ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΝΝΕΣ! (ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΝΟΔΟΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ "ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ")



Με ένα λαμπρό πρόγραμμα θα υποδεχτεί και φέτος το Φεστιβάλ Καννών τους υψηλούς προσκεκλημένους του από όλον τον κόσμο. Για πρώτη φορά στα χρονικά η αυλαία του σπουδαιότερου - από άποψη προβολής και λάμψης - κινηματογραφικού Φεστιβάλ, που φέτος σβήνει 62 κεράκια στην τούρτα, θα ανοίξει με μια ταινία κινουμένων σχεδίων, το Up της Pixar ενώ στο διαγωνιστικό θα κλάψουνε και φέτος μανούλες από τον σκληρό συναγωνισμό.

Αλμοδόβαρ, Οντιάρ, Μπελόκιο, Κάμπιον, Κοϊσέ, Ζανολί, Χάνεκε, Ανγκ Λί, Λοούτς, Νοέ, Πάρκ Τσαν Γουκ, Ρενέ, Ελιά Σουλεϊμάν, Ταραντίνο Μινγκ - Λιάνγκ και Λαρς Φον Τρίερ είναι μερικά από τα ονόματα που θα τρέξουν στην κούρσα της επίσημης διοργάνωσης και όπως καταλαβαίνει κάποιος ενημερωμένος σινεφίλ η Πρόεδρος Ιζαμπέλ Ιπέρ και τα μέλη της επιτροπής (Μπιλγκέ Τσειλάν, Τζειμς Γκρέι, Χανίφ Κιουρεϊσι, Ρόμπιν Ραιτ Πεν ανάμεσα τους) έχουν δύσκολο έργο. Υποθέτω πως οι συμψηφισμοί και η διπλωματία θα έχουν τον δικό τους λόγο στομ φετινό Χρυσό Φοίνικα.

Όσο για τα υπόλοιπα ενδιαφέρον παρουσιάζουν αρκετά αλλά με μια πρώτη ματιά ξεχώρισα το ρουμάνικο Tales from the golden age, ταινία που συνσκηνοθετούν 5 Ρουμάνοι σκηνοθέτες αναμεσά τους και ο Φοίνικας του 2006 Κριστιάν Μουνγκίου, αλλά και ο Τέρυ Γκίλιαμ με τον Doctor Parnassus - το κύκνειο άσμα του Λέτζερ.

Η συνήθως απούσα Ελλάδα (που άμα δεν είχε Αγγελόπουλο δεν θα την έβλεπε κάνενας στα θεωρεία αυτών των γιορτών) φέτος θα εκπροσωπηθεί από τον Γιώργο Λάνθινο και τον Κυνόδοντα. Με μεγάλη και πρωτότυπη προϋπηρεσία στον χώρο της διαφήμισης και του βιντεοκλιπ ο Κυνόδοντας είναι ουσιαστικά η δεύτερη ταινία του, μετά την αμήχανη Κινέτα που είχε κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο τo 2005 ενώ το 2002 είχε συνσκηνοθετήσει το Καλύτερο φίλο μου με τον Λάκη Λαζόπουλο. Του εύχομαι τα καλύτερα!

Σχόλια

Ο χρήστης "Αισθηματική ηλικία" είπε…
Και η ΘΕΜΙΣ του Marco Gastine θα πάει στις Κάννες, μόλις έμαθα ότι την πήρανε στο πρόγραμμα της ACID (Association for the viewing of independent cinema)
βλ. http://www.lacid.org/texte_presentation_ACID_in_english.doc

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ