Poker Face - Εξώστης Θήτα 3/5


Θέλεις να παίξουμε?

Poker Face ***1/2
Ρομαντική κομεντί, 2012, Ελλάδα, 98 λεπτά

Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας

Παίζουν: Εύη Σαουλίδου, Άλκις Κούρκουλος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Δημήτρης Πιατάς, Γιώργος Πυρπασόπουλος


Η Νίκη είναι η κινητή απόδειξη της γκαντεμιάς. Όχι, δεν γεννήθηκε έτσι. Ήταν το παιδί θαύμα. Είχε το “Χάρισμα”, ένα λούτρινο παπαγαλάκι και γούρι της Νίκης, όταν ήταν μικρή.
Μέχρι τη μέρα που της το έκλεψε, ένας παιδικός της φίλος. Όταν η εκδότρια του περιοδικού που εργάζεται, της ζητήσει να πάρει συνέντευξη από έναν πρωταθλητή του πόκερ, η τύχη της φαίνεται να αλλάζει...

Για να παίξεις πόκερ πρέπει να έχεις διαίσθηση, να ξέρεις να φτιάχνεις καλές μπλόφες, να απολαμβάνεις το παιχνίδι, να είσαι σίγουρος αλλά και να μετράς τη στρατηγική σου βήμα βήμα και τέλος να διαβάζεις μαθηματικά την τακτική και τα χαρτιά των αντιπάλων σου. Κάτι τέτοιο ισχύει και στον έρωτα ή έστω στο φλερτάκι. Έχει σημασία να παρασύρεις τον αντίπαλο στο δικό σου παιχνίδι χωρίς να του δώσεις περιθώρια αντίδρασης. Η Νίκη, η ηρωίδα της ταινίας, δεν το γνωριζει αυτό. Ξέρει ότι από την στιγμή που έχασε το Χάρισμα, ένα παιδικό παιχνίδι που της χάρισε η μαμά της λίγο πριν φύγει, η τύχη δεν ήταν ποτέ με το μέρος της.

Τι είναι όμως η τύχη? Είναι απλα ένα παιχνίδι συμπτώσεων που λειτουργούν ευνοϊκά υπέρ σου? Όχι τόσο πολύ. Ίσως θα ήταν να καλύτερα να ορίσουμε την τύχη ως μια σειρά γεγονότων τα οποία πιθανόν να μην έχεις προβλέψει αλλά οφείλεις να τα επηρεάσεις με τις επιλογές σου για να κερδίσεις ότι περισσότερο μπορείς. Ο Αριστοτέλης στην Ρητορική του δίνει το περίγραμμα της τύχης με πολύ απλό τρόπο: Άνευ αιτίου ουδέν εστιν. Αυτό είναι κάτι που ο Αδιάβροχος, ο μοιραίος άντρας στη ζωή της Νίκης, το έχει εμπεδώσει καλά. Για αυτό και προσομοιάζει την στρατηγική του πόκερ στην ίδια τη ζωή. Συναντώντας τη Νίκη έχει μια διαίσθηση και έτσι αναπτύσσει την στρατηγική του. Η Νίκη δεν θα αργήσει να καταλάβει μέσα από αυτή τη γνωριμία της αυτό ακριβώς το γνωμικό του Αριστοτέλη. Μπορεί το πλαστικό ειδώλιο της Τύχης, το Χάρισμα, να πιστεύει ότι της χαρίζει τα κέρδη αλλά τελικά είναι οι ίδιες οι επιλογές της που προκαλούν τα αίτια να σταθούν στο πλευρό της.

Ο Χρήστος Δήμας είναι ένας σκηνοθέτης με την οξυδέρκεια ενός παίκτη πόκερ. Έχει το χιούμορ να διαβάσει με άψογο τρόπο και απόλυτα κινηματογραφικά ένα γλυκό, αστείο και χαριτωμένο σενάριο, που υπογράφει η Άσπα Καλλιάνη. Ξέρεις τους χρόνους, διαβάζει την τακτική, μετράει τα φύλλα και δημιουργεί με μαεστρία ένα απολαυστικό κινηματογραφικό παιχνίδι, που χρωστάει πολλά σε αυτήν ακριβώς την οξυδέρκεια του σκηνοθέτη της, χάρισμα σπάνιο στην ελληνική πραγματικότητα. Το πόκερ εδώ βέβαια είναι μια αφορμή. Μιλάμε στην ούσια για μια ωραία ρομαντική κωμωδία στην οποία περιγράφεται με πολύ χιούμορ το συνηθισμένο σχήμα “έρως μετ' εμποδίων”. Οι ηθοποιοί του συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ατμόσφαιρα και στην ελαφρότητα της ιστορίας. Αυτό πιστοποείται όχι τόσο με τον Γκούφυ που βγάζει μέσα της η Εύη Σαουλίδου ή με τον Γκαστόνε που υποδύεται ο Άλκις Κούρκουλος. Άλλωστε η ρομαντική χημεία που προσπαθούν να βγάλουν χάνει κάτι από την αληθινή μαγεία της στιγμής με την εκδήλωση μιας ανεξήγητης αμηχανίας. Πολύ περισσότερο το καταλαβαίνεις μέσα από το παίξιμο του Δημήτρη Πιατά, του Γιάννη Μποσταντζόγλου, του Γιώργου Πυρπασόπουλου και του Αντώνη Καφετζόπουλου που δίνουν νεύρο και απογειώνουν το κωμικό μέρος της ταινίας.

Σε αυτό βοηθάει τα μέγιστα και η υπέροχη μουσική του Κώστα Χρηστίδη. Για τους λάτρεις της κινηματογραφικής μουσικής ίσως θυμάστε το δραματικό τέμπο της βραβευμένης του σύνθεσης στον Έντουάρτ της Αγγελικής Αντωνίου. Στο Poker Face o Χρηστίδης φανερώνει την παιχνιδιάρικη κωμική και ρομαντική διάθεση του με ένα γλυκό σκορ που συμβάλει αρκετά στην ατμόσφαιρα της ταινίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΛΙΣΤΕΣ