ΕΦΥΓΕ Ο ΜΠΕΝ ΧΟΥΡ



Μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του παλιού ένδοξου Χόλυγουντ, ο ηθοποιός Τσάρλτον Ιστον, έφυγε σε ηλικία 83 ετών.

Δεν ξέρω πως αλλά συνειρμικά το όνομα του διαβάζοντας το πάντα στο ζενερικ των ταινιών που έπαιξε το διάβαζα Τσαρλτον Χέστον - Charlton Heston (αντί του ορθού Ιστον).

Ωστόσο ο Τσαρλτον Ίστον (click στο όνομα για να δεις ένα ωραίο βίντεο με ερμηνείες του) αποτελεί μια μυθική φιγούρα του Χόλυγουντ. Έχοντας συνεργαστεί με σκηνοθετάρες σε ταινίες αναφοράς της ιστορίας του κινηματογράφου όπως Σεσιλ Ντε Μιλ (10 εντολές), Όρσον Ουέλς (Αγγιγμα του κακού), Γουίλλιαμ Γουάιλερ (Μπέν Χουρ), Άντονι Μαν (Ελ Σιντ), Νίκολας Ρει (55 μέρες στο Πεκίνο), Κάρολ Ριντ (Αγωνία και Έκσταση), Τζορτζ Στηβενς (Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου). Παρότι σταρ και ωραίο παιδί υπήρξε παντρεμένος (και officially αφοσιωμένος) στην γυναίκα του τη ηθοποιό Λύντια Κλάρκ, η οποία βέβαια έμεινε στην σκια του Τσάρλτον αφοσιωμένη και αυτή σύζυγος και μαμά.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τον ηθοποιό και εκτυφλωτικό αστέρι, που πρωταγωνίστησε στο έπος των 11 Όσκαρ (ένα εκ των οποίων για την ερμηνεία του ως Ιούδας Μπεν Χουρ) και μεγάλωσε όμορφα τους γονείς μας σε μια σκοτεινή αίθουσα (και εμάς τους μικρότερους κάθε Πάσχα τηλεοπτικά) θαυμάζοντας την ερμηνεία του, την κορμοστασιά του, την επιβλητική στεντώρια φωνή του, το αγέρωχο βλέμμα του στο φακό.

Σε όλους όμως έκανε εντύπωση η θέση που είχε εκφράσει δημόσια υπερ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ (θέση που κατακρίθηκε κυρίως στο οσκαρικο ντοκιμαντέρ του Μαικλ Μουρ "Ακήρυχτος Πόλεμος"). Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής και Πρόεδρος της Ενωσης Οπλοκατοχής στις ΗΠΑ και γενικότερα φίλος συντηριτικών απόψεων και προέδρων όπως ο Ρόναλντ Ρηγκαν αλλά και οι δυο Τζορτζ Μπους (πατέρας και υιός).

Ωστόσο στα νιάτα του ο Ίστον υπήρξε φίλος των Δημοκρατικών, αντίθετος της πολιτικής του Μακαρθισμού (τον οποίο θεωρούσε υπερβολικό ως αμερικανική αντίδραση στον λεγόμενο κόκκινο κίνδυνο του κομμουνισμού), ήταν ενάντια στον πόλεμο του Βιετναμ, φίλος και υποστηριχτής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και των δικαιωμάτων των Αφροαμερικάνων και σφοδρός πολέμιος του Νίξον (τον οποίο δημόσια αποκάλεσε καταστροφή της Αμερικής). Ίσως η (αφελής) εξήγηση για όλα αυτά να είναι η απεριοριστη αγάπη του για την Αμερική και τις αρχές που διέπουν το περήφημο αμερικάνικο όνειρο, που ο ίδιος το έζησε πολύ έντονα (έζησε μια πλούσια σε συγκινησείς ζωή).

Όπως και να έχει θα τον ξαναθυμηθούμε σε 15 μέρες όταν τα κανάλια θα παίζουν μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες του, μερικά από τα πιο όμορφα παραμύθια που μας χάρισε το Χόλυγουντ. Ο Τσάρλτον Ίστον είναι πλέον μέρος μιας σινεμυθολογίας...



Υστερόγραφο : Από τα περσινά post που είχα γράψει δες αυτό για την ιστορία του Μπεν Χουρ
αλλά και εκείνο για μια από τις πιο θλιβερές ιστορίες που έχω περάσει στο παρόν ιστολόγιο

Και τα δύο, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, κομμάτια της ιστορίας του Τσάρλτον Ίστον

Σχόλια

Ο χρήστης μαριάννα είπε…
Καλό του ταξίδι! Αξέχαστες παραγωγές! Πραγματικά παραμύθια, όπως είπες. Με τη Σοφία Λόρεν και όλες τις υπέροχες της εποχής!
Όσον αφορά την πολιτική τους στάση και κρίση, έπαψα πια να τους κρίνω. Τους παρέχω ένα είδος ασυλίας, θεωρώντας ότι πολύ δύσκολα ξεφεύγουν από τις χολυγουντιανές πλύσεις εγκεφάλου ή πολύ δύσκολα ανθίστανται στις λαμπερές υποσχέσεις που τους παρέχονται.

Χαιρετώ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ καλά τα λες.. Εγώ θα τον θυμάμαι έντονα από το Ben-Hur που όταν ήμουν πιτσιρίκα περίμενα πως κ' πως το Πάσχα να το ξαναδώ :P (μου είχαν χαρίσει και το βιβλίο και μου άρεσε πολύ), αλλά και από το Planet of the Apes που στο τέλος κοιτάς σαν χαζός την οθόνη :).
Ο χρήστης igkros είπε…
@ γητεύτρια

Δεν έχουν άφεση πολιτικών αμαρτιών αγαπητή μου γητεύτρια. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος πιστεύω εσφαλμένα υποστήριζε μια πολιτική που στοίχισε στην ίδια την Αμερική και το κοινωνικό γίγνεσθαι

Ο Ελία Καζάν λιθοβολήθηκε μέχρι τέλους για κάτι που έκανε πριν 50-60 χρόνια και το σύνολο του έργου του χαρακτηρίζεται ως αντισυμβατικό και προοδευτικό.

Όφείλουμε ωστόσο να κατανοούμε τις ανθρώπινες αντιδράσεις και επιλογές πάντα στο μέτρο της λογικής. Στο κάτω κάτω ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω και επιπλέον σε κάθε περίπτωση ο νεκρός δεδικαίωται. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο άνθρωπος αυτός υπήρξε, είναι και θα είναι φωτοδότης μιας ονειρομυθολογίας για όσους αγαπάνε τον κινηματογράφο μιας άλλης εποχής

Χαιρετώ και ασπάζομαι γλυκά στο μάγουλο
Ο χρήστης igkros είπε…
@ stormy

Και εγώ περιμένω πως και πως το Μπεν Χουρ. Νομίζω πως φέτος θα το δω με ελαφρώς διαφορετική ματιά ξέροντας πως ο Τζούντα Μπεν Χουρ δεν είναι πλέον εδώ
Ο χρήστης BOSKO είπε…
Τον Τσάρλτον Χέστον λές εσύ; εδώ κοτζάμ Herman Hesse και διαβάζεται Χέρμαν Χέσε κανονικά, για να μην πάμε στον Mario Puzzo!
Ο χρήστης igkros είπε…
@ bosko

Καλά που έχω και εσένα για την βρώμικη δουλειά!

Που να ξέρανε οι άνθρωποι πως διαβάζονται και τι νόημα έχουν στην Ελλάδα τα ονόματα τους!
Ο χρήστης ΠΡΕΖΑ TV είπε…
Εφυγε ακομη μια μεγαλη προσωπικοτητα....
Ο χρήστης Maria Mikro Analogo είπε…
Τι έγινε πάλι; Περονόσπορος έπεσε και φεύγουν κατά ομάδες; :(
Καλή εβδομάδα να έχουμε. Φιλιά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ