Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα SAG Awards



Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα SAG awards από το Σωματείο των Ηθοποιών.


Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η φετινή οσκαρική κούρσα δεν έχει την δυναμική άλλων ετών. Στην αρχή ήταν οι Σφαίρες, τώρα έρχεται η σειρά των SAG, τα οποία με ελάχιστες εξαιρέσεις δείχνουν να είναι αρκετά μπερδεμένα.

Σε ότι αφορά τους αποκλεισμούς: εκτός βρίσκονται ο Ραϊαν Γκόσλινγκ και η Κλερ Φοϊ του First Man δυστυχώς αν και θα τους άξιζε - όπως και στο σύνολο του καστ - κάτι καλύτερο. Εκτός και η Roma του Κουαρόν, που βέβαια στηρίζεται σε ερασιτέχνες και ξενόγλωσσους ηθοποιούς (αν αυτό αποτελεί κάποιας μορφής εξήγηση-άλλοθι για το SAG) και φυσικά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για την ταινία του Μεξικανού σκηνοθέτη. Εκτός και η Νικόλ Κίντμαν του Destroyed, ο Ίθαν Χωκ του First Reformed, η Σαρλίζ Θέρον του Tully, ταινίες που αν και εκτιμήθηκαν από αρκετούς κριτικούς δεν φαίνεται να εκτιμήθηκαν εξίσου από το SAG.

Ακόμη πιο μπερδεμένη δείχνει η κατάσταση στο περίφημο βραβείο του enseble που για τους ηθοποιούς είναι αντίστοιχο με την ταινία της χρονιάς. Εκεί το Σωματείο έβγαλε εκτός Vice, Green Book, Mary Poppins και Favourite. Η απουσία της ταινίας του Λάνθιμου από το enseble είναι μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς η πρωταγωνιστική τριπλέτα Κόλμαν, Βαϊς και Στοούν είναι ακέραια μέσα στις υποψηφιότητες. Η εξήγηση μάλλον θα κρύβεται στις λεπτομέρειες αλλά μέχρι να δούμε την ταινία και στην Ελλάδα ας μείνουμε στον απόηχο της καλής παρουσίας του Favourite και εδώ. Φυσικά όλες οι τανίες που έμειναν εκτός ensemble είναι επί της ουσίας παρούσες, με αξιώσεις μάλιστα, στα επιμέρους ερμηνευτικά βραβεία άρα -όπως και του Λάνθιμου- η δυναμική τους για τα επερχόμενα Όσκαρ θα κριθεί στις λεπτομέρειες των υπόλοιπων σωματειακών βραβείων όπως των σεναριογράφων, παραγωγών, σκηνοθετών, κλπ. Η απορία ωστόσο για την απουσία τους από το enseble παραμένει.

Ένα (μάλλον οσκαρικό) Αστέρι Γεννιέται


Με τόσο ανακάτεμα στην τράπουλα θα έπρεπε να μην υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο φαβορί κι όμως οι ηθοποιοί του SAG κρατάνε το ίδιο τέμπο οπως και οι Σφαίρες. Σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση το Blackkklansman του Σπαϊκ Λι (το αντι-Τραμπ statement της χρονιάς) ενώ, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο που μόνο το Χόλυγουντ και οι συν αυτώ καταλαβαίνουν, μέσα στο παιχνίδι της κούρσας παραμένει και το Black Panther (με παρουσία στο καλύτερο enseble, χωρίς ούτε μισή επιμέρους ερμηνευτική υποψηφιότητα έχει αν μη τι άλλο πολύ χιούμορ και φαντασία το εκλεκτορικό σώμα των SAG). Καλή έκπληξη πρέπει να θεωρείται η παρουσία του Bohemian Rhapsody στο ensemble (ο Μάλεκ εδώ εκτός απροόπτου πρέπει να κλειδώνει και την οσκαρική του υποψηφιότητα και μάλλον δίκαια). Και κλείνουμε με αυτό που δείχνει ως το μεγάλο φαβορί : το Ένα Αστέρι Γεννιέται του Μπράντλεϊ Κούπερ παίρνει κεφάλι στην οσκαρική κούρσα καθώς το Σωματείο Ηθοποιών του δίνει 5 υποψηφιότητες. Κούπερ και Lady Gaga μάλιστα φιγουράρουν στις επιμέρους κατηγορίες των Α ρόλων. Παρούσα και η Γκλεν Γκλόουζ που θα φανεί εδώ αν όντως υπάρχει κάποια δυναμική βράβευσης για την υποψηφιότητα της. Αξιοπρόσεκτη και η διπλή υποψηφιότητα της Έμιλι Μπλαντ, μέσα και το πρωταγωνιστικό ντουέτο του Vice, που αποτελεί την πιο σοβαρή απειλή για το ντουέτο Κούπερ-Γκάγκα.

Όπως και στις Σφαίρες η αμηχανία των συνολικών επιλογών είναι και εδώ κάτι παραπάνω από φανερή, ωστόσο για όσους έμειναν πίσω τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί.

Καλύτερη ερμηνεία για Β΄ γυναικείο ρόλο 

Amy Adams, “Vice”
Emily Blunt, “A Quiet Place”
Margot Robbie, “Mary Queen of Scots”
Emma Stone, “The Favourite”
Rachel Weisz , “The Favourite”

Καλύτερη ερμηνεία για Β ανδρικό ρόλο 

Mahershala Ali, “Green Book”
Timothee Chalamet, “Beautiful Boy”
Adam Driver, “BlacKkKlansman”
Sam Elliott, “A Star Is Born”
Richard E. Grant, “Can You Ever Forgive Me?”

Καλύτερη ερμηνεία για Α γυναικείο ρόλο 

Emily Blunt, “Mary Poppins Returns”
Glenn Close, “The Wife”
Olivia Colman, “The Favourite”
Lady Gaga, “A Star Is Born”
Melissa McCarthy,” Can You Ever Forgive Me?”

Καλύτερη ερμηνεία για Α ανδρικό ρόλο 

Christian Bale, “Vice”
Bradley Cooper, “A Star Is Born”
Viggo Mortensen, “Green Book”
John David Washington, “BlacKkKlansman”
Rami Malek, “Bohemian Rhapsody”

Καλύτερο ερμηνευτικό σύνολο ταινίας

“A Star Is Born,” Warner Bros.
“Black Panther,” Disney/Marvel
“BlacKkKlansman,” Focus Features
“Bohemian Rhapsody,” 20th Century Fox
“Crazy Rich Asians,” Warner Bros.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ