Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ



(στο βίντεο ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης αναλύει πως αντιλαμβάνεται την έννοια του πολιτισμού και το έργο των καλλιτέχνών της πόλης)

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης γεννήθηκε για να μοιράζει συγκινήσεις. Γνωστό τοις πάσει αυτό. Το τελευταίο του κατόρθωμα είναι ομολογουμένως μια καθ' όλα εντυπωσιακή αλλά οπωσδήποτε κουτοπόνηρη μικροπολιτική κίνηση. Και όλα αυτά στην καμπούρα της πολιτιστικής ζωής της πόλης, που αυτό το καλοκαίρι βιώνει την απόλυτη ξηρασία και απογοήτευση ελλείψει σπουδαίων εκδηλώσεων και προτάσεων. Αυτή την ξηρασία προσπάθησαν να ελαφρύνουν και να μας δροσίσουν με τις λιγοστές συναυλίες τους κάποιοι Έλληνες καλλιτέχνες και 2-3 θεατρικές παραστάσεις. Ποιος θα το φανταζόταν! Η πόλη που 10 χρόνια πριν κοκορευόταν ότι ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τώρα σκοτώνει μύγες και χαζεύει αποχαυνωμένη το ψευτολαιφσταιλ της Πλατείας Αριστοτέλους που εσχάτως μετακόμισε στις ξαπλώστρες της Χαλκιδικής (σε απλά γνήσια σαλονικιώτικη γλώσσα αυτό ονομάζεται ντεμέκ, δηλ. δήθεν).

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν στο κατακαημένο πολιτιστικό καλοκαίρι της Θεσσαλονίκης ήταν και το 3ήμερο που ετοίμαζαν για λογαριασμό του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών ο Γιώργος Καζαντζής, ο Θωμάς Κοροβίνης και ο Πάρης Παρασχόπουλος. Συνθέτες με ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα πορεία ο καθένας στον χώρο της μουσικής και με ένα κοινό σημείο όλοι τους : η Θεσσαλονίκη είναι σε πρώτο πλάνο στο έργο τους κι αυτό γιατί αρνούνται πεισματικά να την εγκαταλείψουν. Ακόμη πιο ειδικά μπορώ να σας μιλήσω για τον έναν από τους τρείς, τον Πάρη Παρασχόπουλο, με τον οποίο είμαστε συνάδελφοι και συνεργάτες στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 και έβλεπα καθημερινά τον τελευταίο καιρό την αγωνία, το άγχος και την χαρά για την εμφανίση του στους Λαζαριστές μέσα από τις πρόβες και τις δοκιμές με τους μουσικούς του.

Κι όμως φευ! Ο κος Νομάρχης Θεσσαλονίκης αποφάσισε να ξαποστείλει στα μισά του καλοκαιριού το φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών με την αιτιολογία ότι αφού το ΚΘΒΕ χρωστάει λεφτά για τα θέατρα και την σχολή του (που στεγάζονται στο συγκρότημα των Λαζαριστών) δεν έχω να πληρώσω και άρα σταμάταω τις εκδηλώσεις! Ποιοι πληρώσαν το μάρμαρο? Οι τρεις συνθέτες που προανέφερα καθώς και το θερινό σινεμά που τον Αύγουστο είχε πλήθος προβολών! Πιο πριν από τον ίδιο χώρο είχαν περάσει ο Φ. Δεληβοριάς, ο Νικ Κειβ, οι Raining Pleasure, το υπερθεαμα "Ποργκυ και Μπες". Εκδηλώσεις σαφώς πιο ακριβές που όμως έγιναν κανονικά και ας μην είχαν κάποιες από αυτές τα αναμενόμενα εισητήρια.

Η ιστορία θύμιζει στις άκρες της το πρόσφατο κόψιμο του Λυκαβηττού. Το ότι εκεί έγινε (υποτίθεται) για λόγους ασφαλείας και το ότι έφαγε πόρτα ο Τζεημς Μπλάντ δεν αλλάζει κάτι. Ο παρονομαστής είναι κοινός. Προχειρότητα, αδιαφορία, μικροπολιτική σκοπιμότητα και ο πολιτισμός σε δεύτερη μοίρα φτωχός συγγενής και να τον θυμόμαστε μόνο όταν αυτό έχει να κάνει με τα ψηφαλάκια του λαού και τα όποια άλλα οφέλη που μπορούμε να βγάλουμε.

Από την άλλη το πρόβλημα του χρέους του ΚΘΒΕ είναι υπαρκτό και έχει απασχολήσει την επικαιρότητα ουκ ολίγες φορές. Αιτία της καθυστέρησης αποπληρωμής φυσικά η αργοπορία του ΥΠΠΟ να αποδώσει τα λεφτά στην ώρα τους. Αν όμως το Φεστιβάλ των Λαζαριστών δεν είχε χρήματα τότε όφειλε να βγει δημόσια και να τα πει εγκαίρως αυτά η διοργανώτρια αρχή του (δηλ ο κύριος Νομάρχης μας). Και όχι να ξεσπάει την όποια αγανάκτηση της στου κασίδι το κεφάλι...

ΥΓ: Παραθέτω και το δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι καλλιτέχνες. Τα συμπεράσματα δικά σας...



Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το Label σου τα λέει όλα ;)
Ο χρήστης etalon είπε…
το θλιβερότερο κι απο αυτό ειναι η σιωπή των "πνευματικων" ανθρωπων της πόλης.
Μηπως να το πάρουμε απόφαση οτι αντι για νυμφη του Θερμαικου είναι τελικά η βασίλισσα του φραπέ?
Κρίμα! Κριμα! Κρίμα!
Ο χρήστης Maria Mikro Analogo είπε…
είναι τραγικό. Τώρα να δεις τι θα γίνει που θα αρχίσουν σιγά σιγά να κόβονται και οι ειδικοί λογαριασμοί...
Φιλιά και καλημέρα :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ