ΜΝΗΜΗ ΣΤΑΝΛΕΙ ΚΙΟΥΜΠΡΙΚ: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ




Χαρακτηρίστηκε ως ο κορυφαιος των κινηματογραφικών δημιουργών. Του χρωστάμε την ιερή συγκίνηση που μας χάρισε μέσα από ταινίες όπως 2001: Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, Η ΛΑΜΨΗ, ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ, ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, DR STRANGELOVE, ΛΟΛΙΤΑ και τόσες άλλες.

Ο Ροκ Χάτσον βγαίνοντας από την προβολή της πρεμιέρας του 2001 ούρλιαζε "Θα μου πει κάποιος τι στο διάολο σημαίνουν όλα αυτά!". Ο Τομ Κρουζ στην ετοιμασία και στα γυρίσματα του ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ θα θυμάται για πάντα την τελειομανία και την απόλυτη πίστη στο όραμα μέχρι να αποτυπωθεί με σχολαστική ακρίβεια στο νεγκατίφ. Ο Άλεξ Νόρθ γνώρισε την πίκρα της εμμονής του στην κλασσική μουσική στο 2001 (αν και είχαν συνεργαστεί επιτυχώς στον ΣΠΑΡΤΑΚΟ) ενώ ο Μάλκολμ Μακ Ντάουελ είδε με το ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ την πίστη του στο πως ένας άνθρωπος μπορεί να μετασχηματιστεί ψυχολογικά από σατανικός σε απόλυτα άβουλος και καλός. Μαζί με τον Κέρκ Νταγκλας έσπασαν πρώτοι την επαίσχυντη μακαρθική σιωπή με το ζωντάνεμα του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ (σενάριο: Ντάλτον Τράμπο) ενώ ο Στηβεν Κινγκ κόντεψε να παλαβώσει όταν στην διάρκεια της προετοιμασίας και των γυρισμάτων της ΛΑΜΨΗΣ τον έπαιρνε τηλέφωνο στις 3 το πρωί για τον ρωτήσει πολύ απλά "Πιστεύεις στον Θεό?"

Οι ιστορίες που μπορείς να θυμιθείς για τον Στανλει Κιουμπρικ είναι άπειρες γιατί υπήρξε και θα είναι πάντα ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς που γέννησε ο κινηματογράφος. Ήταν άνοιξη του 1999 όταν έφυγε. Δέκα χρόνια μετά, το έργο του παραμένει αναλλοίωτο. Και ο ίδιος είναι πάντα ένας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία του κινηματογράφου.

Θα τον τιμήσουμε σήμερα σε δύο αφιερώματα στον 9.58

Το ένα στις 14.30 στο μαγκαζίνο του σταθμού ΚΑΤΙ ΠΑΙΖΕΙ γυριζοντας στο 1971 και στην εποχή που γύριζε το ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Και το δεύτερο στις 17.οο στην εκπομπή, παίζοντας μουσικές από τα σάουντρακ των ταινιών του

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ