ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΥΜΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ - ΑΛΜΠΟΥΜΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ



video: Ο Boy τα σπάει και δίνει έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς. Οι νέοι δημιουργοί θα μας σώσουν άραγε μέχρι τέλους?

Και τώρα τι σούμα να κάνεις για το 2009? Ομολογώ πως η μια σούμα του 2009 γέννησε άλλη μια για την δεκαετία 2000-2009. Τόσο στα κινηματογραφικά μας όσο και στην ελληνική μουσική σκηνή. Για την δεκαετία θα τα πούμε προσεχώς.

Για την χρονιά που φεύγει όμως η σούμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για έναν απλό λόγο: γιατί αν οι παλαιοί τραγουδιστές, συνθέτες και τραγουδοποιοί δείχνουν να ΄χουν εξαντλήσει το ζουμί τους και αναλώνονται σε εύκολα τρικ και πυροτεχνήματα, η νέα γενιά που βγήκε αυτή την δεκαετία ή αναδείχτηκε μέσα σε αυτό το διάστημα έχει ιδέες και τόλμη. Ξέρει να ανοίγεται και γουστάρει να βλέπει λίγο παραέξω.

Παράλληλα μια ομάδα παραμελημένων τα τελευταία χρόνια δημιουργών φαίνεται πως επανέρχεται στο προσκήνιο γιατί πολύ απλά είχε πάντα λόγο και ήξερε να τον εκφράζει καθαρά σε σύγκριση με άλλους πιο καταξιωμένους που χάνονται στον αυτοσκοπό του φωτός και της επιτυχίας.

Φυσικά η φτώχια της ελληνικής δισκογραφίας δεν καλύπτεται έτσι και το παράδειγμα του - στα όρια της ηλιθιότητας - Gummy Bear το δείχνει περίτρανα.

Όσο για τα κινηματογραφικάμας υπάρχουν και εκεί αρκετά για να ειπωθούν αλλά ας γίνει στο χρόνο του και αυτό.

Στις επόμενες δύο εκπομπές τα τραγούδια και τα άλμπουμ του 2009 στην ελληνική μουσική σκηνή όπως ακούστηκαν από την εκπομπή στον 9.58 όλο το έτος.

ΛΙΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

20. ONE FOR THE ROAD - Δ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ : Παλιές και νέες συνθέσεις και τραγούδια από τον ερμηνευτή αλλά και άλλους γνωστούς δημιουργούς σε έναν δίσκο που τον προσέξαμε από την πρώτη στιγμή στην εκπομπή

19. Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ - Μ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ: Τον περίμενα χειρότερο. Τελικά ο Μάριος Φραγκούλης καταφέρνει να ισσοροπήσει ανάμεσα στις χατζιδακικές μελωδίες με πολύ σεβασμό στο υλικό που είχε

18. VINTAGE - VASSILIKOS : Αυτό ίσως να είναι περισσότερο ένας δίσκος του 2010 παρά του 09 κι ας κυκλοφόρησε εδώ και λίγες μέρες. Πάντως έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η νέα διασκευή γνωστών τραγουδιών του παρελθόντος σε αυτό το πρώτο σολο βήμα του Βασιλικού

17. ΟΤΑΝ ΣΕ ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΟΔΕΙ - PROF SINNERZ

16. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ - ΜΥΡΩΝΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ : Τα χιτ της χρονιάς και τα χιτ του καλοκαιριού του 2009. Και δεν είναι τόσο για αυτό στην λίστα όσο γιατί ήταν δύο περιπτώσεις που πέτυχαν χάρη στο ιντερνετ και την δυναμική πρόωθηση μέσω facebook, twitter, i-tunes, youtube στο νεανικό κοινό. Το αν βέβαια οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες θα αφήσουν τον χώρο τους για να εξελιχθούν σε μπουζουκονυχτοβιοπαλαιστές είναι άλλο θέμα.

15. WELCOME TO GREECE - Κ. ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ: Η παρέα του Ilegal απογείωσε το 2007 με το κέφι της. Το νέο cd του Κ. Μαραβέγια έτυχε πολύ καλής υποδοχής και ήδη αρχίζει να γίνεται "Εθισμός"!

14. BIG FALL - CAYETANO: Ποιος είπε ότι η Θεσσαλονίκη δεν βγάζει ωραία πράγματα? Ο Καγιετάνο (ή αλλιώς Γιώργος Μπρατάνης) μας είχε πιστοποιήσει το ταλέντο του και στο Βig Fall επιβεβαιώνει την ποιοτική άνοδο και συνέχεια της διαδρομής του. Ορχηστρικός δίσκος με ανάλαφρη κοσμοπολίτικη διάθεση.

13. ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ - Μ. ΜΑΡΚΕΛΟΥ: Από τον Δεκέμβρη του 2008 μέχρι το Δεκέμβρη του 2009 κύλησε πολύ νερό αλλά η άποψη μου για αυτό το cd είναι αμετάβλητη. Από τα καλύτερα που παίξαμε το 2009. Με πολύ νεύρο, τσαμπουκά, κλείνοντας το μάτι σε εκείνη την ωραία παιδική αθωότητα που κρατάμε στα ντουλαπάκια της μνήμης και μας κάνει Συνένοχους στην Κρέπα!

12. ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ - Δ. ΤΣΑΚΝΗΣ: Πολυσυλλεκτική δουλειά η οποία ωστόσο δεν προδίδει τον ερμηνευτή με την διαφορετικότητα των ήχων και στίχων. Για πρώτη φορά ο Δ. Τσακνής αφήνεται στην σύνθεση και τον στίχο άλλων δημιουργών

11. Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΤΟΥ Θ. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ : Πολύ ωραία καλαίσθητη έκδοση με νέες ενορχηστρώσεις για μια παλιά και αγαπημένη εργασία του συνθέτη πάνω στον Καβάφη.

10. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΑΙΡΕΤE - ΑΡΛΕΤΑ: Αν τα Ημερολόγια της Πλάτωνος ήταν η επιστροφή του 2008 αυτός ο δίσκος ήταν η ωραία επιστροφή του 2009

09. ΔΩΡΗΤΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ - Γ. ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ: Κάπως άνιση διαδρομή αλλά συμβολική παρουσία στην ελληνική σκηνή. Ο Δωρητής Σώματος άλλη μια ωραία επιστροφή για το 2009 και για τον αγαπημένο μου Γ. Παλαμίδα

08. ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ - Γ. ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ: Το σπουδαιότερο ελληνικό σάουντρακ του 2009 αξίζει να συμπεριληφθεί και εδώ ως ένας δίσκος με ευρεία αποδοχή λόγω του δημιουργού του. Λιτός ήχος, μουσική που μιλάει με χώμα και τις ψυχές (όπως την χαρακτήρισε και ο Παντελής Βούλγαρης). Και φυσικά το δυνατό "Έρημα χωριά", από τα καλύτερα τραγούδια του Αγγελάκα σε αυτή την σολο και κινηματογραφική διαδρομή του

07. TIMEMACHINE - MARY AND THE BOY, FELIZOL : Στην τελευταία συνεργασία τους οι Mary and the Boy δίνουν άλλο ένα ρυθμικό δείγμα του post-punk ήχου τους. μαζί τους ο Felizol, για τον οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω

06. ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΩΝ ΕΛΑΦΙΩΝ - XAXAKES : Σα να μη πέρασε μια μέρα. Σα να είχαν την ίδια δαιμονισμένη διάθεση. Σα να σε στέλνουν Μόντε Κάρλο! Δεν είναι απλώς τραγούδια μαζεμένα σε ένα cd. Είναι μικρού μήκους ιστορίες με τις 5 αισθήσεις σου να ξυπνάνε σε χρόνο μηδέν!

05. Η ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ - ΣΤ. ΔΡΟΓΩΣΗΣ : Στην τρίτη του εμφάνιση στην δισκογραφία επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο της δουλειάς του. Δυνατός στίχο και ερμηνεία με συναίσθημα. Η μελαγχολία των 00ς εδώ βρίσκει ένα κομματάκι της αλήθειας της. Λίγο παρακάτω θα βρούμε κι άλλα τέτοια δείγματα...

04. BIRTHDAYS - FELIZOL : Δύο διαφορετικοί κόσμοι σε ένα cd. Πότε πειραματικός, πότε πιο στρωτός (αλλά ποτέ mainstream) ο Felizol παρουσιάζει το πρόσωπο μιας γενιάς που θέλει να ψάχνεται, να εκφράζεται και να δημιουργεί.

03. ALONE - LOLEK : Δεν ξέρω γιατί η Μonika αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά καλλιτεχνών. Τα έγραφα και πέρυσι για να μην παρεξηγούμε. Η ρομαντική διάθεση της φολκ μουσικής, ο υποδόριος σαρκασμός στον στίχο, η άλλοτε τσακισμένη και άλλοτε ειρωνική διάθεση στην ερμηνεία αποκρυπτογραφούν μια άγνωστη χώρα, όπως φαίνεται να είναι αυτή η νέα γενιά. Την δουλειά του Lolek ολοκληρώνει ο...

02. PLEASE MAKE ME DANCE - THE BOY: Αγωνία, ανασφάλεια, αγανάκτηση, απογοήτευση, αλήθεια. Είναι κάποιες από τις έννοιες που σαρώνει ο Boy στον πρώτο σολο δίσκο του. Με δυνατό ήχο που ισσοροπεί από το post punk παρελθόν των Mary and the Boy μέχρι την electronica, με δυνατή στεντώρεια φωνή το 37 λεπτών διάρκειας τραγούδι του, που ενδόμυχα σχολιάζει το ένδοξο αριστερό παρελθόν μιας γενιάς που ισοπέδωσε τα πάντα για την κοινωνική ανέλιξη της, είναι το πρώτο καλό σάουντρακ του Δεκέμβρη του 2008.

01. ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ - ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ : Είχε να βγάλει δίσκο 6 χρόνια. Αν ο Προσκυνητής σημαδευει την δεκαετία που φεύγει η "Νεροποντή" καθαρίζει τις πληγές της ίδιας εποχής. Πιο πλήρης και πιο ξεκάθαρος στα θέλω του ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μιλάει χωρίς υπεκφυγές για όσα τον καίνε. Σημειώστε, αν αυτό λέει κάτι για τα media της εποχής μας, πως τα τραγούδια του δίσκου αυτού δεν ακούστηκαν σχεδόν καθόλου ραδιοφωνικά αλλά οι συναυλίες του καλλιτέχνη ήταν σημείο συνάντησης για πολλούς φίλους του, που είχαν διαμορφωμένη άποψη για το υλικό του δίσκου. Αν το "Τσάμικο" του Σαββόπουλου μιλάει για την κρυμένη ομορφιά και μαγκιά μιας χώρας η "Πατρίδα" του Αλκίνοου Ιωαννίδη θρηνεί για την (οριστική?) απώλεια της.

Tο παρόν post θα ανανεωθεί μέσα στις επόμενες 2 ημέρες με τις κινηματογραφικές λίστες της χρονιάς

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ