ΜΙΚΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΌ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ...

Λίγο καθυστερημένα αλλά θέλω και εγώ να καταθέσω τιμής ένεκεν ένα μικρό κείμενο σε αυτόν τον ωραίο άνθρωπο του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Δεν θα ασχοληθώ τόσο με την υπόλοιπη δραστηριοτητα του όσο με την κινηματογραφική, που με ενδιαφέρει πολύ.

Ο Νίκος Κούρκουλος έχει παίξει σε 30 περίπου ταινίες, οι περισσότερες την χρυσή εποχή της Φίνος Φιλμς. Συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες. Ανάμεσα τους ξεχωριζουν ο Γιάννης Δαλιανίδης (ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ, ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ), Ντίνος Δημόπουλος (ΤΑΞΙΔΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ, ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΛΟΛΑ), Ντίνος Κατσουρίδης (ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ), Νίκος Φώσκολος (ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ, ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ), Νίκος Τζίμας (ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ), Αντρέας Θωμόπουλος (ΕΝΑ ΓΕΛΑΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ), Γκρεγκ Τάλλας (ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ), Πάνος Γλυκοφρύδης (Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ).

Στο παλιό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, από τις ατραξιόν της κινηματογραφικής γιορτής για τον γυναικείο πληθυσμό της πόλης κάθε Σεπτέμβρη μεταξύ του θρυλικού ξενοδοχείου Μεντιτερανέ Παλάς και Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών ως ζεν πρεμιέ της εποχής, είχε κερδίσει 2 βραβεία α Ανδρικού ρόλου το 1966 για τους ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΥΣ του Ντ. Κατσουρίδη και το 1970 για τον ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟ του Ν. Τζίμα.

Η ταινία ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ σε σκηνοθεσία ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, στην οποία πρωταγωνιστούσε έφτασε μέχρι τα Όσκαρ εκπροσωπόντας την Ελλάδα στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής το 1966. Την ίδια χρονιά πρωταγωνιστεί δίπλα στην Μελίνα στο Μπροντγουεϊ στο μιουζικαλ του ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ ILYA DARLING. Παρά το ότι ειχε τα φόντα αλλά και τις καλές προτάσεις για μια διεθνή καριέρα εκείνος προτίμησε να γυρίσει στην Ελλάδα και να παίξει θέατρο.

Είχε επίσης της ευτυχία να ερμηνεύει κινηματογραφικά τραγούδια σπουδαίων συνθετών όπως Γιάννη Μαρκόπουλου (στους ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΥΣ ντουέτο με τον Στέλιο Καζαντζίδη στο ΠΟΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ) Μίμη Πλέσσα (στο ΧΩΜΑ ΒΑΦΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ το ΑΗΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙ), Σταύρο Ξαρχάκο (ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ - ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ) και θεατρικά ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ (στο ΙΛΥΑ ΝΤΑΡΛΙΝΓΚ) και ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (στην ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ που μετά διασκεύαστηκε στο κινηματογραφικό ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ από την Φίνος Φιλμς σε σκηνοθεσία Δαλιανίδη)

Πολύτιμη και η προσφορά του στην πολυετή θητεία του στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και νομίζω δείγματα αυτής της τολμηρής και επίμονης προσπάθειας βλέπουμε κάθε καλοκαίρι αλλά και όποτε κατεβαινουμε στην Αθήνα για να δόύμε τις παραστάσεις του Εθνικού.

Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση το σώμα πεθαίνει αλλά η μνήμη κρατάει τα πολύτιμα καρέ του Νίκου Κούρκουλου χαραγμένα μέσα της.

Σχόλια

Ο χρήστης ΠΡΕΖΑ TV είπε…
Kαλο του ταξιδι...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
εγώ αυτό που θα θυμάμαι από τον Νίκο Κούρκουλο (εκτός της θρυλικής φράσης "Όχι άλλο κάρβουνο"!) είναι το ήθος του. Πάντα σεμνός, χωρίς να προκαλεί.. Και αυτό η ζωή το εκτίμησε και του το ανταπέδωσε..
και έτσι όπως έζησε, έτσι ακριβώς έφυγε...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ