ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ

Όμολογώ πως έχω μια αδυναμία να προσαρμοστώ και να διαχειριστώ την επικαιρότητα όντας ακόμη στο ράθυμο τέμπο του καλοκαιριού. Το καλοκαίρι βέβαια τελείωσε. Το ίδιο και οι ανέμελες μέρες κρασιού και λουλουδιών. Και σαν να μην έφτανε αυτό μπήκαμε και σε μια νέα προεκλογική περίοδο. Για τις εκλογές θα τα πούμε σίγουρα μια άλλη φορά. Στην παρουσα φάση αυτό που μας απασχολεί σε αυτό το αναρτημένο κείμενο είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Το φεστιβάλ των χιλίων προβλημάτων.

Το οποίο πλέον αντιλαμβάνεται όπως και όλοι οι υπόλοιποι πως νέο νομικό πλαίσιο δεν πρόκειται να υπάρξει από την παρούσα κυβέρνηση αλλά από όποια εκλεγεί σε 30 μέρες από τώρα. Άρα το 50ο Φεστιβάλ θα γίνει με τον ισχύον πλαίσιο και έτσι η όποια αντιλογία αλλά και ο όποιος διάλογος μπαίνει σε νέα βάση για ακόμη φορά μια που όπως φαίνεται η κάλπη θα βγάλει νέα διακυβέρνηση. Με αυτά ως δεδομένα η διεύθυνση του Φεστιβάλ Θεσσαλονικης απευθύνει πλέον ανοικτή πρόσκληση προς τους Έλληνες κινηματογραφιστές να αφήσουν πίσω την διαφωνία τους με το ΥΠ.ΠΟ. και την αποχή από τα Κρατικά Βραβεία και να δώσουν το παρών στα 50χρονα του θεσμού.



Παραθέτω για την ιστορία την ανοιχτή πρόσκληση που απευθύνεται μέσω του Τύπου:

"Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι τμήμα της ζωντανής ελληνικής κινηματογραφίας. Με κατοχυρωμένο διεθνή χαρακτήρα, βασικός στόχος του είναι η προώθηση του διεθνούς κινηματογράφου στην Ελλάδα και η διάδοση παγκοσμίως των ελληνικών κινηματογραφικών παραγωγών, των ελληνικών οπτικοακουστικών προϊόντων. Εδώ και χρόνια, μεθοδικά και συστηματικά αναπτύσσει δομές και επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για τη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας σε όλα της τα στάδια. Το συμφέρον της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας είναι και αυτό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι πάντα ανοιχτό στις διεργασίες και στην υπέρβαση των προβλημάτων του χώρου, σεβόμενο και τους δημιουργούς και τους νόμους, σεβόμενο και τον μόχθο των ανθρώπων του οπτικοακουστικού τομέα και την καλλιτεχνική τους δημιουργία.

Η ελληνική κινηματογραφία χρειάζεται νέο, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο. Τον τελευταίο καιρό το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί τις διεργασίες από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και του κινηματογραφικού χώρου για τη διαμόρφωση ενός νέου Νόμου για τον κινηματογράφο. Μετά την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, οι διαβουλεύσεις αυτές παγώνουν, κάνοντας φανερό ότι η διεξαγωγή του Φεστιβάλ θα γίνει με την ισχύουσα νομοθεσία. Ο ρόλος, όμως, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι να προβάλλει και να προωθεί με κάθε μέσο την ελληνική κινηματογραφική δημιουργία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Φεστιβάλ έχει τη θέληση και είναι σε θέση να φιλοξενήσει όλες τις ελληνικές ταινίες στην 50η του επετειακή διοργάνωση.

Για το λόγο αυτό, καλούμε τους έλληνες κινηματογραφιστές να συμμετάσχουν στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους, να αναπτύξουν τις θέσεις τους και να προβάλουν τις απόψεις τους".

Τι ακριβώς θα αποφασίσουν οι Έλληνες κινηματογραφιστές είναι άγνωστο ακόμα. Είναι εμφανές βέβαια πως είναι εγκλωβισμένοι στο υπάρχον αδιέξοδο από την απροθυμία και την ανυπαρξία βούλησης της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να αποδεχτούν τις εξελίξεις και να ελπίζουν για το καλύτερο δυνατό από την επόμενη. Ή μήπως όχι?

Υγ: Και κάτι ακόμα που σχετίζεται με το Φεστιβάλ και τις εκλογές. Λέγονται πολλά για το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας και το ζήτημα διευρενητικών εντολών που δίνονται από τον Πρόεδρο προκειμένου να αναζητηθούν όλες οι πιθανές λύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Σε περίπτωση λοιπόν που κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει την επιθυμητή αυτοδυναμία τότε ο Πρόεδρος δίνει σε όλα τα εκλεγμένα κόμματα διερευνιτική εντολή που κρατάει για τρεις ημέρες(άρθρο 37 του Συντάγματος). Αν κανένα δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση τότε ξαναπάμε σε εκλογές μέσα στο Νοέμβριο. Πιθανές ημερομηνίες 22 ή 29 Νοεμβρίου. Πράγμα που αν φτάσουμε να το δούμε σημαίνει πως το φεστιβάλ θα γιορτάσει τα 50χρονα εν μέσω προεκλογικών πυρών! Αλλά αυτό είναι απλά ένα από τα πολλά σενάρια επί χάρτου.

UPDATE 04-09-2009 : Και όχι μόνο δεν υποκύπτουν αλλά είναι και περισσότερο μαχητικοί οι κινηματογραφιστές! Αν όντως πραγματοποιηθεί όσα γράφει το ρεπορταζ - δημοσίευμα της Β. Γεωργακοπούλου στην Ελευθεροτυπία τότε μιλάμε για πλήρη απαξίωση του Φεστιβάλ και της Θεσσαλονίκης (αφού ούτε καν αντιφεστιβάλ δεν σκέφτονται να κάνουν όπως κάποιες άλλες εποχές). Επειδή πάντως τυχαίνει να έχω μιλήσει με κάποιους από τους ενδιαφερόμενους σκηνοθέτες ίσως θα έπρεπε να υπάρξει μια πιο διαλλακτική θέση αφού δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη και ενδιαφέρονται να καταθέσουν την ταινία τους έστω και υπό τις παρούσες συνθήκες και μετά τις εκλογές να ξαναπιέσουν την νέα ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.

και

Παρέμβαση ΠΑΣΟΚ για το κινηματογραφικό νομοσχέδιο (του ΠΡΕΖΑ TV,

που επίσης σχολιάζει με τον δικό του αιχμηρό τρόπο τα όσα γίνονται στον χώρο του κινηματογράφου)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ