ΑΠΟΡΙΕΣ...


Αναρωτιέμαι που κρύβονται. Τι είναι αυτό που τους εμποδίζει να φανερώσουν το ανάστημα τους? Υπάρχει κάποιος φόβος? Κάποια ανησυχία? Πέρα από κάποιες περιορισμένες φωνές που διαβάζουν επιμελώς το σήμερα και το αύριο κανένας πνευματικός άνθρωπος αυτής της χώρας δεν βγήκε μπροστά να προστατέψει το φιλότιμο μας. Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται σαν χώρα και σαν ιδέα. Φωνάζουν οι λαϊκιστές πολιτικάντηδες και οι οικονομικές πλύστρες της Ευρώπης και της Αμερικής για την χώρα στην οποία δεν υπάρχει λέξη που να δηλώνει πληρωμή φόρων, για πλήρη εμπέδωση της λέξης φακελάκι και διαφθορά στο λεξιλόγιο της Ελλάδας, για τους απατεώνες και τεμπέληδες Έλληνες που τους χρυσοπληρώνουμε στην Ε.Ε. 30 χρόνια τώρα, για μια χώρα που καίγεται από τις καταστροφές των διαδηλωτών που αντιδρούν στο πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας που επέβαλλε το Δ.Ν.Τ., η Ε.Κ.Τ. και η Ε.Ε. Και ξαναρωτάω που κρύβονται οι πνευματικοί άνθρωποι αυτής της χώρας? Γιατί δεν μιλάνε?

Έπρεπε λοιπόν να περιμένουμε τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ για να μιλήσει εξ ονόματος όσων καταννοούν τι θα πει η έννοια Ελλάδα: «Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία... Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής. Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα. Ποιος ανακάλυψε τη λογική; Ο Αριστοτέλης... Ολος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στον Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει από τον σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για συγγραφικά δικαιώματα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Πάραυτα. Κατηγορούν τους Ελληνες ότι είναι και ψεύτες... Αυτό μου θυμίζει ένα παλιό συλλογισμό που είχα μάθει στο σχολείο. Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης ή όλοι οι Ελληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Ελληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου».

Αυτά δηλώνει ο Γκοντάρ, που πλησιάζει τα 90 και μάλλον διαβάζει το μέλλον καλύτερα από την κα Μέρκελ και άλλους στενόμυαλους δικούς μας Έλληνες που μιλάνε αυτάρεσκα για τον εαυτό τους αλλά δεν βγάζουν ψύθυρο για την Ελλάδα. Και δεν είναι ο Γκοντάρ ο μόνος που υπερασπίζεται την Ελλάδα. Είναι και 160 Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοι που δηλώνουν πως το στερεότυπο του τεμπέλη μάλλον αφορά τους Γερμανούς περισσότερο παρά τους Έλληνες.

Κάποτε ο Μάνος Χατζιδάκις σε μια παρουσίαση του στον ξένο τύπο ρωτήθηκε από έναν Άγγλο δημοσιογράφο για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ο ρεπορτερ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στο ύφος του μέχρι που ο Χατζιδάκις πήρε τον λόγο και τον αποστόμωσε : "Αγαπητέ μου έχετε κάθε δικαίωμα να ρωτάτε ότι θέλετε αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο για κάτι που δεν γνωρίζετε όπως εγώ".

Ο Χατζιδάκις δεν είναι όμως πλέον εδώ. Είμαι σίγουρος πως αν ζούσε θα μιλούσε χωρίς φόβο αλλά με περισσευμα πάθους για την Ελλάδα και οσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Όσοι όμως είναι εδώ θα μιλήσουν καθόλου?

ΥΓ: Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί με όλα αυτά?

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ