ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ Ή ΜΗΠΩΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ?


Είναι να απορεί κανείς με αυτά που βλέπει και ακούει τον τελευταίο καιρό σε σχέση με τους κινηματογραφιστές? Μάλλον όχι. Εδώ πλέον δεν απορούμε για την ανύπαρκτη αντίδραση του ΥΠ.ΠΟ. και πιο ειδικά τους τελευταίους 9 μήνες όταν ο Μιχ. Λιάπης είχε εξαγγείλει τις αλλαγές στην πολιτική της χώρας για τον κινηματογράφο, παρουσίασε τις βασικές αρχές του πολυπόθητου νομοσχεδίου στην Βουλή και ο πολιτικός που τον αντικατέστησε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο Αντ. Σαμαράς, επί εννέα μήνες δεν είπε και δεν έκανε το παραμικρό για την συγκεκριμένη ιστορία.

Και ας είχε προηγηθεί μια έντονη διαβούλευση με τους κινηματογραφικούς φορείς, ένα συνέδριο της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, μια επιτροπή Γαβρά με πορίσματα που κινούνταν πάνω σε ευρωπαϊκά ανάλογα παραδείγματα και μεγάλη παραφιλολογία και κουβεντολοϊ καφενιακό. Να μην θυμηθούμε βέβαια την ιστορία της Κινηματογραφικής Ακαδημίας (κομμάτι της Ακαδημίας Τεχνών που εξήγγειλε η παρούσα κυβέρνηση το 2004 και η μόνη πρόοδος που συνέβη στο ζήτημα ήταν η πρόθεση της να την νομοθετήσει σε απλώς ένα ακόμα ΤΕΙ!) ή τα υπόλοιπα πρόβλημα σε επιμέρους κινηματογραφικούς τομείς.

Τα λέω όλα αυτά για να θυμηθούμε πως κύλησε η ιστορία αυτή τα τελευταία 3 χρόνια (τουλάχιστον).

Και φτάσαμε πλέον στο απροχώρητο οι Κινηματογραφιστές να ντύνονται με ομίχλη, το Υπουργείο πλέον να μην μπορεί να νομοθετήσει το παραμικρό και την Αγγελικη Νικολούλη να ψάχνει Φως στο Τούνελ λόγω εκλογών!

Οι κινηματογραφιστές λοιπόν με νέα δημοσιεύματα χτες και σήμερα δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και στην αποχή. Αρνούνται να στείλουν το παραμικρό καρέ στη Θεσσαλονίκη, την οποία μάλιστα κατηγορούν για βραδυκίνητα αντανακλαστικά σε σχέση με τον προβληματισμό τους και υπόσχονται κινητοποιήσεις και αποχή μέχρι ο νέος Υπουργός Πολιτισμού που θα βγει από τις εκλογές να ξεσκονίσει επιτέλους το νομοσχέδιο από τα συρτάρια του Υπουργείου και να το στείλει για ψήφιση στην Βουλή.

Την επιστολή τους μπορείτε να την διαβάσετε αναλυτικά στο μπλογκ του ΠΡΕΖΑ TV.
Eπίσης μπορείτε να διαβάσετε σε δημοσιεύματα του χτεσινού και σημερινού Τύπου (ΝΕΑ και Ελευθεροτυπία) πως οι 60 κινηματογραφιστές που αντιδρούσανε γίνανε πλέον 100 και τι γίνεται με τις ελληνικές ταινίες της χρονιάς.

Διαβάζοντας αυτά τα δημοσίευματα σε ένα δεύτερο επίπεδο αποκομίζω την εντύπωση πως η όλη ιστορία μάλλον μας οδηγεί σε ένα τέλος εποχής για όσα ξέραμε μέχρι τώρα σε σχέση με τον ελληνικό κινηματογράφο (μήπως και σε ότι έχει σχέση με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης?).

Και αυτό που προσωπικά με εκπλήσσει είναι η πραγματικά ανύπαρκτη αντίδραση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (με μια μουδιασμένη ανακοίνωση στις αρχές του Σεπτέμβρη λόγω εκλογών δεν σώζεις και πολλά είναι η αλήθεια), που βλέπει την επόμενη διοργάνωση που σύμπίπτει με τα 50χρονα γεννέθλια του να γίνεται για πρώτη φόρα χωρίς την παραμικρή ελληνική ταινία ενώ την ίδια στιγμή το Φεστιβάλ της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" θεσμοθετεί βραβεία για ελληνικές ταινίες, φιλοξενεί ελληνικές ταινίες και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες φέρνοντας τα κόμματα στο τραπέζι με τους κινηματογραφιστές (με ανοιχτή συζήτηση που θα γίνει στη διάρκεια του Φεστιβάλ)!

ΥΓ: Εκείνο που επίσης με εκπλήσσει είναι η ανύπαρκτη αντίδραση των θεσμικών φορέων της πόλης. Ο κος δήμαρχος και ο κος νομάρχης δεν έχουν να πουν άραγε τίποτα για το ότι η σπουδαιότερη διοργάνωση της πόλης τους (που γεννήθηκε πριν 50 χρόνια με βασική αρχή να υπηρετήσει και να προβάλει τον ελληνικό κινηματογράφο) βυθίζεται πλέον σε ένα τέλμα? Οι υποψήφιοι βουλευτές (ανάμεσα τους και ο άνθρωπος που πέρασε το τελευταίο κινηματογραφικό νομοσχέδιο πριν 12 χρόνια) δεν θέλουν να πουν κάτι για όλα αυτά? Προσωπικότητες και καλλιτέχνες (κινηματογραφιστές) αυτής της πόλης δεν έχουν να πουν τίποτα για όλη αυτή την κατάσταση? Οι εκατοντάδες σινεφιλ, που άλλοτε μάζευαν υπογραφές για να μείνει η προηγούμενη διεύνθυνση του Φεστιβάλ στην θέση της, δεν ενοχλούνται? Ξέρω, ξέρω πραγματικό casus belli για την Θεσσαλονίκη είναι μήπως τα Σκόπια τραγουδήσουν σε ποπ ρεμιξ το "Μακεδονία ξακουστή" στην επόμενη Γιουροβίζιον και μήν τυχόν και ο Ολυμπιακός σφάξει την ομαδάρα μας στο Χαριλάου και στην Τούμπα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ