IF YOU TOLERATE OF THIS...




Δύο υπέροχες εκθέσεις ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες στο πλαίσιο των φετινών ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ. Δύο εκθέσεις που μας πάνε στην Ισπανία του εμφυλίου πολέμου. Η πρώτη έχει σαν θέμα τους πολεμικούς ανταποκριτές που κάλυψαν την σύγκρουση Δημοκρατικών και Εθνικοφρόνων για να ενημερώσουν μέσω των εφημερίδων την υφήλιο. Πένες όπως αυτή του Έρνεστ Χέμινγουει, του Αντουαν Σαιντ Εξιπερί, του Νίκου Καζαντζάκη που αποτύπωσαν στο χαρτί πολλαπλώς αυτή την μαρτυρική Ισπανία είναι μερικά από τα όνοματα αυτών των ανταποκριτών που τώρα εκτίθεται η δουλειά τους στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Ολγας 108, Θεσσαλονίκη)

Η δεύτερη έκθεση αφορά τους μαθητές αλλά παραμένει το θέμα επικαίρο για όλους μας καθώς αναφέρεται στην περίφημη Γκερνίκα του Πικάσο. Από τις πιο δυνατές εικόνες της μοντέρνας τέχνης αποτυπώνει λεπτομερώς "την δοκιμασία πόνου και θανάτου που βίωσαν οι Ισπανοί" (έτσι αποκαλούσε ο Ισπανός ζωγράφος την ιστορία της Γκερνίκα) στην πόλη αυτή (που βρίσκεται στην χώρα των Βάσκων) ένα ανοιξιάτικο απογεύμα του 1937. Βέβαια ακόμη και σήμερα ο άνθρωπος εξακολουθεί να σπέρνει και να θερίζει Γκερνίκες σε δεκάδες σημεία του πλανήτη.

Την ιστορία του Ισπανικού Εμφυλίου θα θυμηθούμε σήμερα στις 17.00 στην εκπομπή ακούγωντας τραγούδια που αναφέρονται στην ιστορία του. Τραγούδια του δημοκρατικού στρατού αλλά και μεταγενέστερα όπως αυτό των Manic Street Preachers που το 1998 ανέβηκαν στο Νο1 των επιτυχιών έχοντας κάνει τίτλο (τον μεγαλύτερο για ροκ τραγούδι σύμφωνα με τα ρεκορ Γκίνες) σε ένα τραγούδι τους ένα από τα συνθήματα των Δημοκρατικών: "If you tolerate of this then your children will be next"

Σχόλια

Ο χρήστης Giannis Kafatos είπε…
μμμ θα ανεβάσεις τα τραγούδια της εκπομπής σου να τ' απολαύσουμε κι εμείς που δε θα μπορέσουμε να τα ακούσουμε λάιβ?
θα βάλεις και το Ay Carmela (από τη σχετική ταινία?)
καλημέρα, καλή εκπομπή και καλές εμπνεύσεις για τις επόμενες
www.u-hoo.gr/gianniskafatos

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ