Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προυπολογισμός των 46ων Δημητρίων

Image.ashx.jpg

Σε δύο κατευθύνσεις τα φετινά Δημήτρια, των οποίων ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από το χτεσινόβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο.



To ποσό που έχει εκτιμηθεί για τον προϋπολογισμό φτάνει τις 850 χιλιάδες ευρώ αν συνδυαστεί με τις δράσεις της Μπιενάλε και το Φεστιβάλ Γαστρονομίας που θα γίνει την ίδια περίπου εποχή. Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Πολιτισμού φέτος για πρώτη φορά στηρίζει οικονομικά την διοργάνωση, η Γεν. Γραμματεία Νέας Γενιάς είναι συνδιοργανωτής της Μπιενάλε ενώ ο ΟΠΑΠ επιχορηγεί τα Δημήτρια και την Μπιενάλε με 350 χιλ. ευρώ.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού από την πλευρά του δήλωσε στην παρουσίαση του προυπολογισμού και του προγράμματος των 46ων Δημητρίων πως η φετινή διοργάνωση, που ορίζεται χρονικά το διάστημα 12 Σεπτεμβρίου - 25 Οκτωβρίου 2011, δεν θα χάσει την παρουσία διεθνών σχημάτων και εκδηλώσεων. Σαουμπίνε, Τελ Αβιβ Ανσάμπλ, Κρίστιαν Λούπα είναι μερικά μόνο από τα διεθνή ονόματα που θα δώσουν το παρόν στα φετινά Δημήτρια. Όμως για τη νέα δίοικηση του Δήμου το μεγάλο στοίχημα της διοργάνωσης είναι η ένταξη των νέων καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης στο δημιουργικό κομμάτι των εκδηλώσεων. Έτσι αρκετές από τις 35 θεματικές εκδηλώσεις και τις 100 περίπου δράσεις που θα παρουσιαστούν σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης αφορούν τοπικές καλλιτεχνικές ομάδες και σχήματα. 15 θεατρικές ομάδες της πόλης θα αναλάβουν να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα με δρασείς τους, μουσικά σχήματα οργανώνουν έναν συναυλιακό μαραθώνιο ενώ για πρώτη φορά τα Δημήτρια θα μπουν μέσα στον Προβλήτα Α του ΟΛΘ με ένα χορευτικό δρώμενο το οποίο και πάλι θα ετοιμαστεί από τοπικά σχήματα.

Εξίσου σημαντικός στόχος για την Αντιδημαρχεία Πολιτισμού η προσέλκυση χορηγιών και συμμετοχής σημαντικών πολιτιστικών χώρων στη διοργάνωση των Δημητρίων. Πολύ χαρακτηριστικά ο Σπύρος Πέγκας ανέφερε πως το ΚΘΒΕ και ο ΟΜΜΘ ουσιαστικά παραχωρούν τους χώρους τους κατά την διάρκεια των Δημητρίων χωρίς καμία απαίτηση ενοικίου των αιθουσών και με ελάχιστο αντάλλαγμα την κατάργηση των προσκλήσεων από την πλευρά του Δήμου καθώς και τα έσοδα από τα εισητήρια των εκδηλώσεων, η τιμή των οποίων θα είναι αρκετά χαμηλή και ελκυστική για το κοινό της πόλης.

Να σημειωθεί πως η έναρξη των 46ων Δημητρίων συμπίπτει χρονικά με το τέλος των εκδηλώσεων του Παρα θιν' Αλος του Δημού Καλαμαριάς γεγονός που δίνει την ευκαιρία στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς να οργανώσουν κοινές εκδηλώσεις. "Στόχος μας, είπε ο κ. Πέγκας, "είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσο εκδηλώσεων με τους όμορους Δήμους σε μητροπολιτικό επίπεδο και γιατί όχι να διοργανώσουμε από κοινού και ένα νέο Φεστιβάλ διαδημοτικό στη διάρκεια του καλοκαιριού, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει και πόλο έλξης για τουριστική ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη."

Από την πλευρά του πάντως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε πως στόχος είναι τα Δημήτρια να επιστρέψουν στην πραγματική διάσταση τους.

Ο προυπολογισμός των 46ων Δημητρίων καθώς και της Μπιενάλε εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με την παράταξη Γκιουλέκα να καταψηφίζει και να εκφράζει σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για το νέο μοντέλο οργάνωσης του θεσμού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ