. Το 2000 το Φεστιβάλ τον τίμησε με ένα βραβείο για το σύνολο της προσφοράς του στην τέχνη, μια αναδρομική έκθεση και την έκδοση μιας υπέροχης μονογραφίας. Το 1979 έκανε την πρώτη του έκθεση ζωγραφικής στην Αθήνα. Έργα του θα βρείτε στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Μουσείο Βορρέ.


Μερικές από τις κινηματογραφικές του εργασίες (κουστούμια - σκηνικά) από το 1955 μέχρι και το 2000 : Ο Μιμίκος και η Μαίρη, Η Λίμνη των στεναγμών, Συνοικία το Όνειρο, Αδερφός Άννα, Νο Μίστερ Τζόνσον, Το Μπλόκο, Βαβυλωνία, Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση, Παραγγελιά, Ρόζα, Η Σκιάχτρα, Made in Greece, Αύριο θα ξέρουμε, Το καναρινί ποδήλατο

Τηλεόραση : Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Μενεξεδένια Πολιτεία, Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά, Το Τρίτο Στεφάνι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ