Παράθυρα στη Θάλασσα στο νέο κτήριο του Μεγάρου Θεσσαλονίκης

"Las encantadas" της Τέτας Μακρή, ένα από τα πιο όμορφα έργα
της έκθεσης "Παράθυρα στη Θάλασσα",
με σαφείς αναφορές στην ιστορία της Θεσσαλονίκης

Μια εκδήλωση που δεν πρόλαβε να παρουσιαστεί στον Τύπο λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων είναι η έκθεση «Παράθυρα στη Θάλασσα. Η Ευρώπη μετά το Τείχος του Βερολίνου». Πρόκειτα για μια νέα συνεργασία μεταξύ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο νέο, εντυπωσιακό, κτίριο του Μεγάρου Μουσικής (Μ2).

Πρόκειται για τον δεύτερο σταθμό μιας περιοδεύουσας έκθεσης, οργανωμένης από το Ίδρυμα Apollonia, European Art Exchanges, σε συνεργασία με το ΚΜΣΤ, βάζει τον θεατή και επισκέπτη να οραματιστεί την Ευρώπη και τον πολιτισμικό πλουραλισμό της, ακολουθώντας το παράκτιο περίγραμμα της. Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Στρασβούργο και είναι η κατάληξη μιας σειράς αναζητήσεων, που πραγματοποιήθηκε μέσα από ταξίδια με στόχο τον εντοπισμό, την καταγραφή και τη συνάντηση με πολιτιστικούς οργανισμούς του λιγότερο γνωστού καλλιτεχνικά τμήματος της παράκτιας Ευρώπης, από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο, περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα… και όχι μόνο.

Στόχος της είναι να δώσει μια εικόνα της εικαστικής πραγματικότητας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από τις αλλαγές που καθορίζουν το νέο γεωπολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και καλλιτεχνικό τοπίο της Ευρώπης, αλλά και να αναδείξει τους κοινούς προβληματισμούς, τις διαφορές και τις ομοιότητες εντός των φυσικών ορίων μιας ηπείρου που, ανεξάρτητα από το κοινό της όνομα, είναι πολυπρόσωπη και με ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες ως προς την πολιτισμική της, τουλάχιστον, φυσιογνωμία.

Η έκθεση έχει διάρκεια μέχρι τις 5 Ιουνίου και σίγουρα αξίζει να την επισκεφτείτε

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ