Έφυγε ο Σιντνει Λουμέτ

lumet%2C+sidney.jpg


Ένας σπουδαίος σκηνοθέτης, ο Σίντνει Λουμέτ έφυγε από κοντά μας. Την είδηση μπορείτε να την δείτε με λεπτομέρειες εδώ.

Όταν τη δεκαετία του '50 ο Λουμέτ παρουσίασε τους "12 Ενόρκους" τάραξε τα νερά ενώ αργότερα μας χάρισε δυνατές στιγμές όπως "Η Σκυλίσια Μέρα", ο "Σέρπικο", "Το Δικτυο", κ.α. Συνολικά 17 ηθοποιοί του είχαν φτάσει υποψήφιοι για Όσκαρ, κάτι που φανερώνει την δυναμική και την προσοχή του στους ηθοποιούς και στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των ταινιών του.

Τελευταία ταινία του το "Πριν ο Διάβολος καταλάβει ότι πέθανες" με τους Ίθακν Χωκ και Φιλιπ Σεϊμουρ Χοφμαν. Αν και προτάθηκε 5 φορές για Όσκαρ δεν το πήρε ποτέ και έτσι το 2006 η Ακαδημία θέλοντας να επανορθώσει την αδικία του απένειμε το ειδικό τιμητικό Όσκαρ.

Πρόκειται για έναν σπουδαίο σκηνοθέτη, έναν πραγματικό δάσκαλο του κινηματογράφου. Το 1973 η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη για τις ανάγκες του Σέρπικο τον ενθουσίασε τόσο πολύ (είχε πραγματικά ερωτευτεί το μουσικό θέμα του Σέρπικο)που πρότεινε στον συνθέτη αποκλειστική συνεργασία και μια νέα καριέρα στην Αμερική. Δυστυχώς ή ευτυχώς ήταν άλλες οι προτεραιότητες του Θεοδωρακη εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Φαντάστείτε όμως τι θα γινόταν αν έμενε στην Αμερική ο Μίκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ