ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ! (ΟΣΚΑΡ 2008)Και όπως συμβαίνει κάθε φορά τέτοιες μέρες, λίγο μετά το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αρχίζει και ανεπίσημα η κούρσα των Όσκαρ. Αυτό γίνεται φυσικά με την ανακοίνωση των βραβείων του National Board of Review τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη ενώ ακολουθούν από εδώ και πέρα παραδοσιακά οι ανακοινώσεις και οι απονομές των Ενώσεων Κριτικών Κινηματογράφου κάθε αμερικανικής πολιτείας (5-10 είναι ωστόσο αυτές που παρουσιάζουν αληθινό ενδιαφέρον), οι Χρυσές Σφαίρες (περιμένουμε με ενδιαφέρον την επόμενη εβδομάδα τις υποψηφιότητες τους) και φυσικά τα Κινηματογραφικά Σωματεία (κάποια εκ των οποίων αυτόν τον καιρό δοκιμάζουν την υπομονή του Χόλυγουντ με την συμπαράσταση - συμμετοχή στην απεργία των σεναριογράφων) μέχρι να φτάσουμε στα Όσκαρ.

2 ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ NBR

Το National Board of Review κάθε χρόνο ανοίγει ανεπίσημα την κούρσα των Όσκαρ, όπως είπαμε. Οι στόχοι αυτής της Ένωσης είναι κυρίως εκπαιδευτικοί. Για αυτό και το εκλεκτορικό σώμα τους απαρτίζεται από θεωρητικούς και ιστορικούς της τέχνης, σπουδαστές και φυσικά καλλιτέχνες του κινηματογράφου. Τα γούστα τους σε ότι αφορά τις ταινίες είναι συνήθως λιγάκι πιο multi culti και πιο "ελιτίστικα" από την εμπορική Ακαδημία των Όσκαρ ή τις Σφαίρες αλλά σε ότι αφορά τους ηθοποιούς αρκετές φορές έχουν πετύχει διάνα (πέρσι ας πούμε πρώτοι ξεχώρισαν τον Γουίτακερ για τον Α ανδρικό). Φέτος λοιπόν οι νικητές έχουν ως εξής:

Best Film: NO COUNTRY FOR OLD MEN
Best Director: TIM BURTON, Sweeney Todd
Best Actor: GEORGE CLOONEY, Michael Clayton
Best Actress: JULIE CHRISTIE, Away From Her
Best Supporting Actor: CASEY AFFLECK, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Best Supporting Actress: AMY RYAN, Gone Baby Gone
Best Foreign Film: THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY
Best Documentary: BODY OF WAR
Best Animated Feature: RATATOUILLE
Best Ensemble Cast: NO COUNTRY FOR OLD MEN
Breakthrough Performance by an Actor: EMILE HIRSCH, Into The Wild
Breakthrough Performance by an Actress: ELLEN PAGE, Juno
Best Directorial Debut: BEN AFFLECK, Gone Baby Gone
Best Original Screenplay (tie):
DIABLO CODY, Juno and NANCY OLIVER, Lars and the Real Girl
Best Adapted Screenplay: JOEL COEN and ETHAN COEN, No Country For Old Men

Οι Κοεν ανοίγουν πολύ καλά την διαδικασία μιας πολύμηνης δοκιμασίας. Γενικά είναι υπολογίσιμοι καθώς οι δημοσιογράφοι και οι μπλογκερς της Αμερικής τους έχουν ξεχωρίσει αλλά επειδή η ταινία τους έκανε πρεμιέρα στις Κάννες και επειδή μέχρι το τέλος του Φλεβάρη του 2008 θα δούμε, θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε αρκετά πιθανόν να απολαύσουν μόνο οσκαρικές υποψηφιότητες και τίποτα άλλο (θυμήσου την ΒΑΒΕΛ του Ινιαρίτου και τι κατάφερε πέρσι που είχε ακριβώς την ίδια αφετηρία στην Κρουαζετ).

Το NBR επίσης αρέσκεται στο να ξεχωρίζει με μια λίστα-σουμα τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς σε 4 κατηγορίες τις οποίες παρουσιάζω ευθύς αμέσως:

Top Ten Films:

THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
ATONEMENT
THE BOURNE ULTIMATUM (!!!)
THE BUCKET LIST
INTO THE WILD
JUNO
THE KITE RUNNER
LARS AND THE REAL GIRL
MICHAEL CLAYTON
SWEENEY TODD

Top Five Foreign Films:

4 MONTHS, 3 WEEKS, 2 DAYS
THE BAND’S VISIT
THE COUNTERFEITERS
LA VIE EN ROSE
LUST, CAUTION


Top Five Documentary Films

DARFUR NOW
IN THE SHADOW OF THE MOON
NANKING
TAXI TO THE DARKSIDE
TOOTS

Top Independent Films

AWAY FROM HER
GREAT WORLD OF SOUND
HONEYDRIPPER
IN THE VALLEY OF ELAH
A MIGHT HEART
THE NAMESAKE
ONCE
THE SAVAGES
STARTING OUT IN THE EVENING
WAITRESS

Να συμπληρώσω απλώς για την ιστορία ότι δύσκολα το NBR πετυχαίνει την Οσκαρική ταινία της χρονιάς. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1999 - 2000 με το AMERICAN BEAUTY. Μάλιστα καμία ταινία της τριλογίας του ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ δεν περιλαμβάνεται στην δεκάδα - λίστα του για τα έτη 2001, 2002 και 2003 (μιλάμε για την τριλογία-γεγονός των 20 και βάλε Όσκαρ και μάλιστα το τρίτο μέρος της έχει το απόλυτο ρεκόρ των 11 Όσκαρ μαζί με ΤΙΤΑΝΙΚΟ και ΜΠΕΝ ΧΟΥΡ).

Και όπως ίσως θα ξεχωρίσατε οι πιο παρατηρητικοί στις λίστες δεν υπάρχουν ταινίες όπως το Charlie Wilson's War και το American Gangster, που αναμένεται να συζητηθούν έντονα στα προσεχώς των Όσκαρ. Φυσικά το Blog θα έχει τακτική ενημέρωση σε σχέση με τα Όσκαρ και φέτος!

Σχόλια

Ο χρήστης confused είπε…
Δεν έχω δει ούτε μια ρημαδοταινία φέτος.
Πάλι εκτός κλίματος θα είμαι (γκρρρ) :P
Ο χρήστης alps είπε…
@confused

Γλυκιά μου Θαλασσομπερδεμένη οι περισσότερες από τις ταινίες που αναφέρω σε αυτό το κομμάτι πρόκειται να βγουν προσεχώς και στους επόμενους 3-4 μήνες (η πλειοψηφία).

Επομένως προλαβαίνεις άνετα και μετά φυσικά περιμένω σχολιασμό και κουβεντούλα σινεφιλ με καφέ και τσιγάρα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις