ΕΙΜΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ! (ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΑΣ ΚΥΡΙΑΣ)




Η Ευρώπη της δεκαετίας το '80 είναι η τελευταία φωτογραφία μιας ψυχροπολεμικής και διχοτομημένης ηπείρου. Αν η Αν. Ευρώπη ζει τις τελευταίες σοσιαλιστικές ημέρες της στην Δυτ. Ευρώπη οι προσπάθειες για την ένωση και την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση δίνουν και παίρνουν. Σε όλη την Ευρώπη? Όχι βέβαια! Στο Ην. Βασίλειο την δεκαετία του 80 ο ευρωσκεπτικισμός και ο εθνικισμός (πιο ορθή λέξη ο σωβινισμός) μεγαλουργούν.

Αν ο Τσόρτσιλ στιγμάτισε την ευρωπαϊκή ιστορία ως ο πατέρας της νίκης στον Β παγκόσμιο Πόλεμο στην μεταπολεμική ιστορία η Μάργκαρετ Θάτσερ υπήρξε η στυλοβάτης του συντηρητισμού, της ελεύθερης αγοράς, της σταθερότητας, του υπερμετρου αγγλικού σωβινισμού, του απόλυτου ευρωσκεπτικισμού αλλά και της αμέριστης συμπαράστασης και συνεργασίας με τις ΗΠΑ (η σχέση Ρήγκαν - Θάτσερ υπήρξε στενότατη).

IRON MAN

Η Σιδηρά Κυρία όπως την ονόμασαν τα διεθνή media υπήρξε παράδειγμα αποφασιστικότητας και άλλαξε την βρετανική κοινωνία δραματικά με τις σταθερές αντιλήψεις της, που απαιτούσαν σιδερένια πειθαρχία. Σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και επί Μπλερ (και τώρα Μπράουν) οι μελετητές και δημοσιογράφοι της εποχής να διακρίνουν σημάδια θατσερισμού (όπως χαρακτηρίζεται η σκληρή συντηριτική πολιτική της) στην οικονομική και εξωτερική πολιτική των Εργατικών!

Αν η Ελλάδα ζούσε εκείνη την εποχή τις μέρες της Παπανδρεϊκής Αλλαγής, μια κοινωνική ανάγκη που ομοίως επηρεάζει την ελληνική κουλτούρα μέχρι σήμερα, ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθούσε το συντηρητικό πλαίσιο Αμερικής - Βρετανίας να ασκεί πολιτική, οικονομική και κοινωνική, που επηρέασε γενιές ανθρώπων.

ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ

Η εποχή είναι έξοχα αποτυπωμένη στην τέχνη της εποχής και όχι μόνο. Αν η πρόσφατη εποχή Μπους μας έδωσε πλήθος τραγουδιών, που εκδηλώνουν την αντίθεση τους με πολλούς τρόπους στην πολιτική του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, στην Μ. Βρετανία το ίδιο συνέβη με την Θάτσερ. Αντιμετωπίζωντας το πάνκ κίνημα της εποχής αλλά και αρκετούς ροκ ή φολκ καλλιτέχνες που στηλιτεύουν τις επιλογές της θατσερικής πολιτικής στο Ιρλανδικό, στα Φοκλαντς, στην μεγάλη σύγκρουση με το συνδικάτο των ανθρακωρύχων, σε ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής.

Από τους Κλας που αγκαινιάζουν μια έντονη πολιτικά εποχή. Από τον Έλβις Κοστέλο και τους Πινκ Φλοιντ που εξοργισμένοι βλέπουν τα παιδιά της Αγγλίας να στέλνονται σε έναν πόλεμο που αργότερα τον πλήρωσαν ακριβά μέχρι τους Μανικ Στριτ Πρίτσερς και τους Παλπ της δεκαετίας του 90 που θυμούνται τις θλιβερές επιπτώσεις της σύγκρουσης ανθρακωρύχων - Θάτσερ ή τον Μόρισεϊ που ζητά το κεφάλι της Μάγκυ (όπως χαιδευτικά ονομάστηκε από τα αγγλικά media) στην γκιλοτίνα! Φυσικά άπειρα πανκ συγκροτήματα έχουν γράψει τραγούδια που σέρνουν (και τι δεν σέρνουν!) τα χειρότερα στην τότε Βρετανίδα πρωθυπουργό. Κάποιοι όπως οι Νο σενσιμπλς κάνουν και χιούμορ λέγοντας πως είναι ερωτευμένοι με την Μάγκι!

Και φυσικά υπάρχουν και οι ανάλογες ταινίες:

1- BILLY ELLIOT - Την εποχή σύγκρουσης ανθρακωρύχων - Μάργκαρετ σε μια μικροαστική γειτονιά ένα παιδί μετράει τα άστρα χορεύοντας
2- HUNGER - Ο Μπόμπυ Σαντς σε απεργία πείνας για την Ιρλανδία. Πρόσφατη ταινία που συγκλόνησε τις Κάννες
3 - ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ - Ο Ντάνιελ Ντει Λιουις σε μια δυνατή οσκαρική ερμηνεία για την Ιρλανδία και πάλι
4 - THIS IS ENGLAND - Το κίνημα της πανκ και των σκινχεντ και πως τελείωσε μέσα στα χρόνια της Θάτσερ
5 - ΩΡΑΙΟ ΜΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ - Η αντίληψη του να ανήκεις σε μειοψηφίες και μειονότητες στην Αγγλία των 80ς (Άλλος ένας δυνατός Ντει Λιουις)
6 - FULL MONTY - Αντιμέτωποι με τις συνέπειες της θατσερικής πολιτικής στα κατοπινά χρόνια μια παρέα 5 μεσόκοπων Άγγλων κάνει την απόλυτα αντισυμβατική κίνηση και κερδίζει την ρουλέτα!
7 - 24 HOUR PARTY PEOPLE - Όταν το Manchester έγινε Mad-chester! Όταν η πανκ συνάντησε το ροκ και γέννησαν την χάουζ σε μια πόλη που στα 80ς έγινε μητρόπολη της μουσικής (και όλα αυτά εκτός Λονδίνου)!
8 - Ο ΠΡΩΤΑΡΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ - Ο Τζειμς Μακ Αβοι σπουδάζει στο Μπραϊτον και ζει μέσα στην κάβλα των 80ς. Η ταινία - αποθέωση της βάτας και της αισθητικής της 80τίλας!

και

9 - ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ - Η θρυλική τηλεσειρά του BBC που απεικονίζει την άσκηση και διαχείρηση πολιτικής από την Νταουνινγκ Στριτ. Λέγεται ότι η Μάγκι ήταν φαν της σειράς και δεν έχανε επεισόδιο!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ