15 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΛΗΣΕΙ ΤΡΕΙΣ... (ΚΑΙ Η ΔΡΑΜΑ ΠΑΕΙ ΤΡΙΑΝΟΝ!)

- Μίσο λεπτό να φορέσω τα γάντια μου και έρχομαι Θεσσαλονίκη να... φεστιβαλιστώ!



Η Βενετία αποδείχτηκε το μεγάλο λαχείο και φέτος για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Έτσι εκτός από τον Τακέσι Κιτάνο και τον "Αχιλλέα" του, μια ακόμη ταινία του διαγωνιστικού Μοστρά-ρει φαρδια πλατιά στο πρόγραμμα σπάζοντας την σαμπάνια μάλιστα στην έναρξη για το 10ήμερο ταξίδι του Φεστιβάλ. Ο λόγος για τον "Πυγμάχο" του Ντάρεν Αρονόφσκι, που μάλιστα κέρδισε και τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία και συζητήθηκε για την δυνατή ερμηνεία του Μίκι Ρούρκ.

Ενώ στην λήξη άλλη μια αμερικάνικη παραγωγή στο πολιτικό πνεύμα των ημερών: Frost / Nixon σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ(Ένας υπέροχος άνθρωπος) και σενάριο Πήτερ Μόργκαν (Η βασίλισσα).

Να σημειωθεί ότι και οι δύο ταινίες παίζουν στην ατζέντα των Όσκαρ 2009 για τις επιμέρους καλλιτεχνικές αρέτες τους. Ο Ρουρκ ας πούμε σηζητιέται - αν και νωρίς ακόμη - για υποψηφιότητα στον Α ανδρικό ρόλο.

Κατα τ' άλλα επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά ότι ο Τεό μπορεί να έχασε το εισητήριο για Κάννες, Βενετία και Κρατικά Βραβεία όμως το τελευταίο weekend του Φεστιβάλ θα είναι εδώ για μια ειδική προβολή της ταινίας του. Ελπίζει πλέον πως η Μπερλινάλε του 2009 δεν θα είναι τόσο σκληρή μαζί του. Εκείνος θα περιμένει να περάσει "Η σκόνη του χρόνου" προσπαθώντας να προκαλέσει τις πρώτες (θετικές) εντυπώσεις στην Θεσσαλονίκη.

Και για ακόμη μια φορά νιώσαμε πως το Φεστιβάλ ζει 10 μέρες του Νοέμβρη μια αστραφτερή ντόλτσε βίτα στη Θεσσαλονίκη αλλά τον υπόλοιπο χρόνο ρεμβάζει στην Αθήνα. Με την επίσημη πρώτη παρουσίαση να γίνεται για ακόμη μια φορά στην Αθήνα. Κι όμως το 2005 η τότε νέα δίοικηση του Φεστιβάλ άλλα μας έδειχνε με την στάση της. Άραγε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και ο Δ. Εϊπίδης είναι λίγοτερο έξυπνοι που θέλουν και κάνουν την δική τους επίσημη πρώτη κάθε χρόνο στην Θεσσαλονίκη? Υποθέτω το ζητούμενο ήταν να παρευρίσκεται ο Υπουργός, ο οποίος όμως πέρα από τα συνήθη χαριτωμένα (η γιορτή της πόλης, η γιορτή του σινεμά, η γιορτή πριν τα Χριστούγεννα, η γιορτή και οι σαράντα κλέφτες, κ.ο.κ) μάλλον δεν σκοπέυει να ανοίξει τα χαρτιά του και να κάνει κάποια αξιόλογη εξαγγελία. Όποτε αν κοτζαμ Νόαμ Τσόμσκι μπόρεσε να "έρθει" στη Θεσσαλονίκη και στο Ολύμπιον μέσω μιας τηλεδιάσκεψης γιατί όχι και ένας Υπουργός? Και να γίνει η παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη. Αυτά για κάποιους ακούγονται αστεία, φτωχικά και μίζερα αλλά μιλάμε για μια χώρα που η αθηνοκεντρική φιλοσοφία τα ρουφάει όλα. Δυστυχώς.

ΥΓ: Και για να μην γκρινιάζουμε μόνο ιδού και η επίσημη ιστοσελίδα της 49ης διοργάνωσης που φυσικά προσεχώς θα ανανεωθεί με περισσότερα στοιχεία

ΥΓ1: Και για τους φίλους Αθηναίους σινεφιλ μην ξεχνιέστε, οι μικρομηκάδες της Δράμας είναι από σήμερα στο Τριανόν. Ιδού και το πρόγραμμα προβολών!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ