ΣΤΟΝ ΜΙΚΑΕΛ ΧΑΝΕΚΕ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΤΟΥ 2009Τα βραβεία του 62ου Φεστιβάλ Καννών:

Χρυσός Φοίνικας : Λευκή Κορδέλα - Μίκαελ Χάνεκε (Αυστρία) - στο βίντεο βλέπετε σκηνή από την ταινία

Μέγα Ειδικό Βραβείο : Ο Προφήτης - Ζαν Οντιάρ (Γαλλία)

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής : Ενυδρείο - Αντρέα Αρνολντ (Αγγλία) και Δϊψα - Τσαν Γουκ Παρκ (Κορέα)

Βραβείο σκηνοθεσίας : Μπριγιάντε Μεντόζα για το Κιναταϊ

Βραβείο σεναρίου: Λού Γιε για το Spring Fever

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας : Κριστόφ Βάλτς για την ερμηνεία του στην ταινία Inglorious Basterds

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας : Σαρλότ Γκενσμπουργκ για την ερμηνεία της στην ταινία Αντίχριστος


Βραβείο Οικουμενικής Κριτικής Επιτροπής : Ψάχνοντας τον Ερίκ - Κεν Λοουτς


Μικρό σχόλιο (χωρίς να έχω δει βέβαια καμία ταινία):

Ήταν η πέμπτη και τυχερή φορά για τον Χάνεκε. Είχε ξαναδιαγωνιστεί στις Κάννες με τα FUNNY GAMES (1997), ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ (2000), Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ (2001), ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ (2005).

Το 2001 με την Δασκάλα του Πιάνου έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Φοίνικα αλλά τελικά η επιτροπή προτίμησε το ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΜΟΥ του Ιταλο Νάνι Μορέτι.

Για την Αυστρία είναι ουσιαστικά ο πρώτος Φοίνικας. Το 1946 όταν οι Κάννες προσπαθούσαν να αναδιοργανωθούν και να αναπτερώσουν το όραμα τους για μια διοργάνωση που θα αποτελεί σήμειο συνάντησης των σημαντικότερων ονομάτων της κινηματογραφικής οικουμένης τιμητικά απένειμε το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ (όπως ονομαζόταν τότε ο Φοίνικας) σε όλους τους συμμετέχοντες σκηνοθέτες. Ανάμεσα τους και ο Αυστριακός Λίοπολντ Λιντμπεργκ με το Die Letzte Chance.

Και φέτος ο Φοίνικας πήγε στην Ευρωπη και με δεδομένη την απουσία των Αμερικανών (που βολεύτηκαν με την συμμετοχή του Ταραντίνο) έκανε πάρτι στα βραβεία. Νταρντέν, Λοούτς, Μουνγκίου, Καντά είναι οι προηγούμενοι Ευρωπαίοι σκηνοθέτες που κέρδισαν τον Φοίνικα

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν η Γαλλίδα ηθοποιός, Ιζαμπέλ Υπέρ.

Όσοι παρακολούθησαν το φετινό φεστιβάλ Καννών λένε πως ήταν δίκαιη και ενδιαφέρουσα η απονομή Χρυσού Φοίνικα στον Μίκαελ Χάνεκε.

Οι περισσότερες, αν όχι όλες, ταινίες του διαγωνιστικού από όσο γνωρίζω έχουν διανομή και στην Ελλάδα όποτε από το φθινόπωρο θα χαρούμε σινεμά. Κάποιες δεν αποκλειέται να κάνουν την πανελλαδική πρώτη τους στην Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις