Ποιος μίλησε για ανάπτυξη?Μίλησε κανείς για ανάπτυξη? Για επενδύσεις μήπως? Για διεθνή προβολή? Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει...


Η είδηση πάει ως εξής: Κινηματογραφικό στούντιο στη Σόφια, το οποίο επί Ζιβκοφ (λέγε με και κομμουνισμό) φιλοξενούσε τα γυρίσματα και την παραγωγή 25 ταινιών κατά μ.ο. ετησίως ανασκευάζεται με σκοπό να φιλοξενήσει πλέον μεγάλες διεθνείς παραγωγές από την Ευρώπη και την Αμερική. Η πρώτη μεγάλη ταινία που έρχεται για γύρισμα είναι ΟΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ 2 (The Expedables 2) με τους Σιλβέστερ Σταλόνε, Τσακ Νόρις, Τζον Τραβόλτα, Ζαν Κλώντ Βαν Νταμ, κ.α.

Το συγκεκριμένο studio με την συνεργασία του βουλγάρικου κράτους προσφέρει και οικονομικά κίνητρα για να γυριστούν ξένες ταινίες στους χώρους του. Κίνητρα όπως χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό με χαμηλές απολαβές. Τα ίδια κίνητρα προσφέρουν άλλωστε και οι ανταγωνιστές των Βούλγαρων σε Ουγγαρία και Τσεχία, που έχουν επίσης επενδύσει στη μετακόμιση του Χόλυγουντ στην Αν. Ευρώπη. Πάντως οι Βούλγαροι επιμένουν πως το να γυρίστει μια ταινία στη χώρα τους είναι 40% φτηνότερο από ότι στους ανταγωνιστές και σχεδόν 80% κάτω από το κόστος στην Αμερική. Η χώρα πάντως έχει δεσμευτεί πως μέσα στο 2012 θα αναθεωρήσει την κινηματογραφική πολιτική της στο κομμάτι των διεθνών παραγωγών με σκοπό την προσέλκυση ξένων αντίστοιχων επενδύσεων.

Είπατε τίποτα? Μίλησε κανείς για ανάπτυξη? Για επενδύσεις μήπως? Για διεθνή προβολή? Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει...

Σχόλια