Τα cameos των Δίδυμων Πύργων


Ο Σεπτέμβριος, που μπαίνει σήμερα, κλείνει 10 χρόνια από μια δραματική επέτειο, κατά την οποία η υφήλιος παρακολούθησε αποσβολωμένη όσα έγιναν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη. Είμαι σίγουρος πως μέσα στις επόμενες μέρες πλήθος αναφορών και αφιερωμάτων θα γίνουν στα media με αφορμή αυτή την θλιβερή επέτειο. Υπάρχει όμως ένα αφιέρωμα, αυτό του Film Detail, που σίγουρα θυμίζει εκείνο το σημείο που υπήρξε κάποτε το σύμβολο του Big Apple για 3 δεκαετίες περίπου.

Το σημερινό Ground Zero υπήρξε το περήφανο World Trade Center, οι Δίδυμοι Πύργοι που ο κινηματογραφικός φακός κατάφερε ουκ ολίγες φορές να απαθανατίσει σε αρκετές αγαπημένες ταινίες. O Νεοϋρκέζος σκηνοθέτης Νταν Μεθ θυμάται μερικές από αυτές τις γκεστ εμφανίσεις στο βίντεο που ακολουθεί...




Η πρώτη κινηματογραφική καταγραφή έγινε το 1971 στον "Άνθρωπο απ' τη Γαλλία" του Γουίλιαμ Φρίντκιν. Από τον Γούντι Άλεν και τον Μάρτιν Σκορτσέζε μέχρι τον... Κινγκ Κόνγκ και τους εξωγήινους του Independence Days ακολούθησαν πολλές, συνολικά πάνω από 680 αναφορές και παρουσιάσεις των Twin Towers και αρκετές θα τις βρείτε στο βίντεο αυτό.

Από τις ταινίες που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 σίγουρα αξίζει να θυμηθούμε την "25η Ώρα" του Σπαϊκ Λι, ταινία, που πέρα από την κυρίως υπόθεση, αποτίει φόρο τιμής στο χαμένο σήμειο αναφοράς της πόλης, μιας και τα γυρίσματα έγιναν στον απόηχο των γεγονότων εκείνου του Σεπτέμβρη. Με πολύ γλυκερό τρόπο ο Όλιβερ Στοούν αναπαριστά τα δραματικά γεγονότα εκείνης της ημέρας στο "World Trade Center"/ Αξίζει αναφοράς το πρώτο teaser του "Σπαϊντερμαν", ιδανικό μέρος για τον ιστό του δημοφιλούς κομικ (φυσικά όλες οι λήψεις των Δίδυμων Πύργων αφαιρέθηκαν από την ταινία για ευνόητους λόγους) και τέλος το εξαιρετικό οσκαρικό ντοκιμαντέρ "Man on Wire" (2008), που παρουσιάζει το κατόρθωμα ενός παράτολμου ακροβάτη να περάσει από τον έναν Πύργο στον άλλο με τρόπο ασυνήθιστο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ