Ο ΜΑΡΤΙΝ ΣΚΟΡΤΣΕΖΕ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ!


Τα κατάφερε! Χτες το βράδυ ο Μάρτι ξεπέρασε τον πιο δύσκολο σκόπελο πριν τα Όσκαρ και κατάφερε να κερδίσει! Ο λόγος για το βραβείο του Σωματείου Σκηνοθετών (DGA Award) που ο Μάρτιν Σκορτσέζε κατάφερε μετά από 7 χαμένες υποψηφιότητες και 30 χρόνια υπομονής να το κερδίσει! Από το 1976, όποτε και προτάθηκε για πρώτη φορά για τον αριστουργηματικό "Ταξιτζή" του μέχρι χτες ο Μάρτι είχε προταθεί 7 φορές αλλά δεν είχε κερδίσει καμία.


1976 - Ταξιτζής, 1980 - Οργισμένο Είδωλο, 1990 - Καλά Παιδιά, 1993 - Η εποχή της Αθωότητας, 2003 - Γκάνγκστερ της Νέας Υόρκης, 2005 - Ιπτάμενος Κροίσος και φέτος για τον Πληροφοριοδότη. Επειδή όμως δεν είναι αχάριστοι άνθρωποι του δώσανε το 2003 το τιμητικό του Σωματείου για την προσφορά του στον τομέα της σκηνοθεσίας και τον στείλανε σπίτι να παρηγοριέται μόνος του. Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιος και για τους Γκανγκστερ της Νέας Υόρκης αλλά αφού πήρε το τιμητικό, ξανασκέφτηκαν οι συνάδελφοι, μην είμαστε και πλεονέκτες!


Οι 4 συνυποψήφιοι του Σκορτσέζε στην κατηγορία της καλύτερης κινηματογραφικής σκηνοθεσίας ήταν οι :


Bill Condon, Dreamgirls

Jonathan Dayton, Valerie Faris, Little Miss Sunshine

Stephen Frears, The Queen

Alejandro Gonzalez Inarritu, Babel


Όλοι πρώταρηδες για το συγκεκριμένο βραβείο. Βέβαια το δίδυμο του Little Miss Sunshine και ο Μπιλ Κοντον είναι εκτός 5αδας για το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Την θέση τους "έκλεψαν" ο Κλιντ Ιστγουντ για την "Ιβο Τζίμα" και ο Πολ Γκρινγκρας για την "Πτήση 93".


Ο Μάρτι Σκορτσέζε ακουμπάει τον θέιο Όσκαρ? Το συγκεκριμένο βραβείο που μόλις κέρδισε αποτελεί το πιο αξιόπιστο βαρόμετρο για το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Στα 57 χρόνια που απονέμεται μόλις 6 φορές έχει δοθεί σε διαφορετικά χέρια σε σύγκριση με τα Όσκαρ. Έτσι λοιπόν:

Το 1968 ο Άντονυ Χαρβει (Το λιοντάρι του χειμώνα) έχει κερδίσει το βραβείο του Σωματείου αλλά ο Κάρολ Ριντ (Όλιβερ!) του κλέβει το Όσκαρ.
Το 1972 ο Κόπολα με τον "Νονό" μένει απλώς φαβορί έχοντας το βραβείο του Σωματείου αφού ο Μπομπ Φόσι κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το Καμπαρέ.

Το 1985 ο Στήβεν Σπήλμπεργκ θα τιμηθεί από τους συναδέλφους του με το DGA Award αλλά στα Όσκαρ θα εισπράξει πίκρα (Το Πορφυρό χρώμα του προτάθηκε για 11 Όσκαρ και δεν κέρδισε κανένα!). Στη θέση του νικητής αναδείχτηκε ο Σιντνέι Πολάκ για το «Κάποτε στην Αφρική».

Το 1995 ο Ρον Χάουαρντ πανευτυχής δέχεται το βραβείο του Σωματείου αλλά ο αιμοδιψής Braveheart Μελ Γκίμπσον κάνει γιουρούσι και αρπάζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας.

Το 2000 ο Ταιβανέζος Ανγκ Λι θαμπώνει με την λάμψη του σαν άλλος «Τίγρης και Δράκος» όμως ο Στήβεν Σοντερμπεργκ με το Τράφικ θα πάρει τον πολύτιμο μιστερ Όσκαρ σπίτι του (εδώ βέβαια παίχτηκε μαγειρική από την Ακαδημία αφού ο Λι πήρε το ξενόγλωσσο Όσκαρ άρα σιγά το παράπονο!)

Τέλος το 2002 ο Ρομπ Μάρσαλ (Σικάγο) με πιρουέτες και άλλες χορευτικές κινήσεις θα πείσει τα μέλη του Σωματείου σκηνοθετών για την αξία του αλλά το Όσκαρ θα καταλήξει με κούριερ στο ράφι της βιβλιοθήκης του Ρομάν Πολάνσκι (ήταν απών από τα Όσκαρ αφού εκκρεμεί μια ποινική υπόθεση στο όνομα του) για τον συγκινητικό "Πιανίστα" (χρέη παλιά…)


Χάρη στον Πληροφοριοδότη ο Σκορτσέζε εισέπραξε ήδη την Χρυσή Σφαίρα καθώς και τα βραβεία 17 Ενώσεων Κριτικών από όλη την Αμερική (Βοστώνη, Νέα Υόρκη, National Booard of Review, Γουασιγκτον, Σικάγο, κτλ) και έπεται σύνέχεια μέχρι τα Όσκαρ αφού το επόμενο Σαββατοκύριακο απονέμονται τα BAFTA στο Λονδίνο.

Σχόλια

Ο χρήστης ΠΡΕΖΑ TV είπε…
Επιτελους!
Καιρος ηταν!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ