Εφυγε ο Μάρβιν Χαμλις



Ένας υπέροχος Αμερικανός συνθέτης έφυγε σήμερα από κοντά μας.



Ο Μάρβιν Χάμλις μετά από σύντομη ασθένεια κατέρρευσε και έφυγε σε ηλικία 68 ετών, όπως ανακοίνωσε σε επίσημη δήλωση προς τον Τύπο η οικογένεια του.

Μέσα σε μια σπουδαία καριέρα γεμάτη από δημιουργικότητα και διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα ο Χαμλις χάρισε σε όλους μας αλησμόνητες και διαχρονικές μουσικές και τραγούδια. Συνέθεσε πάνω από 40 μουσικά σκορ για τον κινηματογράφο, ανάμεσα στα οποία το εκπληκτικά ρομαντικό "Τα Καλύτερα μας Χρόνια", η υπέροχη διασκεύη πάνω στον Σκοτ Τζόπλιν για το "Κεντρί", ταινίες που του χάρισαν συνολικά 3 Όσκαρ (όλα μαζί το 1974) αλλά και στα "Η Εκλογή της Σόφι", "Ο Καθρέφτης έχει δύο πρόσωπα", "Συνηθισμενοι άνθρωποι", κ.α.

Προκειται για έναν σπάνιο συνθέτη που είχε την τιμή να διακριθεί συνολικά 14 φορές όχι μόνο στα Όσκαρ αλλά και με άλλα βραβεία. Αποτελεί μέχρι σήμερα σπάνια περίπτωση συνθέτη που έχει συγκεντρώσει στην διαδρόμη του Όσκαρ, Τόνυ, Γκραμι, Πούλιτζερ και ΕΜΜΥ.

Αλλά και στο θέατρο κατάφερε να απογειωθεί και να παρουσιάσει εκπληκτικά πράγματα. Ίσως ξεχωρίζει περισσότερο από κάθε άλλη μελωδία, τα τραγούδια που συνέθεσε για το μιούζικαλ "Κόρους Λαϊν", για το οποίο είχε κερδίσει ένα Πούλιτζερ και ένα Τόνυ (τα θεατρικά Όσκαρ της Αμερικής).

Υπήρξε μουσική ιδιοφύια και ταλέντο που αποφοίτησε από το περίφημο Τζούλιαρντ, στον οποίο έγινε δεκτός σε ηλίκια 7 ετών (σπάνιο γεγονός για την περίφημη μουσική ακαδημία) ο Χάμλις ξεχώρισε σύντομα χάρη στην επαφή του με τον παραγωγό Σάμ Σπήγκελ ο οποίος το 1968 του προσέφερε την ευκαιρία να γράψει την πρώτη του μουσική σύνθεση για τον κινηματογράφο. Συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως Γούντι Άλεν, Στήβεν Σόντερμπεργκ, Άλαν Πάκουλα, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, κ.α.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ