ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Είχαν, δεν είχαν την κάψανε την ΕΞΙΛΕΩΣΗ!

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

Με βρετανικό φλέγμα η φετινή απονομή των Χρυσών Σφαιρών λοιπόν. Επτά συνολικά οι υποψηφιότητες της ταινίας του Τζο Ραϊτ με την Κεϊρα Ναϊτλι και τον Τζειμς Μακαβοϊ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Όμως μην σπεύσετε να χαρείτε και να θαυμάσετε την αγγλοσαξωνική διάθεση των Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Αν πάρουμε δηλαδή σαν παράδειγμα την "Επιστροφή στο Κολντ Μαουντεν" και το "Dreamgirls" που οι Χρυσές Σφαίρες είχαν βαπτίσει ως φαβορί τότε δεν τους βλέπω καλά ούτε την Κεϊρα, ούτε τον Τζείμς!

ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ: ΑΦΟΙ ΚΟΕΝ

Η αρχή έγινε με το National Board of Review. Στη συνέχεια αρκετές από τις Ενώσεις Κριτικών Κινηματογράφου συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό ξεχωρίζοντας τη νέα ταινία των Αφων Κοέν ως την καλύτερη της χρονιάς. Γουόσιγκτον, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σικάγο και έπεται φυσικά συνέχεια για το "No country for old men". Στις Σφαίρες κατόρθωσαν να κερδίσουν τέσσερις υποψηφιότητες (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, β΄ανδρικού-Χ. Μπαρδέμ). Ωστόσο η κατάσταση είναι ακόμη μπερδεμένη. Το American Gangster του Ριντλει Σκοτ μόλις τώρα βγήκε στις αίθουσες ενώ το Charlie Wilson's War ετοιμάζεται για χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα (είναι οι δύο άγνωστοι Χ με πολλές προσδοκίες για τα φετινά Όσκαρ). Πάντως οι Κοεν έχουν βάλει πλώρη για τα Όσκαρ και πιθανόν να είναι μέσα στα φαβορί (αν όχι ΤΟ φαβορί). Περισότερα βέβαια αφού προβληθεί και η ταινία στην Ελλάδα

MADE IN ROMANIA

Καλπάζει ο Μουνγκίου με το χειροποιήτο αριστούργημα του. Μέχρι στιγμής βάζει πλώρη για την short list των Όσκαρ και βλέπουμε. Στις Χρυσές Σφαίρες πάντως κατόρθωσε να είναι μέσα. Όπως και το αντίπαλον δέος που ονομάζεται "Περσέπολις" και εκπροσωπεί την Γαλλία. Γαλλικά πιθανόν να μιλάει και ένας από τους γυναικείους ρόλους της χρονιάς. Βλέπετε η Μαριον Κοτιγιάρ ως Ετιθ Πιάφ γοητεύει και τους Αμερικάνους(άσε που τα αμερικανάκια λατρεύουν να λατρεύουν τις αληθινές ιστορίες τίγκα στο δράμα). Σε ρόλο αουτσάιντερ ο Τζούλιαν Σναιμπελ με το "Σκάφανδρο και την πεταλούδα". Η μεγάλη απορία μου είναι πόσο θα προσέξουν τον Τιμ Μπάρτον και το "Σουινι Τοντ". Και βέβαια μην ξεχνάμε το "Τζούνο" θεωρείται υπολογίσιμο για το σενάριο και την Ά γυναικείο ρόλο(εκεί το πρόσεξαν και οι Σφαίρες).

Καλός ο χαβαλές αλλά πιο αναλυτικά θα τα πούμε όταν δούμε όλες τις ταινίες. Δεν λέω τίποτα για τις υποψήφιες μουσικές και τα τραγούδια γιατί θέλω να πληροφορηθώ πρώτα για μερικούς υποψήφιους που δεν γνωρίζω. Τίποτα εκτός του ότι ο Κλιντ Ιστγουντ είναι και πάλι υποψήφιος(!!!) και ότι θυμάμαι τον Ντάριο Μαριανέλι της "ΕΞΙΛΕΩΣΗΣ", που είχε γράψει την υπέροχη κλασσικής φόρμας μουσική στην "ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ".

ΥΓ: Στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα σχεδιάζω κάποια πράγματάκια σε σχέση με τα 65 χρόνια των Σφαιρών και τα 80 των Όσκαρ. Την υγειά μας να έχουμε βέβαια μέχρι τότε...

Όλες οι υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ