ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΕ ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ...

"Ψυχή Βαθιά" είναι ο τίτλος της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη. Δεν είχα την χαρά να βρεθώ στα γυρίσματα της, τα οποία έγιναν στην Καστοριά. Εκεί ο Π. Βούλγαρης για περίπου 3 μήνες είχε στήσει το στρατηγείο του. Σε μια φροντισμένη και ακριβή παραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα ο σκηνοθέτης γυρίζει σε μια μαύρη σελίδα της ελληνικής ιστορίας, που τέτοιες μέρες πριν από εξι δεκαετίες (με αρχή τα περίφημα Δεκεμβριανά) χώρισε την Ελλάδα στα δύο σε μια μάχη που ουσιαστικά δεν τελείωσε το 1949 μα πολλά χρόνια αργότερα. Ο Παντελής Βούλγαρης με "ψυχή βαθιά" γράφει σε ένα σημείωμα λίγες σκέψεις λίγο πριν μπεί στην μονταζιέρα για να την ολοκλήρωση ενός ονείρου ζωής που πλέον γίνεται κινηματογραφική αλήθεια:

"Το κινηματογραφικό συνεργείο επιστρέφει.

Σαράντα καλλιτεχνικοί συνεργάτες και τεχνικοί μαζεύουν τα μηχανήματα, τα σενάρια, τα όπλα, το βεστιάριο, τα σκηνικά, τα προσωπικά μας είδη.
Φορτώνουμε τα τσίπουρα, τα όσπρια, τα πιπέρια και τα μανιτάρια που ψωνίσαμε στις ντόπιες αγορές. Αποχαιρετούμε τους φίλους που κάναμε εδώ και συνδεθήκαμε μαζί τους πάνω στη δουλειά.

Από τα παράθυρα των ξενώνων του Σιδηροχωρίου κοιτάζουμε για άλλη μια φορά την υπέροχη θέα στην λίμνη της Καστοριάς, το πράσινο, τα σύννεφα. Και μπαίνουμε στα αμάξια για την Αθήνα. Με βαριά καρδιά. Ο τόπος εδώ μας έδωσε μεγάλες ανάσες.

Τα γυρίσματα της ταινίας ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ κράτησαν εννέα εβδομάδες. Κάποιοι από εμάς τα προετοιμάζαμε επί τόπου αρκετούς μήνες πριν. Μάθαμε τα κόλπα της πόλης, βρήκαμε τους ανθρώπους-κλειδιά, περπατήσαμε τους χωματόδρομους και τα μονοπάτια στον Γράμμο και το Βίτσι.

Ο λόγος που γράφω αυτά τα λόγια είναι για να εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη μου προς τους πολλούς φορείς αλλά και τους μεμονωμένους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας για τη θερμή υποστήριξη και την αληθινά αποτελεσματική συμβολή τους στην ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας.

Οφείλω να ευχαριστήσω και να δηλώσω πως μια δύσκολη παραγωγή με εξωτερικά και εσωτερικά γυρίσματα σε δεκάδες διαφορετικούς χώρους, με πολλούς ηθοποιούς και εκατοντάδες κομπάρσους, έγινε πραγματικότητα γιατί ο κόσμος της περιοχής συνέπραξε με κατανόηση, με ενθουσιασμό και σεβασμό για την τέχνη του κινηματογράφου.

Το κάνω και γιατί θέλω οι επόμενοι σκηνοθέτες που θα έρθουν εδώ ή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας να βρουν κι εκείνοι τις πόρτες ανοιχτές. Η επαρχία δίνει λύσεις, ιδέες και ζωντάνια. ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ ήταν ένα σύνθημα του ΕΛΑΣ. Στην ταινία μου είναι η κραυγή των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού στις μάχες. Στην μίζερη σύγχρονη καθημερινότητα, στην συχνά στεγνή και άψυχη ζωή μας, σκέφτομαι πως το σύνθημα ''Ψυχή Βαθιά'' μπορεί να είναι ευχή, χαιρετισμός, η καίρια κουβέντα που θα εμπνέει όχι μόνον τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο αλλά και την προσπάθεια για σχέσεις με περισσότερη ουσία και ανθρωπιά.

Στην Καστοριά όλον αυτόν τον καιρό το ''Ψυχή Βαθιά'' ήταν η καλημέρα και η καληνύχτα μεταξύ μας, συνόδευε το τσούγκρισμα των ποτηριών, την αποφασιστικότητα να πετύχουμε τις δύσκολες σκηνές, τις απανωτές μετακινήσεις σε πολυβολεία, ποτάμια, πυκνά δάση, γκρεμούς και ρημαγμένα χωριά. Η Καστοριά μας φιλοξένησε με ''Ψυχή Βαθιά'' και ανταποδίδω τα συναισθήματα εκ μέρους όλων των συνεργατών μου στην ταινία".

Παντελής Βούλγαρης

ΥΓ: Δύο εξαιρετικές συνάδελφοι της Ελευθεροτυπίας, η Ευάννα Βενάρδου και η Χρυσούλα Παπαϊώαννου είχαν την χαρά να ανέβουν στην φθινοπωρινή Καστοριά και να πάρουν μια ιδέα από τα γυρίσματα της ταινίας. Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι και οι μοναδικές ανταποκρίσεις από το Βίτσι. Για όποιον ενδιαφέρεται τα λινκ από τα ρεπορταζ τους είναι εδώ και εδώ και εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ