ΑΪ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΟΥ ΡΕ!


Ο Γαβρίηλ Ξανθόπουλος, διδάκτωρ δασολόγος-ερευνητής, ειδικευμένος στις δασικές πυρκαγιές καταθέτει στον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου την δίκη του επιστημονική άποψη για το πως γίνεται ορθώς η δασοπυρόσβεση

«Η φωτιά δεν σβήνεται με τα αεροπλάνα. Σβήνεται στο έδαφος. Το αεροπλάνο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στην αρχική προσβολή όπου μια σχετικά δύσκολη φωτιά που δεν θα την προλάβουν τελείως οι επίγειες δυνάμεις και αν δουλέψουν καλά οι επίγειες δυνάμεις και έρθει και το αεροπλάνο μετά από λίγο μπορεί να ρίξει δύο ρίψεις μπροστά να καθυστερήσει τη φωτιά και να προλάβουν να τη σβήσουν. Επίσης, όταν η φωτιά έχει τεράστια εξέλιξη και πρέπει να τη σταματήσουμε κάπου πχ μπροστά από κάποιο χωριό. Τότε πραγματικά μπορεί να είναι χρήσιμο το αεροπλάνο όταν μπορεί να πετάξει. Αν στηριχτούμε μόνο στο αεροπλάνο όταν δεν έχουμε αξιόμαχες δυνάμεις στο έδαφος, έχουμε πρόβλημα εκεί. Έχουμε πολύ προσωπικό και μόνιμο και εποχικό και οχήματα πολλά. Το θέμα είναι αν το προσωπικό είναι καλά εκπαιδευμένο και σωστά ώστε να μη χάνει δευτερόλεπτο. Αυτό προϋποθέτει να δουλεύουν ως καλο-κουρδισμένες μηχανές με το που θα φτάσουν στη φωτιά, να γνωρίζουν τους δρόμους για να φτάσουν, να μη φοβούνται να βγουν από το δρόμο, να περιμένουν δηλαδή να φτάσει η φωτιά στους δρόμους. Αυτό που έχει δημιουργηθεί σαν τρόπος προσέγγισης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι να τρέχουν οι επίγειες δυνάμεις και αν η φωτιά είναι στο δρόμο να τη σβήνουν, αν είναι λίγοι πιο πάνω να πηγαίνουν χλιαρά γιατί περιμένουν τις εναέριες δυνάμεις να πάνε να την τελειώσουν. Αν η φωτιά παίρνει γρήγορα διαστάσεις μέχρι να έρθει το αεροπλάνο έχει ξεφύγει».

«Το 1998 είχαμε την μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από την δασική στην πυροσβεστική υπηρεσία. Για μένα ήταν λάθος αυτό και από τότε είχα εκφράσει την διαφωνία μου. Είχα πει τότε ότι αν δώσουμε έμφαση στην πυρόσβεση και διαλύσουμε την ΓΓ Δασών και ξεχάσουμε τη πρόληψη και τα κονδύλια για αυτή και αφού συγκεντρωθεί πολύ βιομάζα, θα είχαμε πάλι προβλήματα. Η πρόβλεψή μου βγαίνει αληθινή. 30 χρόνια έχω αφιερωθεί στις δασικές πυρκαγιές και ξέρω καλύτερα και θυμώνω όταν βλέπω να συμβαίνει αυτό. Θυμώνω όταν βλέπω ανθρώπους που δεν έχουν γνώσεις να δίνουν λύσεις για τις πυρκαγιές.

Είμαστε 4 άνθρωποι που έχουμε έρθει από την Αμερική με εξειδίκευση σε αυτό το αντικείμενο. Το ΄93-’97 φέραμε τους δασοκομάντος και διορθώσαμε το συντονιστικό και τη Δασική Υπηρεσία χωρίς να πάρουμε δεκάρα επιπλέον και χωρίς βοήθεια και έρχεται ξαφνικά το ’98 και γίνεται μεταφορά της δασοπυρόσβεσης και ψάξετε να βρείτε να υπάρχει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση για το γιατί έγινε αυτό. Ήταν καθαρά πολιτική απόφαση. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το αντικείμενο δεν μπορεί να είναι παιχνίδι συμφερόντων και πολιτικών συγκυριών».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ