ΟΤΑΝ Ο Κος ΤΟΛΚΙΕΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΗΤΕΡ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΣΟΡ


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα παραμύθι το οποίο ξεκίνησε ως λογοτεχνικό έργο και στις μέρες μας έγινε μια από τις ωραιότερες ιστορίες του σινεμά. Τρεις άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για αυτό το παραμύθι που μας μεταφέρει σε μια άλλη διάσταση ονειρική γεμάτη ιππότες και βασιλιάδες, νάνους και ξωτικά, μάγους που ισορροπούν ανάμεσα στο καλό και το κακό, δράκους και ανθρωπόμορφα τέρατα που ξεπερνάνε κάθε λογική. Τα μέρη στα οποία ζούνε δεν θα τα βρείτε σε κανένα βιβλίο γεωγραφίας αλλά υπάρχει ένας χάρτης που τα περιγράφει. Σας καλωσορίσω στην Μέση Γη, εκεί όπου η φαντασία του J.R.R. Tolkien συνάντησε πριν από 5 χρόνια τον ταλαντούχο κύριο Πητερ Τζάκσον και τον μελωδικό Χάουαρντ Σορ. Με άλλα λόγια η παιδική εκπομπή μας θα ταξιδέψει για να βρει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

ΜΟΥΣΙΚΗ – CLINT MANSEL – TWO TOWERS (04.00)

Ο ακαδημαικός Τζ. Τολκιεν γεννήθηκε στην Νότια Αφρική πριν από 115 χρόνια ακριβώς. 3 Ιανουαρίου 1892. Βρετανικής καταγωγής ξεχώρισε γρήγορα για τις μελέτες και τις έρευνες του πάνω στην ιστορία της αγγλικής γλώσσας. Κατάφερε σε σύντομο διάστημα να διακριθεί ακαδημαϊκά αλλά και να κάνει τα βιώματα και τα πιστεύω του ένα εκπληκτικό παραμύθι το οποίο όπως έλεγε και ο ίδιος ήθελε πάντα να διαβάσει.

Θαυμαστής της παράδοσης του άρεσε να ψάχνει για μύθους και ιστορίες από αυτό το σκοτεινό μεσαιωνικό παρελθόν της πατρίδας του, που αργότερα ενέταξε μέσα στην φαντασιακή αφήγηση του δηλαδή και στον Άρχοντα. Οι ιστορίες του Άρχοντα ξεκίνησαν να τον απασχολούν την περίοδο του μεσοπολέμου, όταν ο κόσμος ισορροπούσε σε μια λεπτή κόκκινη κλωστή πριν εκραγεί ο δεύτερος παγκόσμιος και ολοκληρώθηκαν μερικά χρόνια μετά το ξεκίνημα της περιόδου του Ψυχρού πολέμου. Σχεδόν όλα τα πρόσωπα της τριλογίας αλλά και το πρικουελ αποτελούν μεταφορά της δικής του πραγματικότητας σε έναν μύθο. Σήμερα ο Τολκιεν αποτελεί έναν από τους αξεπέραστους και αριστουργηματικούς εκπροσώπους της λογοτεχνίας του φανταστικού, όπως και ο Σι Ες Λιουις (Νάρνια).

ΜΟΥΣΙΚΗ – H. SHORE – THE FELLOWSHIP OF THE RING / LOTR TRILOGY (05.50)

Η τριλογία του Άρχοντα αποτελείται από 6 συνολικά βιβλία που αποτελούν τρία δίπτυχα με τους τίτλους Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΎ, ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ και Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ. Η ιστορία όπως ίσως θυμάστε όσοι είδατε την τριλογία ξεκινάει στην χώρα των Χομπιτ, το Σαιρ, και την συνάντηση του Χομπιτ Φροντο Μπαγκινς με τον μάγο Γκάνταλφ. Η συνάντηση αυτή θα εξελιχθεί σε μια σημαντική ανακάλυψη με τον Φρόντο να έχει στην κατοχή του Το μυθικό Δαχτυλίδι, που όποιος το φορέσει μπορεί να αλλάξει την ιστορία της Μέσης Γης και να εξουσιάσει τον κόσμο. Το δαχτυλίδι αυτό κουβαλάει μια περίεργη κατάρα που καταδυναστεύει και καταστρέφει όσους θέλησαν να το αποκτήσουν. Μια ιδιότυπη συμμαχία θα σχηματιστεί έχοντας σαν μέλη της χομπιτ, ανθρώπους, νάνους, ξωτικά προκειμένου το Κακό που ελλοχεύει με την παρουσία διάφορων μορφών να μην αποκτήσει τον πολύτιμο θησαυρό, που πρέπει να καταστραφεί στο ηφαίστειο του Ντουμ, που βρίσκεται στο βασιλείου της Μορντορ.

ΜΟΥΣΙΚΗ - MAY IT BE – ENYA (03.30)

Η ιστορία του Άρχοντα ξεκίνησε σαν συνέχεια ενός άλλου βιβλίου που συνέγραψε ο Τολκιεν με τον τίτλο ΧΟΜΠΙΤ. Η επιτυχία που είχαν οι ήρωες του βιβλίου αυτού τον έκαναν να συνεχίσει την συγγραφή των ιστοριών της ΜΕΣΗΣ ΓΗΣ. Μια δύσκολη επίπονη προσπάθεια μεσούντος του Β παγκοσμίου, γεγονός που θα επηρεάσει την γραφή του αφού ο ίδιος ο συγγραφέας υπηρέτησε στο πεδίο των μαχών του Α παγκοσμίου χάνοντας αρκετούς από τους αγαπημένους φίλους της νιότης του. Ξεκίνησε να γράφει το 1937 και μαζί με τις εκδοτικές διορθώσεις και τις πολύχρονες περιπλανήσεις του Τολκιεν στον λαβύρινθο της φαντασίας εκδόθηκε 18 χρόνια μετά

Μέσα στη δεκαετία του ’60 ήταν ήδη σημείο αναφοράς για την αγγλοσαξονική λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Σήμερα θεωρείται από τα κορυφαία βιβλία και όχι μόνο στο είδος του. Οι αρθρογράφοι και οι βιβλιοκριτικοί της εποχής θα μιλήσουν για ένα εξαιρετικό μνημειώδες έργο στην λογοτεχνία του φανταστικού. Ο Φρόντο, ο Άραγκορν και οι άλλοι ήρωες θα αποκτήσουν εκατομμύρια θαυμαστών που θα γοητευτούν από την μυστηριώδη ανύπαρκτη βρουν στις σελίδες των ιστοριών τους την αλληγορία που έψαχναν για να συνδεθούν με την μυθολογία. Οι φανταστικές γλώσσες, που επινόησε ο Τόλκιεν, θα γίνουν κώδικας επικοινωνίας αρκετών ανθρώπων, που γοητεύονται από το μυστήριο. Το έργο από μόνο του θα επηρεάσει μια ολόκληρη σχολή λογοτεχνίας του φανταστικού που συνεχώς ανατρέχει στον Τολκιεν για να δημιουργήσει. Ακόμα και το εντυπωσιακό ΕΡΑΓΚΟΝ του Κριστοφερ Παλόνι που πρόσφατα έγινε ταινία επηρεάστηκε από τις ιστορίες της Μέσης Γης

ΜΟΥΣΙΚΗ – FORTH EORLINGAS – ISENGARD – trilogy (08.30)

«Ήμουν έφηβος, 18 χρονων όταν πήρα την απόφαση να ταξιδέψω για να γνωρίσω την πατρίδα μου, τη Νέα Ζηλανδία, με μόνη παρέα τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών στις αποσκευές μου. Διάβαζα και όποτε μπορούσα χάζευα τα τοπία της Νέας Ζηλανδίας. Όταν τελείωσα την ανάγνωση ήξερα ότι αυτό το παραμύθι ήθελα να το δω κάποτε σε ταινία». Λόγια του σκηνοθέτη Πήτερ Τζάκσον για ένα ακριβό όνειρο της νεότητας του που κατάφερε να γίνει αλήθεια 25 χρόνια μετά.

Μέσα από ένα εξοντωτικό πρόγραμμα γυρισμάτων τριών ταινιών ταυτόχρονα μέσα σε έναν χρόνο. Πολλές φορές ο Τζάκσον γύριζε ταυτόχρονα με 3 και 4 συνεργεία σκηνές της τριλογίας. Μέσα από την ανάλυση και την παρουσίαση σεναριακά 20 και πλέον χαρακτήρων ολοκληρωμένων (που ο καθένας κουβαλά την δική του ιστορία). Κάνοντας πρωτόγνωρη χρήση της τεχνολογίας και των υπολογιστών, χρησιμοποιώντας ηθοποιούς σταρ ή που έγιναν σταρ μετά από αυτή την τριλογία, με φόντο τα ίδια εκείνα τοπία της Ζηλανδίας που στη νεότητα τον βοήθησαν σε ένα ταξίδι διαβάζοντας τις ιστορίες του Τολκιεν να ονειρευτεί τις εικόνες του. Μια παράνοια, όπως την ονόμασε ο ίδιος που κράτησε πάνω από 8 χρόνια προετοιμασίας και ολοκληρώθηκε το 2003 με έναν καθολικό θρίαμβο.

ΜΟΥΣΙΚΗ – GOLLUM’S SONG – EMILIANA TORRINI (05.50)


Ο συνθέτης Χάουαρντ Σορ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της δεκαετίας που διανύουμε. Θεωρητικά ο καναδός συνθέτης έχει την ίδια μουσική καταγωγή με έναν άλλο εξίσου σκοτεινό και ταλαντούχο κινηματογραφικό συνθέτη, τον Ντάνυ Έλφμαν( βασικό συνεργάτη του Τιμ Μπάρτον). Ξεκίνησε από το ροκ στα μέσα της δεκαετίας του 70 για να φτάσει σήμερα να διευθύνει πολυμελή ορχηστρικά σχήματα και να συνθέτει ολοκληρωμένη κινηματογραφική μουσική. Η αγάπη του Σορ για την σύνθεση και την ορχηστρική μουσική του χάρισε στην αρχή της κινηματογραφικής του πορείας το παρατσούκλι «Ο Μπέρναρ Χέρμαν του συνθεσάιζερ» δεδομένου ότι στην αρχή της πορείας του, την δεκαετία του ’80 το κύμα της ηλεκτρονικής μουσικής, των κιμπορντς και του συνθεσάιζερ σάρωνε τα πάντα.

ΜΟΥΣΙΚΗ – FOUNDATIONS OF STONES – TWO TOWERS (03.50)

Βασικός συνεργάτης ενός διάσημου Καναδού σκηνοθέτη, του Ντειβιντ Κρόνεμπεργκ έχει υπογράψει πολλά σάουντρακ ταινιών του.(Η Μύγα, Ιστορία της Βίας, Εξιστενζ, Γυμνό γεύμα, Κρας, Σπαιντερ, κ.α.). έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Τιμ Μπάρτον (Εντ Γουντ) ο Τζοναθαν Ντέμι(Σιωπή των αμνών), τον Ντειβιντ Φιντσερ (ΣΕΒΕΝ, Δωμάτιο πανικού) ενώ τα τελευταία χρόνια υπογράφει μουσική και για ταινίες του Μάρτιν Σκορτσέζε (για την μουσική του Ιπτάμενου Κροίσου ήταν μάλιστα υποψήφιος για Όσκαρ και όπως φαίνεται θα είναι και για τον Πληροφοριοδότη). Τίποτα όμως δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό στην πορεία του όσο αυτή η τετραετία στην αρχή του 2000 στην οποία ξεκίνησε να εργάζεται για το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πήτερ Τζάκσον και για τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών

ΜΟΥΣΙΚΗ – THE RETURN OF THE KING (10.15)

Τι ακριβώς όμως συμβολίζει ο Τολκιεν μέσα από αυτή την δαιδαλώδη αφήγηση του? Είναι απλά μια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό? Είναι αυτό αλλά και πολλά άλλα ακόμα. Όπως η ανάγκη και η ομορφιά της αληθινής φιλίας που έχουν οι Χόμπιτ ήρωες μεταξύ τους. Η δίψα για δικαιοσύνη, ισοπολιτεία και πίστη στους θεσμούς που έχουν οι άνθρωποι, ο σεβασμός για την διαφορετικότητα του πλησίον. Αυτά και άλλα τόσα που ο διανοούμενος καθηγητής γλωσσολογίας και φιλολογίας ήθελε να εκφράσει μέσα από τους μύθους.

Η τριλογία του Πητερ Τζακσον βγήκε στις αίθουσες τα Χριστούγεννα του 2001, 2002 και 2003. το μεγάλο στοίχημα που έβαλε ο σκηνοθέτης και η ομάδα του κερδίθηκε. Και οι τρεις ταινίες αποτελούν τρεις από τις εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών με κέρδη πάνω από 3 δις δολλάρια. Πέρα από τον θαυμασμό των μιντια και του κοινού και τις διάφορες βραβεύσεις σε όλον τον κόσμο, το δημιούργημα του Τζάκσον κατάφερε να κερδίσει συνολικά 30 υποψηφιότητες για Όσκαρ εκ των οποίων κέρδισε 17 φορές.

Ειδικότερα το τρίτο μέρος της αποτελεί μια από τις τρεις ταινίες στην ιστορία της Ακαδημίας με το 11/11 (Μπεν Χουρ, Τιτανικός και Άρχοντας). Τα βιβλία του Τολκιεν έγιναν γνωστά σε μια νέα γενιά αναγνωστών που τα λάτρεψαν. Έγιναν αφίσα σε παιδικά δώματια, βιντεογκειμ, ο συνθέτης Χάουαρντ Σορ συνέθεσε μια ειδική σουίτα διάρκειας 2 ωρών για κοντσέρτο η οποία έκανε sold out, όπου κι αν παίχτηκε(και στην Αθήνα). Και παρότι ο ίδιος ο σκηνοθέτης δεν θα σκηνοθετήσει το πρικουελ της τριλογίας, το ΧΟΜΠΙΤ, η ταινία αναμένεται με τεράστιο ενθουσιασμό και ανυπομονησία από τους φανς. Όπως λέει και ο ίδιος ο Τολκιεν κάπου «The road goes ever on and on», σε ελεύθερη κινηματογραφική μετάφραση «Όλα είναι δρόμος».

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΑΠΟΦΩΝΗΣΗ: ANNIE LENOX – INTO THE WEST (05.30)


TRIVIA NOTES



  • Για να γράψει τη μουσική ο Χάουαρντ Σορ δεν αρκέστηκε στο υλικό που του έστελναν στην Αμερική. Ταξίδεψε στη χώρα της Μέσης Γης 10-12 φορές (πήγε δηλαδή στον τόπο των γυρισμάτων, τη Νέα Ζηλανδία) για να παρακολουθήσει τα γυρίσματα και να συννενοήθει με τον Πήτερ Τζάκσον.

  • Η τεράστια επιτυχία του σάουντρακ της τριλογίας τον οδήγησε στην απόφαση να δημιουργήσει ένα έργο δύο ωρών συνθέτωντας ξανά τα καλύτερα σημεία της δουλειάς. Η σουίτα αυτή έκανε τίμης ένεκεν παγκόσμια πρώτη στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, το Γουέλινγκτον το Νοέμβριο του 2004.

  • Μια ορχήστρα 200 ατόμων με αρκετούς αξιόλογους σολιστς και 2 χορωδίες (μια ενηλίκων και μια παιδική) ταξίδεψαν όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουν το συμφωνικό έργο του Σορ για τον Άρχοντα. Η όπερα του Σιδνει, του Βερολίνου, του Λονδίνου, του Σιάτλ, της Αντβέρπης και πολλά άλλα σημεία φιλοξένησαν το έργο αυτό προσφέροντας ακόμα και τις συμφωνικές ορχήστρες τους για τις περφόρμανς.

  • Το καλοκαίρι του 2005 η πολυπληθής ομάδα της συμφωνικής σουίτας του ΣΟρ εμφανίστηκε στο Ηρώδειο με μεγάλη επιτυχία

  • Η μουσική του Σορ ξεπερνάει τις 10-12 ώρες υλικού! Σκεφτείτε ότι κάθε ταινία τοης τριλογίας διαρκεί περίπου 3-3,5 ώρες.

  • Χάρη στην τριλογία του Τολκιεν ο Σορ κέρδισε 3 Όσκαρ (2002 μουσικής - Η Συντροφιά του δαχτυλιδιού και 2004 - μουσικής και τραγουδιού για την Επιστορφή του Βασιλιά). Για τους Δύο Πύργους δεν ήταν υποψήφιος. Η Ακαδημία υποστήριξε ότι ανάμεσα στα μέρη της μουσικής του υπήρχαν συνθέσεις μη πρώτοτυπες αλλά από παλιότερες μουσικές εργασίες του

  • Η Άννι Λένοξ ερμηνεύει το μοναδικό τραγούδι της τριλογίας που κέρδισε Όσκαρ τραγουδιού (Into the West)

  • Η Ένυα, που σύνεθεσε το May it Be, το τραγούδι του πρώτου μέρους ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ αλλά έχασε το βραβειό από τον Ράντι Νιούμαν και το τραγούδι "If I didn't have you" που ακούγεται στην ταινία "Τέρατα Α.Ε.". Ο Νιούμαν ήταν 15 φορές υποψήφιος και είχε χάσει όλες!Αν έχανε και εδώ θα ήταν ο απόλυτος ρεκορντμαν - λουζερ μουσικός των Όσκαρ. Η Ακαδημία ξεπλήρωσε το χρέος της...

  • Πίσω από έναν δημιουργικό άνδρα βρίσκεται πάντα μια δυναμική γυναίκα. Η κα Πήτερ Τζάκσον, Φραν Γουολς είναι η ψυχή της τριλογίας. Ήταν στο προτζεκτ της παραγωγής, έγραψε το σενάριο μαζί με τον αντρούλη της ενώ ο δημιουργικός οίστρος της έφτασε μέχρι και στους στίχους των τραγουδιών του σάουντρακ. Έτσι τα "Gollum's Song" (που ακούγεται στους "Δύο Πύργους" και ερμηνεύει η υπέροχη Εμιλιάνα Τορίνι και "Into the West" που ερμηνεύει η Άννι Λένοξ) φέρουν στιχουργικά την υπογραφή της. Η σύνθεση ανήκει στον Χ. Σορ. Η Φραν Γουόλς για την δουλειά της στον Άρχοντα κέρδισε 3 Όσκαρ και ήταν υποψήφια και για άλλα 3. Το 1995 πάντως ήταν υποψήφια για το σενάριο της ταινίας του Τζάκσον "Ουράνια πλάσματα".

Σχόλια

Ο χρήστης basik-ly είπε…
Χρόνια Πολλά κι Ευτυχισμένα, πλαισιωμένα με δυνατές οπτικοακουστικές συγκινήσεις.
Ο χρήστης igkros είπε…
thanks man!kai esy oti kalytero gia to 2007!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ