WORLD SOUNDTRACK AWARDS 2009 : OI NIKHTEΣ



βίντεο: Αποσπάσματα και συνεντεύξεις από την βραβεύση των δύο βασικών νικητών των WSA 2009. Επίσης μικρό απόσπασμα από το κοντσέρτο που δόθηκε προς τιμήν του Αλεξαντρ Ντεσπλά στη Γάνδη.

Όλον αυτόν τον καιρό σας ζαλίζω με το σήριαλ που ονομάζεται Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη. Αν θα ανέβουν στο φεστιβάλ, αν θα γίνει δικό τους πανόραμα ταινιών, αν, αν ,αν...

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και λίγο για κινηματογραφική μουσική. Η κουβέντα μας γίνεται με αφορμή τα World Sοundtrack Awards, που τους έχω μια αδυναμία αφού ασχολούνται με αυτούς τους ωραίους ανθρώπους που γράφουν μουσική για εικόνες.

Το περασμένο Σάββατο απονεμήθηκαν στη Γάνδη, στα πλαίσια του ομώνυμου κινηματογραφικού φεστιβάλ τα περήφημα βραβεία κινηματογραφικής μουσικής. Νομίζω πως έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτά τα τα βραβεία και την σπουδαία συνάντηση κινηματογραφικών συνθετών που γίνεται εκείνες τις μέρες στους χώρους του φεστιβάλ. Και πόσο σπουδαία συνάντηση θεωρείται αυτή του Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι, του Αλεξάντερ Ντεπλά και του Μάρβιν Χάμλις νομίζω δεν χωρά αμφιβολία.

Ο Ουμεμπαγιάσι είναι συνθέτης και συνεργάτης του Γουονγκ Καρ Βαι στα In the Mood for Love και 2046. Φυσικά έχει γράψει πού περισσότερα πράγματα αλλά η φήμη του σε 'μας έφτασε κυρίως λόγω αυτών των έργων του.

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά έχοντας κιόλας αλώσει το Χόλυγουντ, θεωρείται σήμερα ότι πιο ποιοτικό στον χώρο της ευρωπαϊκής σοβαρής και κινηματογραφικής μουσικής με πλήθος διακρισεων και υμνητικών κριτικών για το έργο του. Να σας θυμίσω απλά πως έχει συνθέσει μουσική για ταινίες όπως Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι, Συριάνα, Η Βασιλισσα, Γέννηση, Βαμμένο Πέπλο, ο Χτυπος της Καρδίας μου, Μπέντζαμιν Μπάτον (για το οποίο μάλιστα τιμήθηκε φέτος στη Γάνδη) ενώ σήμερα βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες το Τζούλι και Τζούλια (με Μέριλ Στριπ και Εϊμι Ανταμς).

Ο Μάρβιν Χαμλις από την άλλη είναι σπουδαίος αμερικάνος συνθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. Κατέχει το σπάνιο προνόμιο των τριών Όσκαρ σε μια απονομή για την υπέροχη δουλειά του στα Καλύτερα μας Χρόνια (το τραγούδι The way we were με την Μπ. Στρειζαντ στοιχειώνει ακόμη όλους τους άδοξους έρωτες μας) και Το Κεντρί (διασκεύες και παραλλαγές σε μουσικά θέματα του Σκοτ Τζόπλιν). Στα συν του προσθέτστε και την υπέροχη δουλειά του στο μιουζικαλ Κορους Λαιν.

Φυσικά σε αυτούς προστίθεται και το νέο ταλέντο που ακούει στο όνομα Νίκο Μούλι, με την μουσική που συνέθεσε για το Σφραγισμένα Χείλη του Στ. Ντάλντρι να κεντρίζει την προσοχή μας πραγματικά. Όπως και ο Μότσαρτ του Μαντράς, ο απολαυστικός Α. Ρ. Ραχμάν που το τραγούδι του από το σάουντρακ του SLumdog Millionaire με τίτλο Jai Ho χορεύτηκε και ακούστηκε αρκετά το χειμώνα που μας πέρασε!

Ιδού λοιπόν η λίστα με τους νικητές, όπως διαμορφώθηκε φέτος στα World Soundtrack Awards
(σε αυτό το Link μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις υποψηφιότητες)

FILM COMPOSER OF THE YEAR

ALEXANDRE DESPLAT (THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON, COCO AVANT CHANEL, LARGO WINCH, CHÉRI)

BEST ORIGINAL FILM SCORE OF THE YEAR

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON by Alexandre Desplat

BEST ORIGINAL SONG WRITTEN FOR FILM

“JAI HO” from ‘Slumdog Millionaire
Music by: A.R. Rahman
Lyrics by Gulzar and Tanvi Shah
Performed by A.R. Rahman, Sukhvinder Singh, Tanvi Shah, Mahalaksmi Iyver, Vijay Prakash
Published by KM Musiq ltd

DISCOVERY OF THE YEAR

NICO MUHLY “THE READER

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD

MARVIN HAMLISCH

PUBLIC CHOICE AWARD

TWILIGHT” CARTER BURWELL

SABAM AWARD FOR BEST YOUNG EUROPEAN COMPOSER

CHRISTOPHER SLASKI

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ